Vi skal gå en artig tur på Lambertseter – Norges første drabantby. Den ble bygget uten trange gater og lukkede områder, her ble det satset grønt. T-banen 20 minutter fra Jernbanetorget til Lambertseter, og så er vi der, med start på bydelens kjøpesenter. Etter å ha trålet denne delen av turen, tar vi veien ned til Rustad og Bogerud, og lander der (kanskje ved Østensjøvannet?).

Lambertseter senter
Lambertseter senter er todelt – her den gamle delen

Mingler først litt på senteret

Ut av T-banen og vi står midt i senteret, som er todelt, en gammel og en ny del. Og midt i er Symra, bydelens egen kino, som er svært populær. Vi mingler rundt her først, en deilig kaffe på Kaffebrenneriet og italienske fristelser på en flott delikatessebutikk over veien. De første flyttet inn i blokkene her i slutten av desember 1950. Så fikk OBOS fart på utbyggingen, og trikken fra byen opp hit kom i 1957. Senere kom Lambertseterbanen (T-banen) i 1966.

Symra kino
Symra kino har et allsidig filmtilbud, og er populær
Her inne på den nye italienske var det mange fristelser …

Navn fra bergarter og radio

Vi tar veien bort Langbølgen, veiene her er enten oppkalt etter bergarter eller et eller annet som har med radio å gjøre. Bare en håndfull veier har et personnavn som veinavn. Det aller første borettslaget her på Lambertseter var Marmorberget. Vi kommer bort til kirken i rød teglstein, moderne i sin stil, og her kan du bare mingle videre og se hvordan blokker ble bygd på 1950-tallet, blant annet i Mellombølgen og Glimmerveien. Men vi snur, og går tilbake og inn der skiltene viser vei opp til Lambertseter Gård.

Bortover Langbølgen – senteret i bakgrunnen
Lambertseter kirke
Et massivt kirkebygg i rustrød teglstein

Lambert drev godset 1611-41

Det het Sæter her på 1500-tallet, Sæter Krongods lå der Lambertseter Gård ligger i dag. Fire danske konger eide krongodset, før dem var det eid av et kloster på Hovedøya. Lambert drev godset 1611-41, han var en av danskekongens oppsittere, og har gitt dette området navn. Den siste husmannsplassen forsvant tidlig på 1900-tallet. Her oppe er vi på Lambertseters høyeste punkt. Ikke så langt unna lå de berømte radiomastene.

Lambertseter gård, her har det vært gods og gård i hundrede av år
Utsikt østover fra Lambertseter gård. Gulosten i bakgrunnen

Radiomaster 150 meter i været

Ser du østover fra gården, vil du stort sett se skole-brakker og idrettsanlegg. Bortenfor der lå i 1933 de største langbølgesenderne i Europa. Mastene var 150 meter høye, og området ble kalt Cuba. Gården og mastene var strategisk viktig for tyskerne senere under krigen, herfra var det utsikt mot både fjorden og Østmarka, og her bygget tyskerne en brakkeleir kalt «Lager Nordstrand». Mastene ble revet i 1975. Betongelementer som holdt mastene fast med svære vaiere, er der fortsatt.

Tar turen tvers over Lambertseter

Vi tar gangveien videre fra gården, følger den på utsiden av Lambertseter skole og har stadion på vår venstre side til vi treffer Feltspatveien. Vi tar en tur inn i Steinspranget, her bodde jeg i ungdommen, og minnene dukker opp. Her på sørøstkanten av Lambertseter stuper skogen rett ned mot det som ble kalt Europaveien før i tiden, og her var det en gang bratte hopp- og akebakker!

Lambertseter idrettsbane, en bane for flere idretter
Steinspranget – klassisk blokkmiljø, mye grønt og få parkeringsplasser

Griser’n og Eker’n og Bekker’n

Det var en gang: På rad og rekke lå Griser’n, Eker’n og Bekker’n. Leker’n lå foresten overalt, det var satt av store arealer til lekeområder. Men: Griser‘n var tidenes akebakke, du kunne ake fra Lambertseter og ned til Europaveien. Eker‘n var en hoppbakke bortenfor som fortsatt er der. Enda lenger bort lå Bekker’n, Bekkelagsbakkene, der ordentlige hopprenn faktisk ble arrangert. I dag er dette historie, i stedet er store arealer brukt til flere typer idrettsanlegg.

Vi går ned Griser’n – tar til venstre i krysset der nede

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Bløff City, Dingsebua og Gulosten

Vi skal ned der Griser’n lå, men før det må vi nevne at Lambertseter på mange måter var føre var. Det har vært mangel på parkeringsplasser her fordi utbyggerne på 50-tallet undervurderte bilens utvikling, men i dag er folk glade for de store grøntarealene. Og så noen kallenavn før vi går videre: Lambertseter ble kalt Bløff City på 1970-tallet, ordentlig pen på forsiden, sosiale problemer på innsiden. Kiosken ved idrettsbanen ble kalt Dingsebua, den 13 etasjer høye blokka helt på hjørnet av Antenneveien og Feltspatveien ble kalt Gulosten, og Østerliveien 50 var Journalistblokka (gjett hvorfor).

Dingsebua er blitt kebabkiosk – tida går

Ned Griser’n og over Europaveien

Endelig ned Griser’n, men den barnehagen var da ikke her før? Fin tursti nedover, og jeg går og tenker på to bøker der handlingen er lagt til Lambertseter, Hard asfalt og Bajabekunger, som forteller hvordan det var å vokse opp her på 60-tallet. Så tar vi brua over Europaveien, som i dag heter E6. Tar til høyre i et gangveikryss, går opp til Skullerudveien, rett over veien, og så gangveien ned til Rustad skole.

Gangbrua over gamle Europaveien, nå E6
Rustad skole
Rustad skole – stor og flott og maaaange elever

Langs Bogerudmyra og Klopptjern

Nå er alt grønt, vi går på turvei langs Bogerudmyra og Klopptjern, og vannet henger jo sammen med Østensjøvannet lenger bort. Og turen rundt det kan du lese om her. Vi går heller opp en bratt gangvei på østsiden av Klopptjern, skilt viser vei til Paal Bergs vei. Når vi kommer opp på den store veien, ser vi en T-banestasjon og vesle Bogerud senter. Dette er målet, turen vår avsluttes inne på sagnomsuste Bogerud Tekstil.

Blokkene på Bogerud – og det vesle senteret

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 165 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Bogerud Tekstil gir seg aldri!

Vi må nesten innom og se om Bogerud Tekstil fortsatt holder ut her. Det gjør butikken, det er klær overalt, og som de selv sier, «butikken har lang tradisjon for å selge klær av høy kvalitet til gunstige priser for hele familien». I 1965 åpnet de sin aller første butikk i samme bygning som de fortsatt holder til på på Bogerud. Ikke veldig fancy interiør, men klær å stole på. Turen vår er over, nå er det bare å la T-banen frakte deg dit du skal.  

Bogerud tekstil

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Lambertseter. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon