Sjøstrand i Asker
Fotturer,  Kyststier,  Norge,  Oslofjorden

Kyststien i Asker fra Vollen til Slemmestad


En melding tikker inn på mobilen min. “Klar for turtips i Asker? Langs sjøen, i skogen eller på fjellet?” Jeg leser meldingen en gang til. What? Sjøen, skogen eller fjellet?

Spørsmålet kommer fra ei god venninne i Asker. Jeg er ikke så godt kjent med turmulighetene der, og da er alle turtips velkomne. Valget mitt faller på “sjøen”, og jeg får en smiley med hjerteøyne i retur.

Her kommer dagens turtips i Asker!

En frisk maidag langs Oslofjorden

Turen starter ved Vollen Marina

Jeg blir plukket opp på Asker togstasjon, og vi kjører til Vollen og parkerer ved Vollen Marina. Husk endelig parkeringsautomaten! Så plutselig kjenner jeg en slags sørlandsstemning komme snikende. Ikke så rart, her er hvitmalte trehus, svære eplehager, båter overalt og blått hav så langt øyet rekker.

Solen skinner, det er 10 grader pluss og et litt kjølig drag i luften. Allikevel kommer vårvibbene flagrende. Det er ikke til å unngå. Grønne gressbakker, hvitveis, liljekonvall, kom mai du skjønne, milde og et herlig blått hav.

Flotte badestrender – klart vann

Turen vår starter på Vollen/Fritzner badeplass, sandstranda her ble i 2008 tildelt Blått flagg. Her er det toaletter, badeflåte med stupebrett, faste griller og søppeldunker. På grunn av den fine stranden og bra vann er dette en av de fineste badeplassene i hele indre Oslofjord!

Bare å stupe uti for et vårbad!
En nydelig liten sandstrand

Henda i været! Vi er godterityvene!

Vi fortsetter sørover, i retning Slemmestad, stien videre er merket med Kyststiskilt, og her kommer du deg også frem med barnevogn og sykkel. Den siste delen mot Slemmestad er litt mer kupert, men det er fortsatt lenge til.

Vi krysser frem og tilbake, går over strender og gjennom skog, og møter 4 smågutter med orienteringskart. De forteller at de satser på å gå seg bort, så slipper de å dra tilbake på skolen i det fine været. Rett etterpå møter vi en liten gjeng barnehagebarn, som rir på en veltet trestamme. “Henda i været! Har dere godteri? Vi er godterityvene!” Helt herlig.

Herlig sti langs vannet foreløpig …
Først hav. Så skog. Nå er det bare fjell som mangler …

Fabelaktige Sjøstrand badeplass

Været holder seg, og snart kommer vi til Sjøstrand badeplass, også denne er innehaver av Blått flagg. Sjøstrand bad består faktisk av to sandstrender. Midt på den ene er det en ny betongmolo med stupebrett. Blir det kjedelig å ligge på stranda eller gressbakken, kan du spille strandvolleyball, kjøpe is i kiosken eller stupe fra moloen eller badeflåten.

Idylliske Sjøstrand
Tenk å ha denne stranden for seg selv!

Det er også toaletter, HC-rampe og benker her. Utrolig flott sted. Vi spiser matpakken ute på moloen, og kaster jakkene. Solen har tatt bedre tak, og maiværet er faktisk du skjønne, milde.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Ishus og skipsverft på Sjøstrand

Klar for litt artig historie? Det er faktisk slik at fra slutten av 1800-tallet og frem til midten av 1920-årene, var Sjøstrandområdet et viktig lagrings- og eksportsted for naturis. Her lå det to ishus, et sør og et nord for stranden.

I 1917 kjøpte fabrikkeier Whist fra Heggedal hele Sjøstrandområdet. Han hadde store vyer, og tanken var å legge et skipsverft her. Skipsbyggingen ble et kortvarig eventyr. Frem til 1921 bygget de noen mindre elvebåter til frakt på russiske elver i Sibir!!! De begynte også med bygging av større båter, men selskapet gikk konkurs før de ble ferdig.

Fabrikkeier Whist var ikke den som ga opp av den grunn. Han etablerte et lite sagbruk her, og begynte å lafte hus. Men produksjonen ble raskt flyttet til Heggedal, og sagbruket på Sjøstrand ble lagt ned.

Båthavna ved Slemmestad med sementsiloene i bakgrunnen

Sementproduksjon her i 101 år!

Vi nærmer oss Slemmestad etter hvert, og fire sementsiloer 70 meter høye. De fungerer som landemerke, og er godt synlige på lang avstand. Sementproduksjonen i Slemmestad varte i over 100 år, fra 1888 til 1989. På toppen av den ene siloen er en av Kystverkets radarer plassert, den brukes til overvåking av skipstrafikken i Oslofjorden.

Vi er faktisk fortsatt i Asker, Slemmestad var en del av Røyken før landet vårt ble delt inn med nye kommunegrenser. Og vi er klar for å snu og ta den samme flotte kyststien tilbake til Vollen! God kysttur, folkens!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Hvem passer turen fra Vollen i Asker for?


Dagens turtips i Asker er lettgått, og med mange steder å ta pauser underveis. Turen passer faktisk for alle!

Hvordan komme til Vollen Marina:

Kommer du med bil, kan du parkere på Vollen Marina.

Det går buss til Vollen og Slemmestad fra både Drammen og Oslo, så du trenger ikke gå kyststien tur-retur. Fra Aker Brygge går det også båt.

https://ruter.no/reise/rutetabeller-og-linjekart/buss-i-akershus/
https://ruter.no/reise/rutetabeller-og-linjekart/baat/

Tips 1: Les våre andre artikler med turtips i området

På tur langs Lysakerelva
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Sommerlige Filtvet og Tofte på Hurumhalvøya

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Liker du artikkelen med turtips i Asker, setter vi stor pris på om du deler med andre turglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon, reiserelatert tjeneste eller et turtips du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Turtips i Oslo

Legg inn en kommentar