Hustadvika
Familievennlig,  Norge,  Norgesferie,  Spesielle bosteder

Hustadvika – en perle på Romsdalskysten!


Vi gleder oss. Vi har hørt så mye om Hustadvika og hvor barskt vær de har å by på Romsdalskysten. Har kjørt bil helt fra Oslo, og vært i Molde et par dager, besøkt familie og ventet på at været skal bli verre. Men det blir jo ikke verre, det er bare sommer! Havet ligger fortsatt blikk stille og vi er bergtatt når vi kjører den 45 minutters bilturen fra Molde og ut til vakre Hustadvika. Dette er et supert ferietips på Romsdalskysten!

Endelig ytterst i Hustadvika. Men havet er jo blikk stille?

Hustadvika – på kanten av landet

Vi kjører gjennom vakker norsk natur, etter hvert mye myrlendt terreng, ut til havgapet, og så, plutselig åpner hele landskapet seg, og langt der ute, helt på kanten av landet, ligger magiske Hustadvika, et åpent havstykke mellom Molde og Kristiansund, og … med respekt å melde en av Norskekystens farligste strekninger når været ikke er på parti.

Er været på parti eller ikke i dag, folkens?
Hustadvika
Været får fram sommergliset på Hustadvika Gjestegård …

En unik beliggenhet ved Atlanterhavet

Hustadvika er egentlig griseheldig med sin helt unike beliggenhet ved Atlanterhavet. Det gjør at dette stedet har flotte naturopplevelser til alle årstider. Hustadvika Gjestegård, der vi skal bo, har forresten en sentral beliggenhet i Møre og Romsdal, med 45 minutters avstand fra Molde og Kristiansund – og kort avstand til Atlanterhavsveien mellom Averøy og Hustadvika, Ergan kystfort og Bergtatt Opplevelser. Bor du på denne gjestegården, er veien til fantastiske naturopplevelser usedvanlig kort.

Møre Bergtatt
Ja da. Bergtatt. Hun jeg har med meg heter Berg til etternavn …

Kvitholmen og Bjørnsund fyr passer på …

Farvannet ute i horisonten er grunt, med mange mindre øyer og skjær, og her har det skjedd atskillige forlis opp gjennom årene. Heldigvis så ligger Kvitholmen og Bjørnsund fyr langt der ute og passer på. Det er ikke uvanlig at det kan komme maydaymeldinger og bønn om hjelp herfra, for eksempel fra et stort cruiseskip som sliter med motorene sine … men som regel vil det gå bra. Og apropos meldinger: Snakker folk her vestlandsk eller trøndersk?

Her har havet vasket og slipt skjærgården i uminnelige tider …

Hustadvika kommune fra 1.1.2020

Fra 1. januar 2020 ble de to nabokommunene Fræna og Eide slått sammen til én kommune med det flotte navnet Hustadvika. Vi har sjekka, og her produseres det sjømat så det bare suser. I fjor ble det omsatt for 1,1 mrd. her, det vil si intet mindre enn kr 80.000,- per innbygger! Elnesvågen er kommunesenter med sine 2222 innbyggere, og nest største tettsted her i Romsdal, foran Åndalsnes. Og i dag er det uansett bare vakkert her ute!

hustadvika hotell med sjøhus
Kort vei fra Gjestegård til Hav

Flott på Hustadvika Gjestegård

Vi bor på Hustadvika Gjestegård, på tuftene av Storholmen, et gammelt handelssted og fiskemottak. Alle 13 sjøhusene (vi bor i ett av dem) har ferdig utstyrt kjøkken og bad med dusj. Noen har også peis og god utsikt utover havet. Husene er plassert i umiddelbar nærhet til hotellfløyen og velværesenteret inne på Gjestegården. De er på 60 m2, med 4-5 senger fordelt på to soverom. Og ikke så langt unna ligger den flotte kyststien kommunen har lagt til rette for!

Ingen tvil om hvor vi måtte ta bildet av gjestegården fra …

Spiskammers og arbeidsplass for kystfolk

Den opprinnelige bebyggelsen her ute er borte. Stedets historie er likevel rik, ikke minst om dramaer på havet like utenfor Hustadvika. Likevel har denne kyststripen vært spiskammers og en helt naturlig arbeidsplass for kystfolket her helt siden istiden for 10 000 år siden. Men vi skjønner jo at det er mye mer her, hvem har vel ikke hørt om Hustad-marmor og Moxy dumpere, for eksempel?

Sjelden junidag på kanten av Nordmøre

Og havet er fortsatt like stille de to dagene vi er her ute. Ikke antydning til et bølgeslag, det er en junidag av de sjeldne. Sola skinner, og løvetannen gliser imot oss i kor, og vi tar oss en real rast på mjølkerampa. En gammel innfødt passerer og forteller oss at Eide ikke så langt unna er bygda som lever av de døde … I Eide blir nemlig halvparten av alle gravmonumenter i Norge produsert!

Løvetannen gliser imot oss …
Tar oss en real rast på mjølkerampa

Ingen bølger å ri på på Farstadstranda

Hustadvika er forresten også et perfekt sted for avanserte surfere som elsker action og adrenalin, og det er Farstadstranda som er mest kjent for store bølger å ri på i dette området. Men ingen tenker på å surfe her ute i dag. Dette er en dag å ta med en ost og en flaske vin, og sette seg ytterst på svabergene i t-skjorta og tenke på at Island, Grønland og Nordpolen er langt der ute i horisonten. Det er akkurat det vi gjør denne fenomenale dagen da været i Hustadvika er på vårt parti. Hustadvika gjestegård

Edvard Hoem og Jim Svenøy, er det flere?

«For et fantastisk landskap», sier Torill og myser utover og innover. Der ute et sted er de nevnte øyene, og bak oss troner berglendte topper mellom 600-1000 meter, han karen fra Eide fortalte oss om Snøtinden, som er hele 1026 meter over havet rett ved havet! Og som vanlig graver vi dypt for å finne ut om vi vet om noen kjente navn fra der vi er. Torill er litt sportsinteressert, og roper plutselig ut navnet til hinderløperen Jim Svenøy, mens jeg mener Edvard Hoem er fra disse kanter. Så setter vi oss i bilen og kjører østover …


En helt perfekt dag i Hustadvika …

Hvor ligger Hustadvika?

Tips til overnatting i Hustadvika

Vi anbefaler Hustadvika Gjestegård Ferietips Mørekysten Ferietips Romsdalskysten

TIPS: Les noen av våre andre reiseartikler

Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Fantastiske Dronningstien i Hardanger
Skudeneshavn – Norges sommerby

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om ferie i Hustadvika på Romsdalskysten. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Ferietips romsdalskysten

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Ferietips Romsdalskysten Ferietips Mørekysten

Legg inn en kommentar