Rundt et vannkryss på Nordmøre, med Atlanterhavet som nærmeste nabo, ligger Kristiansund. Byen er delt i 4 “land”, Kirkelandet, Innlandet, Nordlandet og Gomalandet. Vi har kun et par dager til rådighet, og skjønner vi må velge opplevelsene med omhu.

Kristiansund, Norge, Norway
Kirkelandet – her er sentrum i Kristiansund

900 hus brant ned i 1940

Kristiansund ble nesten utslettet i 1940, 900 hus brant ned etter bombing av byen. Byen slik vi ser den nå, er bygget opp de siste 50 årene, og har følgelig dessverre mistet mye av sitt gamle særpreg. Den nye byen har likevel sitt eget særpreg, nemlig de glade fargene på husene. Når du rusler i sentrum på Kirkelandet, ser du at husene har gavlsidene vendt ut mot kaia eller gaten slik de gamle klippfiskbryggene ble bygget.

Fargerike gater i Kristiansund

Klippfiskkjerringa på kaia

Nede på kaia treffer vi på “Klippfiskkjerringa”, en gave til Kristiansund i forbindelse med byens 250-års jubileum i 1992. Skulpturen er laget av Tore Bjørn Skjølsvik og er en hyllest til klippfiskarbeiderne som i 300 år bidro til byens store eksportindustri. Skulpturen er en av de mest folkekjære og avfotograferte kunstverkene i Kristiansund.

Klippfiskkjerringa kom på plass her i 1992

Vi starter med Sundbåten

Og nede på kaia ligger båten Angvik. Sundbåten er verdens eldste selskap for kollektivtransport, og har vært i kontinuerlig drift helt siden 1876.

En rundtur med Sund-båten tar 20 minutter

Sundbåtene frakter fastboende og turister mellom Kristiansunds 4 øyer, eller “land” som de sier her. En rundtur tar 20 minutter, men vi velger å gå av i hvert land, for så å ta neste båt videre. Ganske gøy, og en flott måte å se mange av Kristiansunds bydeler på.

Ut fra Kristiansund til Grip
Vi legger ut u fra Kirkelandet

Sundbåttrafikken startet i 1876, og ble startet av lokale kjøpmenn i Kristiansund som hadde behov for transport av varer og kunder mellom øyene i byen. Kristiansund kommunale sundbåtvesen overtok driften av sundbåtene under 1. verdenskrig.

Mellemværftet – museum og skipsverft

En kort spasertur fra sentrum ligger Mellemværftet, et spennende museum og et levende skipsverft. Hvorfor heter det Mellemværftet? Fordi det lå midt mellom to andre verft, Øvre og Nedre Krana. Mellemværftet ble etablert i 1860 som verft for bygging og reparasjoner for den store flåten av små seilskuter som seilte her. Her jobbet verftsarbeidere og tømmermenn, og verftets eiere bodde her sammen med sine familier. Når er verftet et industrielt kulturminne, som eies og drives av Nordmøre Museum. Verftet har siden 1984 blitt drevet som et skipsverft for veteranskip.

Kristiansund, Mellemværftet
Mellemværftet er det absolutt verdt å bruke tid på

Handelshuset Patrick Volckmar

Vi fortsetter videre innover Vågen, og kommer til Handelshuset Patrick Volckmar. Her er det nå musemskafé, og her lages den gode, gamle “Varde-kaffen” på en kaffebrenner som er over 100 år gammel, trolig den eldste i Norge. Her er også en liten butikk. Kafeen har uteservering, men når vi er her, er det grått og trist, og det regner på tvers. Vi koser oss heller inne i en av de hyggelige stuene. Og den kaffen, dere. Den er kjempegod!

Kaffebrenneren her er over 100 år gammel
Og vi koser oss selvsagt med en kopp kaffe

Tilbake til den nevnte båtturen mellom landene. Vi starter på Sundbåtkaia på Kirkelandet.

Kirkelandet – sentrum i byen


Det er her sentrum i Kristiansund ligger, med flesteparten av sine butikker, restauranter og hoteller.

Butikker, restauranter og hoteller på Kirkelandet

Christiestøtta høyt over byen

På en liten høyde på Kirkelandet, med nydelig utsikt over øyene, står en byste over bysbarn og stortingspresident Wilhelm Friman Koren Christie (1778-1849). Christie ble født i Vågen i Kristiansund, men flyttet fra byen og var Bergens representant på Eidsvollsforsamlingen i 1814. På Eidsvoll stemte han blant annet mot forening med Sverige og mot å gi jøder oppholdstillatelse i Norge. Han er mest kjent som Norges første stortingspresident, det var i den rollen han ledet forhandlingene med kong Karl Johan, som førte til unionen med Sverige.

Flott utsikt fra minnesmerket Bautaen

Innlandet – mange flotte bygninger

Ved kaia ligger Kristiansunds eldste bevarte bebyggelse med blant annet byens første tollbod, hospital og skole. Her er galleri, restauranter og hotell. Og med flott utsikt over byen finner du minnesmerket Bautaen.

Mange flotte, eldre bygninger her på Innlandet

Nordlandet – og en kirke i jugend

Det fineste her synes jeg er Nordlandet kirke fra 1914, bygget i jugendstil. Glassmaleriene og bilder i kirken er laget av Emanuel Vigeland, broen til Gustav.

Nordlandet kirke i jugend – fra 1914

Goma – og Klippfiskmuseet

Med en klippfiskhistore som går går tilbake til 1690, er det klart vi må besøke Klippfiskmuseet. Utfallet av torskefisket bestemte gode og dårlige tider, ikke bare for Norge, men også New Foundland, Island og Færøyene. Stikk innom dette museet og du forstår fort at Kristiansund er tuftet på fiske, spesielt den saltede og tørkede torsken, klippfisken.

Klippfiskmuseet, Kristiansund
På Goma går vi først innom Klippfiskmuseet

Fishan – Kristiansunds spesialitet

Eller rett og slett fish ’n’ chips! Vet du at denne retten har sitt opphav i den portugisisk-jødiske matretten pescado frito og den irske matretten potato chips? Disse rettene ble kombinert i England på 1800-tallet, og ble raskt en svært populær rett. Til Kristiansund kom fishan i 1950, da herr og fru Moe etablerte et fishan-utsalg ved Piren. Dette er visstnok det første fish and chips stedet i Norge.

Vi testet ut fishan på Kranaskjæret.

Kranaskjæret. Kristiansund
Prøv fishan på Kranaskjæret – namnam!

Fishan – en spesialitet i Kristiansund

SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Tips til spisesteder i Kristiansund

Vi mesket oss med deilig sjømat på Smia Fiskerestaurant, som ligger i et hus fra 1787. Vi pleier å spørre de lokale hvor vi bør spise, og flere tipset oss om Smia. Vi angrer ikke. Restauranten ligger i et gammelt hus, hvor det var smie i 200 år. Med masse historie i tømmerveggene, nydelig mat og blide og dyktige folk på jobb, ble dette en strålende aften.

Smia, Kristiansund

Vi valgte gratinert bacalao og krydderbakt laks fra Averøy, alt smakte helt nydelig!

Smia, Kristiansund, Norge, Norway
Og denne karen sørget for topp service på Smia!

Spektakulære Atlanterhavsvegen

Vi kom til Kristiansund langs Atlanterhavsvegen, en av de mest unike veiene i Norge. Turen fra Bud til Kristiansund er en sammenhengende opplevelse av kyst, kultur og historie.

Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien er en attraksjon du må oppleve!

Veien er 8274 meter lang, og går over øyer, holmer og skjær via 8 bruer. Her er spektakulære utsiktspunkter, og svevestien som ligger på Eldhusøya er virkelig verdt et stopp. Samme sted ligger servicesenteret. Fra svevestien har du imponerende utsikt over Atlanterhavet, og det er laget en sti der du går på rister som nesten flyter over terrenget. Denne turen er universell, og passer for alle.

NNydelig natur på Eldhusøya – og det er laget en flott sti på rister!

Hvor ligger Kristiansund?

Kristiansund finner du ytterst i havgapet på Nordvestlandet.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Kristiansund. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.

Tips: Les flere av våre artikler fra området

Molde – mer enn jazz, roser og fotball
Hjørundfjorden – en idyll på Sunnmøre
Grip – en idyll ytterst i havgapet
Ålesund – en av verdens vakreste havnebyer

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon