I denne lille perlen i baklandet rett inn fra Denia og Calpe på Costa Blanca bor cirka 29000. Vi har for anledningen leid bil, når vi nærmer oss byen, blir vi møtt av et middelalderslott som kneiser over byen. Selv om gamlebyen er relativt liten, viser det seg at det er mye interessant å se her. Vi begynner med det viktigste, det nevnte slottet over byen.

El Castell – et slott vi kan like

Vi tar beina fatt den breie veien opp til slottet. Den slynger seg oppover, og utsikten over byen blir bedre for hver eneste sving. Du kan kjøre bil opp, det er parkeringsplass rett utenfor muren. I sesongen går det et lite tog hit. Vi spaserer inn hovedporten, og oppdager at det ikke er ett, men to slott her. Det øvre til høyre, og det nedre til venstre. Vi løser billett og sjekker utsikten fra restauranten. Ingenting å utsette.

Fantastisk beliggenhet for slottet i Xativa

Slottet ligger på det høyeste punktet på forsvarsmurene som har omringet Xativa helt siden tidlig middelalder. Selv om det har iberiske og romerske røtter, er de fleste av murene og tårnene som er bevart av islamsk eller gotisk opprinnelse. Vi har sett mange slott i Spania, og dette kommer høyt opp på listene over de vi liker best.

Borgen i Xativa
En fontene er god å ha når krigen herjer som verst

Flott utsikt fra slottet i Xativa

Her er også en liten hage med flere ulike lokale planter. De er dedikert til Ibn Hazm (født 994 e. Kr. – en andalusisk lærd som skrev sin berømte avhandling om kjærlighet, The Ring of Dove, mens han bodde i eksil i Xativa.

Hage med basseng dedikert til Ibn Hazm for 1000 år siden …

Turen nedover går adskillig lettere, og i en av svingene kommer vi til Hotel Mont Sant, et 4-stjerners hotell. Er det like fint innenfor muren som vi tror? Det viser seg at det er det. Her er hotell og restaurant omgitt av appelsinlunder og palmetrær. Dette er visstnok en av vakreste restaurantene i Valencia-distriktet! Neste gang skal vi bo her!

Hotel Mont Font
Hotel Mont Font – et flott hotell rett under slottet

Fin rundtur i gamlebyen i Xativa

Det er mye flott å se i gamlebyen, og her er sjarmerende gater, smug og torg omkranset av frodige trær. Selve byen er også herlig, med sine sjarmerende bulevarder og gater omkranset av frodige trær. Det er laget ulike rundturer i sentrum som du kan følge. Vi fulgte R3 og fikk med alt som er verdt å se. Ruten er forsøkt gjengitt under.

Flotte bygninger i gamlebyen i Xativa

Her ser dere noen av alle de flotte bygningene vi passerte på vår rundtur i gamlebyen i Xativa: Kirker, klostre, fontener, trange smug, gater og sjarmerende torg.

Mye er stengt utenfor sesong

Vi kommer til Xativa en søndag ettermiddag, og skal være her til tirsdag. Ikke det beste valg av dager, da søndag kveld samt mandag betyr mange stengte spisesteder og butikker. Nesten alt her er stengt. Ja vel, et eller annet sted er det vel en åpen kafé eller restaurant, og etter å ha ruslet opp og ned smug, ut og inn av gater og på kryss og tvers over små plazaer med vakre fontener, finner vi til slutt en åpen restaurant med uteservering. Halleluja! Ikke den mest spennende menyen, men dette er ikke en kveld for å være kresen.

Xativa
Tomme smug i Xativa søndag kveld

Fontene i Xativa
Flere flotte fontener i Xativa – og på denne plassen har faktisk en pave vokst opp!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Vi har samme utfordring med å finne spisested på mandag, men finner hyggelige Cafe Valiente, hvor vi nyter en deilig frokost.

Cafés Valiente ble vår redning. Hyggelige folk og god mat.

Lunsj og middag samme sted

Og til lunsj besøker vi El Gourmet del Socarrat. En perle av et sted. Ikke rålekker og eksklusiv i stil, men utrolig hyggelige folk og deilig mat. Vi blir sittende så lenge at vi spiser en tidlig middag i samme slengen. Ett av mine favoritt-jungel-ord, “spis når du kan”, viser seg å komme til nytte, nok en gang.

Mye ris – og rik gastronomi i Xativa

Synd at så mange spisesteder er stengt, for Xativas gastronomi er både rik og variert. Du finner klassisk middelhavsmat og deilige grønnsaker. Her har de faktisk en lokal grønn hvitløk. Ris er hovedingrediens i flere av de lokale rettene, som ovnsbakt ris, risgryte, ris med bønner og kålrot, ris med løk og selvsagt paella – som i Xativa tilberedes med mye kjøtt og grønnsaker. Arven etter maurerne, som har bodd her i århundrer, er fortsatt tydelig i de lokale hovedrettene og dessertene.

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Festivalbyen Xativa og faste markeder

Xàtivas festivaler er et av de tydeligste symbolene på byens identitet. Fira de Xativa har blitt feiret siden år 1250, og Corpus Christi-prosesjonen er en av de eldste i Valencia-regionen. Legg til Semana Santa og de ikoniske festlighetene i Las Fallas og du har et fantastisk årlig program med festligheter. Å vandre i gatene og torgene i Xàtiva under en av disse festivalene er en uforglemmelig opplevelse, og en godbit for turister og innbyggere. Tirsdag er fast markedsdag, da fylles torg og gater med ulike boder.

Marked i Xativa
Marked i Xativa tirsdag morgen

To paver og en ganske kjent maler

Hvem skulle tro at denne lille byen har fostret to paver? Og maleren El Espanoleto. Det siste er kanskje litt mindre overraskende.

Hvor ligger Xativa?

Tips: Les flere av våre andre artikler fra Costa Blanca

Alicante – et pulserende reisemål
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Denia – gastronomisk paradis på Costa Blanca
Altea – blendende hvit og vakker
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
På elsykkeltur: Benidorm-Albir-Altea-Polop-Benidorm

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Xativa. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Madrid
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

1 Comment

  1. Takk for den, er inspirert av dere tidligere til å dra innom byen og andre har også anbefalt den. Skal innom i forbindelse med en tur i omegnen i begynnelsen av februar!
    Med hilsen Hege

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon