Moco, Baecelona, Spania, Spain, Last supper

Å oppleve kunst er en del av reisen når vi to i ReiseKick er på farten. Her har vi samlet noen av de mest severdige kunstmuseer i verden, alle ligger i ulike europeiske storbyer. Heng med nå, uansett om du er kunstelsker eller ikke, her er tips for hjerte og hjerne, og selvsagt linker til våre herlige besøk i alle disse byene. (Toppbilde: “Last Supper” av David La Chapelle – fra samlingen “Jesus is my Homeboy”. Bildet er tatt av ReiseKick på MOCO Museum i El Born-distriktet i Barcelona.)Europeiske kunstmuseer, Uffiz., Louvre, Prado, Guggenheim, Vatikanmuseet

Et besøk i et bra kunstmuseum er et vitaminkick for sansene våre. Vi hviler øynene på vakre, gjerne uvanlige bilder og gjenstander, og blir kanskje utfordret av noe uventet, annerledes, rart. Ofte er også bygningene en opplevelse i seg selv. Et smart tips: Kjøp inngangsbilletten din på forhånd på nett, en såkalt «hopp over køen-billett», uansett kunstmuseum. Europeiske kunstmuseer, Uffizi, Louvre, Prado, Guggenheim, Vatikanmuseet

KunstKick 1: Uffizi i Firenze

Vi starter der mennesket ble gjenfødt, i favorittbyen vår, Firenze selvfølgelig. Hele Firenze er jo et slags museum for renessansen vår, og Uffizigalleriet, et gammelt palass fra 1500-tallet, er et av de eldste og mest kjente kunstmuseer i hele verden. 

Uffici, Firenze, Italia
Galleria degli Uffizi, men bare deler av det. Elven Arno renner bortenfor, Piazza della Signoria bak oss.

«Venus Fødsel»

Galleria degli Uffizi har en nydelig beliggenhet i den historiske delen av Firenze, og her kan du blant annet oppleve Michelangelo og Leonardo da Vinci, for ikke å snakke om Boticellis fabelaktige «Venus fødsel». Skal du til Firenze, er Uffizi umulig å komme utenom.

Vasarikorridoren i Firenze, Toscana, Italia
Her står vi inne på Uffizi og ser ned på Arno og Ponte Vecchio med Vasari-korridoren full av kunst

Tips: Les flere av våre artikler fra Firenze

7 alle tiders opplevelser i Firenze
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Tips – utflukter fra Firenze

KunstKick 2: Louvre i Paris

Mange tenker kanskje på den fenomenale glasspyramiden ved inngangen når vi nevner Louvre, men dette er verdens største og best besøkte kunstmuseum. I hjertet av Paris ble et kongeslott bygd på 1200-tallet, så restaurert og omgjort til museum i 1980-årene, før museet endelig ble åpnet i 1993.

Louvre, Paris, Frankrike

Louvre med sin ikoniske glasspyramide

«Mona Lisa»

Louvre har en gigantisk samling av kunst, og mest kjent er Leonardo da Vincis «Mona Lisa» og flere av skulpturene til Michelangelo, men her er også mange andre av kunsthistoriens mesterverk. Umulig å se alt, men mye annet å oppleve like ved museet, Louvre ligger mellom Seinens elvebredd og livlige Rue de Rivoli!

Mona Lisa-rommet er ofte fullt på Louvre-museet (Foto: Colourbox)

Tips: Les flere av våre artikler fra ParisSpisesteder i Paris – og fransk matkultur
Høydepunkter i Paris: severdigheter, spisesteder og kafeer

KunstKick 3: Prado i Madrid

Prado-museet er et overdådig mesterstykke av et kunstmuseum. Å gå inn her er det samme som å forlate byens evige støy og vandre inn i en samling av øyeblikk du kjenner igjen, men hvem skapte øyeblikkene? Prado ligger midt i Madrid, ved Neptusfontenen og Den kongelige, botaniske hagen.

Flamenco, Madrid, Spania, Spain
TV-opptak med Flamenco-dansere utenfor Prada. Full fart her!

Magiske kunstkick

Et Prado-besøk er nesten som en slags magisk skoletime der du kan fordype deg i hele den europeiske kunsthistorien fra 1100-tallet til 1800-tallet. Kunst fra hele Europa, men de største kickene får du av den spanske samlingen med verk av blant annet Goya, Velasquez, Murillo og El Greco.

Prado, Madrid, Spania, Spain
Utstillingene inne på Prado er helt fantastiske …

Tips: Les flere av våre artikler fra Madrid

Malasana – en autentisk bydel midt i Madrid
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
En usedvanlig sporty weekend i Madrid
Tips til gode, varierte spisesteder i Madrid

Kunst-Kick 4: En vegg og en øy i Berlin   

East Side Gallery er den lengste delen av Berlinmuren, som står igjen etter murens fall. Her har hele 118 kunstnere fra 21 land fått utfolde seg og gjort dette til verdens lengste friluftsgalleri. Både et symbol på Tysklands deling og en flott påminnelse om DDRs umenneskelige regime.

East side galleri berlin, Tyskland
Berlin er en av Torills favorittbyer. Her er hun bergtatt … av kunsten på veggen

Museumsinsel, eller Spreeinsel, midt i Berlin, er verdens største museumskompleks. Her er idet kke bare imponerende billedkunst, men også Pergamonmuseet, Neues Museum og Altes Museum, og Alte Nationalgallerie og Bodemuseum. Dessuten Berliner Dom og Lustgarten. JA! Unesco freder øya!

Berliner Dom, Berlin, Tyskland, Germany
BerlinerDom på Museumsinsel er et arkitektonisk mesterverk

Tips: Les våre artikler fra Berlin

Berlin – våre beste tips
Gode tips – spisesteder i Berlin
Unter den Linden – Berlins paradegate
En reise via en roman – til Gøteborg, Paris, Berlin og Provence

KunstKick 5: Guggenheim i Bilbao 

Det sies at dette museumsbygget er et «signaløyeblikk» i den arkitektoniske kulturen, et av de sjeldne øyeblikkene da kritikere, akademikere og folk flest var fullstendig enig om noe. Dette bygget har vunnet en rekke priser, og har blitt mer berømt enn innholdet – du må bare oppleve dette!

Guggenheim, Bilbao, Spania, Spain
“Jeg føler meg liten blant store kunstverk” (Henrik Hande Nilsen, som har skrevet artikkelen om Bilbao)

Gedigne «Snake»

Innholdet her må sies å ha kommet i skyggen av bygningen. Utstillingene her skífter ofte, og malerier og skulpturer er i mindretall i forhold til mange forskjellige installasjoner. Den eneste faste utstillingen her er den kjente The Matter of Time, som inneholder Snake, et hele 100 meter langt kunstverk.

Bilbao, Guggenheim, Spania, Spain
Den kreative bruken av de 33 000 tinnplatene gjør Guggenheim i Bilbao til et eksepsjonelt bygg

Tips: Les artikkelen vår fra Bilbao 

KunstKick 6: Vatikanmuseene i Roma

Musei Vaticani i Vatikanstaten i Roma inneholder en enorm samling kunst, samlet av diverse paver i århundrenes løp, inkludert mange kjente, klassiske skulpturer og flere mesterverk fra renessansen. Denne unike kunstsamlingen ble grunnlagt i 1506, og ble besøkt av 5,5 millioner mennesker i 2013! Europeiske kunstmuseer, Uffizi, Louvre, Prado, Guggenheim, Vatikanmuseet

Roma, sixtinske kapell, Italia, Italy
Fra Det sixtinske kapell, en del av Vatikanmuseene i Roma

Prima antikk kunst

Vatikanmuseene rommer verdens største samlinger av antikk kunst. Her finner du en rekke gallerier i tillegg til Det sixtinske kapell, Rafael-rommene og Pinacoteca med ufattelige malerier av blant annet Giotto, Filippo Lippi, Leonardo da Vinci og Rafael. Dette er et heldags-Kick, folkens!

roma, sixtinske kapell, Italia, Italy
Fra Det sixtinske kapell, eller “måpekapellet” som vi kalte det etter å ha besøkt det

Tips: Les artikkelen vår fra Roma

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

KunstKick 7: Picasso-museet i Barcelona

Museo Picasso i Barcelona har en av de største samlingene av Pablo Picasso, og er også et av de mest besøkte museer i byen. Det ligger i 5 sammenhengende palasser fra middelalderen i El Born-distriktet, og består av 4249 verker. Mister Picasso etterlot seg totalt hele 20 000 kunstverk!

Picasso, Barcelona, Spania, Spain
Noen få av de 20 000 kunstverkene Picasso etterlot seg

Guernica – et varsel

Maleriet Guernica ble levert til verdensutstillingen i Paris i 1937, og var Picassos viktigste verk. Bildet peker mot det som skulle skje senere i Europa, kommunisten Picasso hadde nemlig en stemme folk lyttet til. Du MÅ bare besøke dette fantastiske museet når du er i Barcelona!
Europeiske kunstmuseer, Uffizi, Louvre, Prado, Guggenheim, Vatikanmuseet

Picasso, Barcelona, Spania, Spain
Picasso gikk fra realisme til kubisme i løpet av sin kunstneriske karriere. For en kunstner han var!

Tips: Les våre artikler fra Barcelona


Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
En herlig nyttårsaften i Barcelona!
Gaudi og Picasso – det lekne Spania
Spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
Tips – alle tiders spisesteder i Barcelona
Fin togtur fra Paris – via Barcelona – til Alicante

Besøk et kunstmuseum!

Helt til slutt: Kunstmuseer er ikke noe du bare skal besøke når været ikke er på lag. Du som ikke er fast gjest, burde prøve. Det er noe helt spesielt med å oppleve menneskeskapt kunst, som engasjerer og tar tak i følelsene på en måte du ellers ikke opplever. Grip sjansen neste gang du er i en av disse fantastiske byene – besøk et kunstmuseum!  

Louvre, Paris, Frankrike, France

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om europeiske kunstmuseer. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon