Flekkefjord er den vestligste byen på Sørlandet, der den ligger midt mellom Kristiansand og Stavanger, helt innerst i Lafjorden i Agder. Vi kommer med bil fra Oslo, og parkerer utenfor Grand Hotel Flekkefjord, hvor vi skal bo. Grand Hotel … bare navnet borger for at dette blir bra. Det skal vise seg å slå til. Grand Hotell Flekkefjord er forøvrig den mest fotograferte bygningen i byen. Lista fyr Grand hotell flekkefjord

Grand hotell flekkefjord
Grand Hotel svarte absolutt til forventningene

Hollenderbyen – gamlebyen i Flekkefjord

Hotellet ligger der hvor Hollenderbyen begynner og vi begynner oppdagelsen av Flekkefjord her. Fra 1500 til 1700-tallet kom mange hollendere til Flekkefjord og bosatte seg her. De drev med handel av det varierende slaget, nemlig eikeskog, gråstein og hummer. Den dag i dag bærer Flekkefjordseik og byggmasse av gråstein herfra deler av Amsterdam. Og gamlebyen i Flekkefjord bærer det staselige navnet Hollenderbyen.

Hollenderbyen i flekkefjord
Hvitmalt og vakkert – Flekkefjord leverer!

Med en bred campingvogn i smugene …


Vi rusler langs gamle og trange brosteinsgater, og et minne fra barndommen kiler litt i hjernebarken. Mine foreldre, lillebror og jeg. En bil og en campingvogn. En campingvogn som er nesten like bred som gatene. Det må jo gå galt. Politiet kommer, og geleider oss ut av byen. En slukøret familie og mange lattermilde skuelystne. Jaja. Jeg har ikke vært her siden. Lista fyr Grand hotell flekkefjord

Hollenderbyen flekkefjord
Hyggelig å rusle i smugene i Flekkefjord

I dag ligger de gamle, trehvite trehusene tett i tett i Hollenderbyen, og det er pyntet med vakre blomster overalt. Vi utforsker smugene, nyter idyllen, fotograferer og ender opp med å ta en kopp kaffe for å fordøye inntrykkene.

Flekkefjord museum og kunsten å padle Lista fyr Grand hotell flekkefjord


Midt inne i Hollenderbyen ligger Flekkefjord museum i det som regnes som Flekkefjords eldste hus. Museet består av en gammel kjøpmannsgård og to sjøbuer som er blitt bygd opp igjen etter brann i 1981. Første etasje er innredet som et herskapshus fra slutten av 1700-tallet og fra 1800-tallet. Dagens besøkende kan se en fast Lars Kristian Gulbrandsen utstilling. I tillegg er det utstilling som viser hvordan hans værelse på gamlehjemmet så ut da han bodde der. Museet har faste åpningstider hele sommeren. Resten av året er museet åpent på bestilling.

Idrett er også en del av kulturbegrepet, og nede på brygga finner vi skulpturen av en padler. Ikke en hvilken som helst, Einar Rasmussen ble verdensmester 4 ganger. Ikke nok med det, Eirik Verås Larsen fra padleklubben her i Flekkefjord ble olympisk mester i 2004!

Og der sitter Einar Rasmussen, gitt!

Klikk her for å forhåndskjøpe billett til museet.

Historisk kultursti og håndverkere i fleng

Vi følger også Kulturstien, der vi kan lese oss opp på mye spennende historie på plakater som er slått opp på husvegger. Et godt tips er å laste ned kartet over stien på www.flekkefjord.no eller hente det på turistkontoret.

Om Bakkegata kan vi lese at her har skreddere, skomakere og urmakere holdt til. Hollandske skippere bragte med seg mange herlige stoffer og materialer, og det var vanlig at lokale kvinner tok seg arbeid som syersker i Holland og dermed kom hjem til Flekkefjord med ny kunnskap om skredderhåndverket. (Kilde: Oppslag på vegg)

Hollenderbyen i Flekkefjord
Her holdt en gang skreddere, skomakere og urmakere til …

Et utendørs utstillingsrom for gatekunst


Hollenderbyen er også et utendørs utstillingsrom for gatekunst, der nye ideer møter gamle tradisjoner. Hvert år maler lokale og internasjonale gatekunstnere nye kunstverk i Flekkefjord. Det er gøy å gå på jakt etter kunstverkene, og du verden så mange og flotte vi fant. Noe av landets mest spektakulære gatekunst finner du faktisk her i gatene. Vi presenterer noen av kunstverkene her:

Koselig sentrum og bare hyggelige folk

Vi storkoser oss i sentrum. Her er det veldig trivelig, hvitmalte trehus, dekorert med blomster, og malte sykler med blomsterkasser står på nesten hvert eneste hjørne. Vi kikker inn i de fleste butikkene, og lar oss lett begeistre av så mange hyggelige, imøtekommende folk. Både de som står bak disken, folk som handler og de vi møter på gata er så blide og hyggelige. Det blir mye småprat og en god del shopping. Bra, Flekkefjord! Nisjebutikker er for øvrig gøy!

Gågate med maaange bra butikker!

Spira – Flekkefjords allsidige Kultursenter

Et fantastisk bygg med ferdiglagt rød løper ligger nesten nede på brygga. Her er det et spennende kulturprogram for små og store, kino og bibliotek.

Les her om Spira og alt som skjer der.

Kulturhuset i Flekkefjord
Spira Kultursenter – mye på programmet her!

Gøyal skinnesykling på Flekkefjordbanen

Ta deg en tur med dresin på Flekkefjordbanen. De fleste dresinene er tandem med plass til hele familien. Her kan du også ta med rullestoler og barneseter. Vi kom dessverre for sent på ettermiddagen, og kom til stengt billettluke. Og dermed gikk vi glipp av en sykkeltur på 3-4 timer, fra Flekkefjord stasjon til Bakkekleivi. Det er 17 tunneler på strekningen, og ellers går turen i flott natur og variert landskap. Steike irriterende at vi ikke rakk det, så denne gangen blir det bare med et bilde av reisefølget i full fart.

Dresin flekkefjord
Reisefølget tester dresinkjøring …

For mer info og priser, se Flekkefjordbanen.

Nordsjøveien til Lista Fyr ytterst på Listalandet

Nordsjøveien er en fantastisk attraksjon mellom Kristiansand og Haugesund. Hvitmalte trehus, fargeglade båtstøer, gårdsbruk, langstrakte strender og karakteristisk arkitektur. Vi tar Nordsjøveien fra Flekkefjord helt ut til Lista Fyr.

Sandstrand
Ja da, det ble tid til et bad i Nordsjøen!

Det tar bare en times tid å kjøre fra Flekkefjord til Lista Fyr ytterst på Listalandet. Vi kjører dit, stopper underveis i Farsund for lunsj. Vi ser det 34 meter høye steintårnet på lang avstand. Vi leier det i en halvtime, og har eksklusiv tilgang. Snakk om å bli blåst av banen da vi etter 134 trappetrinn når toppen og går ut på galleriet. Her er det i tillegg til hissig vind en helt fantastisk utsikt over Listahalvøya og havet. (Godt tips: Legg igjen brillene inne, de blåser av 😉

Utsikt fra Lista fyr
Reisefølget på toppen av Lista Fyr. Det blæs!
Lista fyr
Reisefølget er yr og glad for å være nede igjen!

Fyrområdet har åpent hele året, men fyrtårnet og informasjonssenteret har faste åpningstider i sommerhalvåret og i helgene resten av året. På informasjonssenteret kan du kjøpe is, lappekake, kaffe/te og sjokolade i tillegg til et utvalg gaveartikler og bøker. Det er forøvrig her du kjøper eksklusiv inngang til fyret.

Lista fyr
Jeg låser opp inngangen til fyret …

Du kan også leie sykler og overnatte i den tidligere assistentboligen ved Lista fyr. Les alt om dette på nettsiden deres. På hjemveien ble vi forresten minnet om hvilket land vi lever i …

Norske flagg
Ingen tvil om hvilket land vi er i …

Se Flekkefjord fra Lilleheia Utsiktspunkt

Vi går opp til Lilleheia Utsiktspunkt hvor vi får en fantastisk utsikt over Lafjorden, Grisefjorden og hele Flekkefjord sentrum. Turen fra sentrum er 1 kilometer. Ønsker du å kjøre, er det mulig å kjøre nesten helt frem.

Dame på Lilleheia utsiktspunkt flekkefjord
Selfie på Lilleheia er greia!

Tilbake til Grand Hotell Flekkefjord

Vi valgte Grand Hotell Flekkefjord når vi besøkte byen. Dette er byens eldste hotell og har kort vei til alt. Det viste seg å være et svært godt valg. Hotellet fra 1897 er oppført i klassisk sveitserstil, og har åttekantede tårn. Du kan velge mellom 29 rom, som er alle ulike på hver sin måte. Vi sjekket inn på et stort, deilig rom med romslig balkong.

Flekkefjord Grand hotell
Grand Hotell – topp beliggenhet i Flekkefjord

Klikk for mer info og booking på Grand Hotell Flekkefjord.

Andre overnattingssteder i Flekkefjord finner du her.

Vi slår av en prat med eier Sissel Bruhjell, tredje generasjon i familien som nå eier hotellet. Hun forteller at hotellet er en viktig del av byen, her er det selskaper av en hver art, og møter, seminarer og arrangementer for byens egne og tilreisende. 29 rom med totalt 70 senger befinner seg innfor veggene, og det er først og fremst den avslappende stemningen som møter deg når du går inn i resepsjonen. Vi erfarer den samme trivelige pulsen som ellers i byen, og Sissel forteller villig vekk om hva byen gjør for å stimulere til positivitet og gjestfrihet. Fredagsarrangementene borte på brygga i sommersesongen er et godt eksempel på dette.

Hotelleier Sissel Bruhjell og kokk Bent Arve Moi – solide folk som gjerne tar i et tak!

Fantastisk middag på Grand Gastro!

Vi fikk beskjed om at det lønner seg å booke bord på forhånd på hotellets restaurant. Og det var det bra vi gjorde, for på onsdag, midt i uka, var det ikke et eneste bord ledig hele kvelden. At Grand Gastro er et ettertraktet spisested forstår vi så fort vi prøvesmaker på suppen vi blir servert som forrett. Intet mindre enn nydelig, og vi storgleder oss til hovedretten. Enda bedre. Og med is og kaffe til dessert, en kokk som virkelig vet hva han gjør, en servitør som både har god kunnskap om mat og er særdeles trivelig, er dette en innertier. Og som kokken Bent Arve Moi kan fortelle: Maten skal serveres med hevet hode, den skal være god og kortreist, og det skal være nok!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Flere gode steder å spise i Flekkefjord

Det er mange steder å spise i Flekkefjord. Sjekk oversikten her. Det skal ikke stikkes under stol at vi er glad i både mat og drikke, og vi er innom flere steder de to dagene vi er i Flekkefjord. Vi drikker kaffe og spiser kanelsnurr på Tollboden Bakeri, drikker byens kanskje aller beste kaffe på Kaffebørsen og spiser oss deilig mette på blåskjell og spareribs på Brygga Restaurant.

Tips: Her er noen av våre artikler fra Sørlandet

Byvandring og herlige opplevelser i Grimstad
Gode opplevelser i Lillesand og Brekkestø
En herlig langweekend i Arendal

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Flekkefjord og Lista Fyr. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon