Praha, Stare Mesto

Hva er en «gamleby»? Jo, etymologien kan fortelle at det er området for den opprinnelige byen. Altså den eldste delen av en by, og ofte byens historiske distrikt. Ofte også flust med trange gateløp og små torg med barer eller kafeer, egnet for gode møter mellom mennesker.

Praha
Gamlebyen i Praha er full av vakre, historiske bygninger

Bygningene bærer historien

Vi søker fort til «gamlebyen» når vi kommer til en ny storby. Her finner vi bygningene som bærer byens historie, men det er noe mer: Å finne vår favorittpiazza. Å sitte og se. Å la pulsen senke seg. Å nyte en dobbel espresso, et glass med bobler eller byens lokale spesialitet. Å bare være og la tiden gå.

Napoli, Naples, Restaurant
Et av en “million” små spisesteder i gamlebyen i Napoli

Vi opplever noe av betydning

Vi har forelsket oss i flere europeiske gamlebyer av ulike grunner: Vi er til stede. Vi smiler når vi jobber med tekst og bilder. Vi suger inn inntrykkene, og kjenner at vi opplever noe av betydning. Vi ser at folk lar seg begeistre. Livet blir større, og vi er en del av det. Så bli med oss til 7 gamlebyer vi har forelsket oss i!

Regensburg, Orphee, Tyskland, Germany

Her er vi i en tysk by der nesten hele byen var en “gamleby”: Regensburg

Gamleby 1: Stare Miasto i Warszawa

Vi starter i Warszawa, som mange kanskje tror er en grå, kjedelig by? Ingen grunn til det, vi opplevde en by i endring, og byen har nok en gang reist seg, og gjenoppstått fra asken. Store deler av byen er rekonstruert, og gamlebyen er igjen blitt byens pulserende hjerte. Vi falt for Stare Miasto, den gamle bydelen som kom på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1980. Gå den kongelige ruten, og nyt den flotte slottsplassen!

Warszawa
Gamlebyen i Warszawa er gjenoppbygd – og virkelig verdt et besøk

Tips: Les om Warszawa og Stare Miasto: Warszawa – Europas mest dynamiske metropol?

Warszawa, Polen, Poland
Mange slike gamle bygninger har gjenoppstått i Warszawa

Gamleby 2: Gamla Stan i Stockholm

Gamla Stan i Stockholm må du bare få med deg når du er i denne byen. Den kan dateres helt tilbake til 1400-tallet, og har koselige middelaldersmug. Lun stemning midt i storbyen, bare å vandre rundt og suge inn stemningen. Gamla Stan dekker en hel øy, du er liksom i en landsby med Den Gamle tyske kirken i midten. Dette er det originale Stockholm, her ligger Slottet, og her ble byen grunnlagt av Birger Jarl på 1200-tallet.

Gamla Stan i Stockholm, Sverige, Sweden
På det gamle torget i Gamla Stan

Tips: Les om Stockholm og Gamla Stan: Stockholm – guide og reisetips

Kafe i Gamla Stan, Stockholm, Sverige
Kafeen “Under Kastanjen” kan anbefales

Gamleby 3: Centro Storico i Firenze

Firenze er vår drømmeby, så her er vi ikke helt nøytrale, men det er uansett ikke noen tvil om at byen er en vandring i historie med masse flotte bygg å se og en historie å lære, vi snakker jo om renessansens arnested. Dette er en by for deg som er opptatt av kultur og skjønnhet, små og store vakre piazzaer, kulinariske fascinasjoner, kulturelle eventyr og selvsagt Basilica di Santa Maria del Fiore, byens katedral som ble bygd fra 1296 til 1436. Kuppelen her er byens logo!

Ponte Vecchio i Firenze, Arno, Florenze, Italy
Ponte Vecchio – et av flere symboler – deler Firenze i to
Un kafe, Firenze
Tro det eller ei – min favorittkafé i Firenze – må alltid tilbake hit

Tips: Les våre artikler om Firenze og Centro Storico:

Tips – utflukter fra Firenze
7 alle tiders opplevelser i Firenze
Ponte Vecchios fascinerende historie – Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
På fotballkamp i Firenze

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Gamleby 4: Stare Mesto i Praha

Gamlebyen i Praha er rett og slett vakker. Den stammer fra 1100-tallet, og var opprinnelig en sentral markedsplass i Praha. Her er et mylder av smale brosteinssmug, tilrettelagt for hest og kjerre. Etter hvert har bygninger i barokk og gotisk stil blitt bygget, og bidratt til å skape en av Europas absolutt vakreste gamlebyer. Praha med Stare Mesto er byen som må oppleves med alle dine sanser!

Praha
Rådhusplassen i Praha er bare vakker!

Tips: Les om Praha og Stare Mesto: Praha – våre beste reisetips

Praha, Stare Mesto
På vei inn i gamlebyen i Praha …

Gamleby 5: Lübeck Altstadt i Lübeck

Lübeck er en kortreist verdensarv, og var for flere hundre år siden «Hansahovedstaden». Byen kalles «De 7 tårns by» på grunn av de praktfulle kirketårnene i gamlebyen, som pryder byens vakre skyline. Gamlebyen er kjent for sine utsøkte eksempler på middelalder-arkitektur og sitt tradisjonsrike julemarked. Og for all del: Ta en kaffe og en bit Niederegger-marsipan eller tre!

Lübeck, Tyskland
Halvparten av ReiseKick nyter solen i gamle Lübeck

Tips. Les om Lübeck og Luebeck Altstadt: Lübeck – en kortreist verdensarv

Lübeck, shopping, kafe, tyskland, Germany
Koselig å rusle i gamlebyen i Lübeck

Gamleby 6: Citta Alta i Bergamo

Bergamo er mye mindre enn storebror Milano noen få mil unna. Byen er delt i to, Citta Alta og Citta Basso, som betyr øvre og nedre by, og gamlebyen ligger spektakulært til i Citta Alta på en høyde med en tre kilometer lang bymur. Gamlebyen i Citta Alta er en sjarmbombe med sine vakre smug, piazzaer og arkitektur fra ulike stilepoker, alt rammet inn i en vakker natur.

Tårnet i Bergamo, Italia, Italy
På den største piazzaen i Citta Alta

Tips: Les om Bergamo og Citta Alta: Bergamo – full av sjarme og severdigheter

Bergamo, Citta Alta, Italia, Italy
Koselige kafeer på rekke og rad i Bergamo

Gamleby 7: Santa Cruz i Sevilla

Sevilla har en herlig, spansk puls. Byen er kjent for sine tyrefektertradisjoner, og flamenco er også en populær aktivitet. Festningen Alcazar ligger midt i den historiske bydelen Santa Cruz, og er et strålende eksempel på miksen mellom det arabiske, romanske og gotiske. Gamlebyen er en fornøyelse å rusle rundt i, gå inn i katedralen. Og labyrintiske Santa Cruz er en viktig del i et av de vakreste historiske sentra i Europa. Og et flamencoshow på kjøpet ble slett ikke feil!

Sevilla, Spania, Spain, Alcazar
På borgen i Sevilla – det vinkes rett der borte?

Tips: Les om Sevilla og Santa Cruz: Opplev Sevillas herlige, spanske puls!

Santa Cruz distriktet i sevilla, Spania, Spain
Gå på kryss og tvers her i Santa Cruz!

Gjør opphold og reise til en fest!

Vi håper du fikk fart på lysten til å besøke en eller flere av disse byene med deres historiske gamlebyer. Og når du endelig er der, midt i drømmen din, så ikke glem å nyte opplevelsene, være i det der og da. Det gjør oppholdet og reisen til en fest, og ikke bare en destinasjon du må ha vært innom. Kos deg på tur i gamlebyene!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om flotte europeiske gamlebyer. Vi setter stor pris på om du deler med andre reiseglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon