Her gir vi to i ReiseKick deg 9 langhelger i byer i Europa som kanskje ikke er de første du tenker på. Vi skal til flere land, både Portugal og Østerrike, Irland og Frankrike – og selvsagt Italia og Spania. Samtlige tips er basert på våre egne opplevelser i byer som fortjener en raus plass i minneboka. Så heng med og få supertips til både langhelg og sommerferie!

Langhelg 1: Lisboa – og Sintra og Cascais på kjøpet

Lisboa
Lisboa er hvit og vakker – en deilig by

Vi starter eventyret i Portugal, i sjarmklumpen Lisboa, en storby så uendelig romantisk og full av skråninger, skrå trikker, skrå blikk fra stolte, svartkledde damer, for ikke å snakke om lukta av klesvask som pryder fasadene, stekte sardiner, himmelsk bacalao og Alvarinho, en hvitvin du umiddelbart forelsker deg i. Lydene, smakene, luktene, der har du romantikkens Lisboa. Vi tok også med oss magiske Sintra og Atlanterhavsjuvelen Cascais en halvtime fra hovedstaden.

Ta 28-trikken fra Estrela i vest til Alfama i øst. Ta deg en sagres, en portugisisk øl i Bairro Altos natteliv. Opplev Alfama, Lisboas folkelige hjerte, gå deg svimmel i smugene, opplev fado i et gammelt kapell. Terrassene i Belem er som små smykkeskrin i brostein med sine minnesmerker etter Portugals gullalder. Nyt en pasteis på et konditori, nyt utsikten fra den beste miradouroen, shop litt i travle Chiado, og gå til topps på borgen Castelo de Sao Jorge.

Tips 1: Les om oppholdet vårt i romantiske Lisboa her

Langhelg 2: Milano         

 

Duomo i Milano
Il Duomo i Milano er et praktfullt byggverk

Katedralen Il Duomo er Milanos episenter. Steinfigurer, statuer og 135 spir danner en magisk fasade. Ta trappa opp til Il Duomos tak, og bli belønnet med beste utsikten i Milano. Da Vincis Nattverden er en mustsee-sak i Milano, og når du er mett av kultur, nyter du en aperitivo på et par barer, altså et glass vin eller to og fingermat på beste italienske vis. Colonne di San Lorenzo er en bydel når kvelden er der, og flanér langs kanalen Naviglio Grande med alle sine små kafeer.

Vær så god – stig inn i Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II er en elegant shoppingarkade med glasstak, og den binder sammen turistattraksjonene Il Duomo og Teatro alla Scala. Her er både Prada og Gucci, og er prisene for stive, er gatene Corso Vittorio Emanuele II og Corso di Porta Ticinese alternative shoppinggater. Ta deg en tur med en fargerik trikk, besøk Leonardo da Vincis vingård og festningen Castello Sforzesco. Nyt italiensk gastronomi på sitt beste i den vibrerende bydelen Brera på kveldstid!

Tips 2: Les om oppholdene våre i heftige Milano

Små og store perler i Milano
En langhelg i Milano

Langhelg 3: Avignon i Provence

Bare 4 av 22 buer igjen av den gamle brua i Avignon …

Den eldgamle pavebyen Avignon i Provence ligger like ved Marseille, og er en stor historisk opplevelse. Her finner du museer eller gallerier på ethvert hjørne, og byen er også kjent som et kulinarisk episenter i Provence. Her drikker du Cotes-du-Rhone-vin, elva renner gjennom byen! Avignon er også kjent for den mytiske broen Pont St-Bénézet, hele 915 meter lang da den ble oppført på 1100-tallet. Senere tok flommen den, og lot kun 4 av 22 buer stå igjen.

Lun og fin stemning på plassen foran Pavepalasset

Pavepalasset i Avignon er en av de største attraksjonene i Frankrike. Det er den største gotiske bygningen i Europa med sitt 15 000 m2 svære gulvareal. Hele 9 paver regjerte fra Avignon på 1300-tallet. Gå inn og opplev den unike kulturskatten! Du må selvsagt få med deg den eldgamle bydelen med flotte torg, unik arkitektur, skyggefulle platantrær og intime kafeer. Gå på et livlig marked eller to, og en svært så morsom halvtimes tur rundt i byen med Petit Train kan anbefales!

Tips 3: Les om oppholdet vårt i historiske Avignon her

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Langhelg 4: Valencia

Valencia
Bydelen Ciutat de les Arts – futuristisk og trendy

Valencia på Costa Blanca er en av de storbyene som klarer å forene den nye og den gamle tiden. Byen er både historisk og trendy. Romerne grunnla den i år 137 f.kr., og den har tatt vare på mye av sin historiske arv. Samtidig er Valencia kjent for bydelen Ciutat de les Arts, den er futuristisk, spektakulær og banebrytende på alle måter. Her kan du lett tilbringe en hel dag!

Plaza virgen valencia
Her inne ligger Den Hellige Gral …

I La Seo-katedralen fra 12-1400-tallet kan du beundre Den Hellige Gral – kruset som Jesus brukte under det siste måltidet. Katedralen er guddommelig flott, interiøret også, og fortsatt har du den gamle bydelen Barrio del Carmen til gode med sin islamske og kristne arv. Når middag skal inntas, er Ruzafa stedet i Valencia. Her ligger restauranter av god kvalitet som perler på en kulinarisk snor. Strøket her er også proppfullt av små hyggelige butikker!

Tips 4: Les om besøkene våre i historiske og trendy Valencia her:

Valencia – både historisk og trendy
Heftig turistdøgn i Valencia
Jakten på julestemning i Valencia

Langhelg 5: Salzburg

Salzburg
Elven Salzach deler vakre Slazburg i to

Velkommen til billedskjønne Salzburg 424 meter over havet! Alpene danner et dramatisk bakteppe, og byen deles i to av elven Salzach. Byen er et eventyr av barokk arkitektur og praktfull kultur, og et eldorado for deg som er glad i kaféliv. Og så er jo Salzburg fødebyen til Mozart! Det historiske sentrum er praktfullt bevart og på UNESCOs liste over verdensarv. Ingen tvil om at Salzburg setter spor på mange måter!

Salzburg
Opplev gamlebyen i Salzburg i pastellfarger!

Høyt hevet over byen ligger borgen Hohensalzburg, bygget i 1077, den gang Europas største slott. Vi går den bratte veien opp, men du kan også ta Festungsbahn. Her oppe er det museer, kafeer, markeder og … utsikt! Gamlebyen i pastellfarger må nevnes, lyst, vennlig og vakkert overalt, og skal du shoppe her, gjør du det i gamle, gode Getreidegasse. Salzburg er også en by for intime Mozart-konserter, vi prøvde det, og det var en helt spesiell opplevelse.

Tips 5: Les om oppholdet vårt i billedskjønne Salzburg her

Langhelg 6: Dublin – og Ring of Kerry på kjøpet

Temple bar Dublin
Temple Bar er både baren og strøket som alle skal til på kveldstid

Dublin er byen med ett ben i fortiden og ett i fremtiden. Dette er en feststemt by, yrende og høyrøstet, munter, tett og rastløs. For noen få tiår siden var byen a city of paralysis, men plutselig eksploderte det, og i dag er byen moderne og energisk, men fortsatt koselig. A laidback city med personlighet, lav og vakker, ingen høyhus overskygger de historiske byggene, og byen deles i to av den vakre elven The Liffey. Sjekk også Dublins Hyde park: St. Stephens Green.

Street in Dublin
Dublin har et livlig og heftig sentrum

Dublin er intime spisesteder og restauranter, teglstein og metall, et livlig sentrum, fargerike gallerier og et digert «soho» der det svinger når kvelden siger på. Her må du innom Temple Bar, baren over alle barer i Dublin, det irskeste av det irske med byens beste øl. Det er lett å kose seg i Dublin, kort vei til mye rart, kultur og shopping side om side, og vi fikk dessuten med oss Ring of Kerry, en grønn, magisk kjøretur på 17 mil ytterst på vestkanten av landet!

Tips 6: Les om oppholdet vårt i pulserende Dublin her

Langhelg 7: Hamburg

Hamburg
Hamburg ligger vakkert til ved Elbens bredder

Hamburg er en spennende og vakker havneby, og for mange bilister også porten til Europa. Her er det mye maritim sjarm, byen ligger ved elven Elbens bredder. Byen er et mekka for kunst- og kulturelskere i tillegg til å være både en uformell og en forretningsmessig by, og havna er den største i Tyskland og tredje størst i Europa! Byen er et shopping-mekka, med sine elegante og trendy butikker og arkader, og unn deg for all del en flott elvereise på Elben!

Hamburg sett fra elven
Ta en dampbåt-tur på Elben, da vel!

I løpet av de siste 20 årene har bryggene blitt Hamburgs mest populære promenader, særlig Brücke 10 er verdt et besøk. Vil du ta snarveien under vann, går (!) du i Alter Elbtunnel, en sensasjon da den ble åpnet i 1911. Vi slår også gjerne et par slag for turistmagneten Miniatur Wunderland, verdens største modelljernbane – og etterpå tar du deg en tur på Elben med en Alster-dampbåt og ser byen fra vannet. Da nyter du alle de flotte, nye byggene på nært hold.

Tips 7: Les om oppholdet vårt i maritime Hamburg her

Langhelg 8: Palma på Mallorca

Le Seu i Palma de Mallorca
Katedralen La Seu er BARE vakker!

Palma er ikke til å kjenne igjen etter forvandlingen de siste 30 årene. Her skal du besøke palasser, vasse i arabiske bad og unne deg østers og cava på Mercat de l’Olivar. Du skal flanere langs den idylliske havnepromenaden, vindusshoppe på Passeig des Born og kose deg med himmelsk tapas i smugene rundt Plaza Major, og du må selvsagt inn i byens religiøse landemerke, La Seu. To fine plazaer finner du like ved: Plaza Santa Eulalia og Plaza San Francesc.

Typisk Palma, historiske bygg i fleng – og palmer i fleng …

Bydelen Santa Catarina har de siste årene vokst frem som en sterk konkurrent til smugene rundt Plaza Major når det gjelder det kulinariske. Dagen etter starter du på arabisk bad, rett ved La Seu. Nyt freden og roen og gå videre til katedralens klostergård rett ved. Ta en tur innom Es Baluard, et seriøst museum for samtidskunst. Skal du shoppe, tar du en tur langs The Golden Mile, halvannen kilometer med shopping. Børs og katedral, nye Palma har absolutt alt!

Tips 8: Les om oppholdet vårt i come back-byen Palma her

Langhelg 9: Firenze

Ponte Vecchio i Firenze
Ponte Vecchio – den sagnomsuste brua i Firenze

Sist, men ikke minst, skal vi til vår by. Firenze er renessansens arnested, her ble vi gjenfødt, og vi kommer tilbake hit gang på gang. Vi legger ved linker til piazzaer og spisesteder, snart kommer også et eget innlegg om Firenze. Vi starter på Piazza San Giovanni, med katedralen il Duomo, Giottos klokketårn og Dåpskapellet, tre praktfulle signalbygg. Gå opp i katedral og klokketårn og se byen i fugleperspektiv. Få pulsen ned på en kul kafé når du kommer ned.

Firenze Duomo
Alltid folksomt på Piazza San Giovanni med de tre religiøse byggene

Piazza Santa Croce ligger i vårt favorittstrøk, og du må inn i basilikaen der Michelangelo og Machiavelli ligger begravd. Flott å sitte på piazzaens solside midt i Firenzes autentiske puls. Du må selvsagt også til Piazza Della Signoria, Palazzo Vecchio og statuen David, før du går over den berømte brua Ponte Vecchio til den eldste bydelen. Der finner du den fjerde og kuleste piazzaen du bør besøke, Piazza Santa Spirito. Vi har nevnt en brøkdel av hva du må besøke i Firenze, vi legger også ved en link til spisesteder vi har prøvd, og sier God tur!

Tips 9: Les våre gode tips og info om renessansebyen Firenze:

4 flotte piazzaer i Firenze
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
På fotballkamp i Firenze – en familiefest!
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om tips til 9 langhelger i spennende, europeiske byer. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon

ReiseKick