Dette er en kontrastenes tur, her blir det alt fra slott og ambassader til urskog og bekkefar, men turen er universelt og godt lagt opp. Slottet i Oslo er startsted, du kan beregne to timers turtid, og det er kafeer og steder å ta en hvil hele veien. En flott formiddagstur, og kanskje oppdager du nye sider ved byen vår?

Vakkert lite hvilested i Dronningparken

Koser oss først litt i Dronningparken

Vi starter i Slottsparken. Mye flott å se her, for eksempel miljøet rundt den lille brua som går over den lille dammen foran Litteraturhuset. Like ved er det også en fargerik park for de små. Mellom 18. mai og 1. oktober er Dronningparken bak slottet åpen for alle, og vi er innom her før vi krysser Parkveien og går oppover Riddervolds gate. Vi passerer umiddelbart Statens representasjonsbolig på vår venstre hånd, og fortsetter oppover.

Slottsparken
Vakkert i Slottsparken – her i hjørnet ved Litteraturhuset

Uranienborg kirke og kule Urraparken

Uranienborg kirke
Uranienborg kirke ligger høyt og fritt

Når vi kommer til Riddervolds plass, går vi opp til høyre i den bakken som er forlengelsen av Skovveien (kommer fra venstre). Vi mingler litt i Urra-parken, der de 4 gutta i romanen Beatles (Lars Saabye Christensen) likte seg godt. Uranienborg kirke er en bauta i parken, i sin nygotiske stil. Kirken ble innviet i 1886, men interiøret fikk sitt endelige utseende takket være Arnstein Arneberg (Rådhusarkitekten) først i 1930-årene.

Urraparken
Fint og grønt rundt omkring i Urraparken

I Lallakroken finner vi Villa Gro-Gro

Vi går ned i Briskebyveien igjen, og tar en ny avstikker inn i Lallakroken på venstre side, der vi finner huset til Lalla Carlsen, dronning på byens revyscener i forrige århundre, og hennes mann, komponist og kapellmester Carsten. Hun bodde i nummer 6 fra 1930 til hun døde i 1967, og de gav den navn etter en av hennes kjente revyviser, Villa Gro-Gro. Nå er den vakre trebygningen fredet, og barne-TV-kjendis Vibeke Sæther har sitt navn på postkassen.

Lallakroken 6
Lallakroken 6 – her bodde Lalla Carlsen og hennes mann Carsten

En snartur innom Galleri Albin Upp

Albin Upp – et spennende galleri på Briskeby

Fortsett oppover Briskebyveien, stikk gjerne innom Galleri Albin Upp, det lille gule huset på hjørnet av Briskebyveien og Holtegata. Her har det bodd håndverkere og arbeidere, et kvartal med trehus ble revet i 1970-årene, men det lille, gule huset ble stående. Albin Upp bodde her tidlig på 1900-tallet, var svensk og skummel, og hadde en diger jernkrok til hånd. Vi går videre til vi ser Briskeby brannstasjon, og tar Løvenskiolds gate ned til venstre til Arno Bergs plass!

Halve Reisekick myser utover Arno Bergs plass

Gyldenløves gate og Torgrims Kolonial

Gyldenløves gate er en av de staseligste gater i byen, med hestetråkk i midten. Arno Berg bodde faktisk i den gule bygningen på plassen sin. Han var Norges første byantikvar, og har æren for at en lang rekke fortidsminner i Oslo er bevart. Like ved Arno Bergs plass ligger Torgrims Kolonial, en legendarisk institusjon fra 1929, Torgrim har stått bak disken i 40 år. Vi tar en prat, og får vite at her kjøper du byens beste fiskekaker. Så går vi videre oppover vakre Gyldenløves gate.

Gyldenløvesvei
Gyldenløves gate er vakker – nye sykkelfelt på hver side
Torgrims kolonial
Lille Torgrims Kolonial – gå innom og unn deg ei fiskekake!
Jeg tar en prat med Torgrim bak disken – en hyggelig kjøpmann!

Inn i parken, forbi Bymuseet, ned til elva

Bymuseet
Bymuseet i Frognerparken er en flott bygning

Gyldenløves gate treffer Frognerparken, den kan du lese om her. Vi går litt til venstre, inn i parken og rett mot Bymuseet, som har en hyggelig kafé. Gå videre ut på baksiden av Bymuseet, rett forbi Herregårdskroa, og ned til venstre, der vi finner Frognerbekken eller Frognerelva, som opprinnelig kommer fra Skjennungåsen i Nordmarka. Vi følger denne litt ukjente elva nedover mot Skøyen, en annerledes og spennende del av turen. Flott og bred sti hele veien.

Herregårdskroa
Herregårdskroa sett fra Frognerelva

Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Ville Frognerelva med sin ukjente urskog

Frognerelva er 11,8 km lang, og renner ut fra Åklungen og ut i Frognerkilen. Den renner inn i kulvert ved Frøen, er åpen hele Frognerparken og nedover mot Skøyen, der den igjen går i kulvert før den renner ut i fjorden. Den delen vi går, er ganske vill og preget av urskog, og terrenget går bratt opp på begge sider. Falne trær har fått lov å ligge, sola slipper så vidt til, og det er rart å tenke på at vi befinner oss i et av byens dyreste eiendomsstrøk …

Frognerelva
Fossefall i Frognerelva – og tur med bikkja
Veldig fint å gå langs elva her – en gjemt perle

Vi flanerer i byens flotte ambassadestrøk

En av mange ambassader langs Drammensveien

Elvestien treffer Drammensveien der DOBAG tepper holder til, der farget garn henger ute i hagen. Det er mulig å avlegge DOBAG besøk, men vi tar til venstre opp Drammensveien. Den deler seg snart, og vi tar til høyre (fortsettelsen av Drammensveien). Vi er nå i byens beste ambassadestrøk, her ligger de på rekke og rad. Prangende bygninger i ulike stilarter, midt i strøket er Skarpsno park, der vi ser over E18 og Frognerkilen til staselige Oscarshall.

Dobag
Velkommen inn til DOBAG!
Skarpsno Park – en fin, grønn lunge i Drammensveien
Oscarshall – på andre siden av Frognerkilen

Tostrups Terrasse og Thomas Heftyes gate

Ikke lenge etter parken må du følge godt med. Plutselig går en liten avstikker til venstre, bakover og oppover. Ta den, dette er Tostrup terrasse, og etter 50 meter ser du en trapp som går opp til høyre, ta den også. Du kommer ut i Thomas Heftyes gate, tar til venstre og følger den rett ned til Bygdøy Allé. På veien nyter du synet av noen av de dyreste privatboligene i byen vår. Ta til høyre når du treffer Bygdøy Allé nede i bakken. OBS: Har du rullestol eller barnevogn, tar du IKKE inn Tostrup terrasse, men tar neste gate (Fredrik Stangs gate) opp til Bygdøy Allé.

Tostrups Terrasse – en liten snarvei over til Bygdøy Allé
Ser passe glad ut i trappen opp fra Tostrups Terrasse

Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé …

Kastanjene i Bygdøy Allé blomstrer faktisk når vi går nedover. Vi passerer Frogner kirke og gamle, ærverdige Gimle kino, og fortsetter nedover. Nederst i Bygdøy Allé tar vi til venstre inn Niels Juels gate. Etter et par kvartaler finner vi Forest&Brown med god mat og vin, og unner oss en kulinarisk pitstop. Herfra tar vi Frognerveien til Solli plass, og så Henrik Ibsens gate til vi har Kunststallen i Slottsparken på venstre side. Rundturen er over, og vi håper du har kost deg like mye som oss! 

gimle kino
Ærverdige Gimle kino – hvem har vel ikke kost seg litt … på kino her?
Dronning Sonjas kunststall
Kunststallen som Dronning Sonja var en pådriver for. Gå inn her!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer 

En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
4 staselige storgårder i Oslo
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen
4 fine fotturer langs Oslos elver
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte rundturen på beste vestkant, gjennom urskog og ambassadestrøk. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

1 Comment

  1. Wow, her var det noen ukjente stier, hvor jeg aldri har vært🤔 Disse må utforskes en vakker dag😊 Tusen takk 🤩

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon