Noen kilometer utenfor Alicante på Costa Blanca ligger Elche. En liten by, trodde vi, men det bor 215 000 her. Det er mange palmer her også, mer enn 200 000. Dette gjør at Elche har den største palmeforekomsten i Europa. UNESCO har utdelt to priser til Elche, “World Heritage” Awards for Elx Palm Groves og Misteri d`Elx. Slett ikke dårlig. Vi har utforsket denne vakre byen.

Palmer i Elche
Liker du palmer? Da er Elche verdt et besøk.

Jardin Huerta del Cura – Elches historiske palmelund

Vi starter først som sist med et besøk i byens fantastiske palmehage. Det var araberne som begynte å dyrke palmer her, og det innfløkte vanningssystemet de bygget, er fortsatt intakt. Hagen ble erklært som nasjonal kunstnerisk hage i 1943.

Å gå rundt i denne palmehagen er som å være i paradis

Et av høydepunktene i hagen er et sjeldent eksemplar av en daddelpalme. Palmen består av en morplante som er 180 år gammel, og 7 skudd. Det som er spesielt, er at skuddene ikke utviklet seg ved foten av planten slik som er vanlig, men på 2 meters høyde. Dessuten kom skuddene da morplanten var 30 år, og det er visstnok sent. Et av skuddene, som nå er kjempestore trær, visnet i 2014. Palmen er 17 meter høy, og veier 8 tonn. Sånn passe stort, med andre ord.

180 år gammel daddelpalme med 7 skudd!

Her er flere dammer, fontener og skulpturer. Blomster og kaktuser. Her vandrer du rundt i skyggen av tusenvis av palmer, hører fuglekvitter og vann fra fontener. En fredelig oase midt i byen. Du blir liksom aldri ferdig med besøket her. Det dukker stadig opp noe mer du bare MÅ sjekke ut.

Fortsatt i palmelunden – er det ikke flott her?

Ved utgangen er det en liten butikk hvor du kan kjøpe ulike planter. Vi kjøpte med oss flere små kaktus og en liten palme. Passer perfekt i leiligheten i Villajoyosa.

Kjøp med deg en liten kaktus eller palme, da vel!

«Da vi nærmet oss Elche, kunne vi allerede skimte dens dal som strålte av frukt og dens enorme palmelund, den mest omfattende og vakreste i Europa, den frodigste i hele Spania.

En reise gjennom Spania, H.C Andersen (1862)

Museu del Palmeral – et fantastisk besøk

Som om palmehager ikke er nok, finnes det selvfølgelig et palmemuseum i Elche også. Et besøk her gjør det lettere å forstå hvorfor UNESCO tildelte dem tidligere nevnte pris. Her er tematiske utstillinger, som viser palmehagens historie. Og enda mer spennende er hagen innenfor. Her er palmer og frukttrær og eldgamle vanningssystemer. Det er fascinerende å vandre rundt her, og vi anbefaler et besøk på dette museet.

På vei inn i Museu del Palmeral
Smarte vanningssystemer overalt

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. 

Kulinariske fristelser – og en kamp om ledig bord

Det er på tide med lunsj, og siden vi er her 1. påskedag er vi ikke alene om å jakte lunsjbord. Jeg tror de fleste av byens 215 000 skulle spise ute etter å ha sett på byens fantastiske prosesjoner denne dagen.

Folkemengde utenfpr kirke i Elche
Folksomt rundt byens flotte kirkebygg

Uten bordbestilling kunne vi ikke være kresne, og etter en drøy time på bordjakt kapret vi et bord i solen på Plaza Glorieta. Jøss, nå var vi heldige! Helt til vi så at vi var havnet på en irsk pub, hvor små potetgullposer var det eneste spiselige. Men de hadde god øl! Lunsjen inntok vi mye senere. Men altså, kulinariske fristelser. Den mest kjente retten i Elche er Arros amb crosta, ris med et topplag av omelett. En annen spesialitet er bakt torsk. Vi testet torsken til middag, og den var virkelig god.

Klar for en øl på irsk pub i Elches sentrum …

Det er flust av restauranter, barer og kafeer her, og når hordene var gått hjem etter lunsjtid var det lett å finne bord. Vi liker oss på byens plazaer, og anbefaler en espresso eller et glass vin (eller hvorfor ikke begge deler) på Plaza Glorieta eller Plaza de La Merce.

Fontene på placa glorieta
Plaza Glorieta – en herlig park med fontene og flere gode spisesteder

Perfekt og kompakt historisk sentrum i Elche

For alle som er glade i kirker, borger og museer er historisk sentrum i Elche perfekt. Akkurat passe stort, akkurat så mange attraksjoner å besøke at du rekker det på en dag eller to. Her kommer våre tips til hva du bør få med deg.

Et lite eksempel på at det finnes flere hyggelige gateidyller i Elche

Parque Municipal – byens kommunale park

Ta en tur innom denne flotte, kommunale parken. Ved inngangen ligger turistkontoret, og inne i parken byens besøkssenter. I besøkssenteret får du en audiovisuell presentasjon av byens historie, tradisjoner, kultur, festivaler og økonomi.

Besøkssenteret i Elche
Parque Municipal er vel verdt et besøk

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Basilica de Santa Maria – der moskeen lå

Basilikaen Santa María står der hovedmoskeen lå i den muslimske tiden i Elche. Byggingen av den nåværende kirke begynte i 1672, etter at den forrige kirken kollapset på grunn av kraftig regnvær samme år. Kirken slik den er i dag sto ferdig i 1784.

Basilica de Santa Maria med sitt tårn og sin blå kuppel
Basilikaen er vakker innvendig


Torre de la Basilica – 170 trinn til toppen

I løpet av 170 trappetrinn når du toppen av klokketårnet i Santa María-basilikaen. På veien opp kommer du innom tre rom. Det ene rommet er der klokkeren og hans familie bodde frem til 1930- tallet. I det andre rommet finner du en fotoutstilling og i tredje og øverste rommet er kirkeklokkene. Helt på toppen belønnes du med panoramautsikt over byen og de historiske palmelundene.

Vi er på toppen av klokketårnet …


Mysteriespillet Misteri d`Elx i august

Hvis du ønsker å oppleve Misteri d`Elx, må du reise til Elche i august. Det er nemlig da det kjente mysteriespillet i Elche holdes. Det er en gjengivelse av jomfru Marias himmelfart, det skriver seg tilbake til middelalderen og er erklært som en immateriell kulturarv av UNESCO. Det arrangeres i Santa Maria-basilikaen. Besøker du Elche på et annet tidspunkt, kan du oppleve en gjenskaping av mysteriet på La Fiesta museum.

Banys Arabs y Convent de Santa Lucia

Gå ikke glipp av de arabiske badene, slik vi gjorde. Det stengte rett foran nesene på oss, så vi må nok tilbake. Badene ligger i kjelleren til La Merced-klosteret, og er et av de få eksemplene på islamsk arkitektur som er bevart i regionen.

Vi gikk glipp av de arabiske badene innenfor her

El Palau d’Altamira – festning, fabrikk og fengsel

De voksne i Elche husker da festningen fortsatt fungerte som en tekstilfabrikk og til og med som fengsel. Renoveringsprosessen av Altamira-palasset har gjort det til et av de aller best bevarte festningene i Alicante-provinsen. Deler av muren er fra perioden mellom det 11. og 13. århundre. Fra 18. århundre og frem til 1959 fungerte palasset av og til som fengsel. En lokal industrimann kjøpte i 1915 en tilgrensende bygning og startet tekstilfabrikk. Denne var i drift til slutten av 1960-tallet. På 1970-tallet overtok kommunen og startet en omfattende renovasjon. I dag fremstår altså festningen omtrent som den opprinnelige. Det kommunale arkeologiske museet ligger også her. Fra festningsmuren er det flott utsikt over byen.

Festning for de voksne og vann for barna – herlig!


Fin utsikt fra toppen av festningen

Rio Vinalopó – og et fargerikt elveløp

Elven som renner gjennom Elche og provinsen Alicante er bare 81 km lang, og renner ut i havet ved Santa Pola. Ved Elche renner den lille elven gjennom en bred og dyp betongkløft. På begge sider av elven er det flotte malerier på betongbunnen. Både elv og betong går gjennom en flott park. Det er trapper på begge sider av elven, slik at du enkelt kommer deg inn og ut av kløfta. Det er herlig å gå tur i parken og langs elva, og stedet er svært populært blant joggere og turgåere.

Fargerikt elveleie, ikke sant? Ja, vannet renner i midten!
Sjelden kult elveleie så vidt vi kan skjønne …

Tips til overnatting i Elche

Vi bodde på Huerta Del Cura Hotel, et hotell med stor hage full av palmer, et svømmebasseng, restaurant og bar. Hotellet ligger rett ved den nevnte palmelunden. Vi valgte å bo i et rom i hagen, og likte det veldig godt. I det «huset» vi bodde i, var det totalt 4 dobbeltrom. Praktisk og lettvint, og deilig frokost var også inkludert.Sjekk hotellets hjemmeside her for mer informasjon og priser.

Huerta del cura hotel
Svømmebassenget på hotellet
Hotellrom på Huerta del cura horel
Deilig og romslig dobbeltrom
En av Elches vakre parker, med plenty av palmer selvfølgelig …

Hvor ligger Elche?

Hvordan reise til Elche?

Reiser du med fly fra Norge, er det enklest å fly til Alicante. Det går tog fra jernbanestasjonen i Alicante noen ganger om dagen. Sjekk www.renfe.com for billetter og priser. Taxi fra flyplassen tar 30-45 minutter.

Vi tok Tram fra Villajoyosa til Alicante, bommet helt på toget videre, og tok taxi den halve timen til Elche. Vi betalte 45 euro for turen.

Tips: Les flere artikler fra Costa Blanca

Denia – gastronomisk paradis på Costa Blanca
Alicante – et pulserende reisemål
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Comeback i Villajoyosa etter 558 dager!
Turtips på Costa Blanca – kyststien mellom Villajoyosa og Benidorm
Dagdriveri på Costa Blanca …
Fjellturer på Costa Blanca
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Elche på Costa Blanca. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon