Praha

Å vandre på måfå i gamlebyen (den er skapt for måfå). Bare slenge seg ned på en kafé (de finnes på hvert eneste hjørne). Å ta en øl (du får dem ikke bedre enn her). Severdigheter og attraksjoner i kø, men først skal Prahas byliv inhaleres, den vennlige atmosfæren suges inn, alle sanser gjøres klare, før du selv er klar for en by der en rekke historiske bygninger har overlevd krig og elendighet gang på gang. Praha

Å vandre på måfå over Karlsbroen i Praha …

Kulturens og romantikkens by

Praha er romantikkens og kulturens by, der den svinger seg elegant langs vakre Donau, og det er flere gode grunner til å reise hit. Byen er stappfull av severdigheter, mest kjent er sannsynligvis Karlsbroen, Prahaborgen og Den astronomiske klokken, tre must-sees vi selvsagt kommer tilbake til. Men – Praha fortjener at du opplever mer enn bare de velkjente severdighetene. Praha, Tsjekkia

Men først skal Prahas byliv inhaleres …

Hele gamlebyen på Unescos liste

Den hyggelige kelneren på en kafé i det jødiske kvarteret kan fortelle at hele gamlebyen kom på Unescos liste i 1992 da gamle Tsjekkoslovakia gjennomgikk fløyelsrevolusjonen etter at Sovjetunionen falt helt fra hverandre i 1989. Og i 1993 ble Tsjekkia og Slovakia to selvstendige land etter en fredelig separasjon. Vakre, historiske Praha var et opplagt valg som hovedstad. Praha, Tsjekkia

På vei opp mot Karlsbroen her … og under her suger vi inn stemningen på alle bildene
  • Praha

Her drikker du verdens beste øl

Vi har allerede kort nevnt severdighetene og den vennlige atmosfæren i byen. Du flyr hit på under 2 timer fra Oslo, og hotell, mat og fornøyelser er rimelig. Og glem ikke verdens beste øl, du får en halvliter øl for 30 kroner. April-juli er en fin tid her, og selvsagt desember med alle sine fantastiske julemarkeder. Metro og elektriske trikker gjør det lett å ta seg fram. Og det er smart å bo sentralt i en storby, vi bodde cirka fem minutters gange fra gamlebyen.

Drikker øl i Praha
For en sjelden gangs skyld valgte jeg øl i stedet for vin. Tsjekkisk øl, altså …

Rundtur med trikk eller elvebåt

Etter en kjapp, overflatisk vandring gjennom gamlebyen gjør vi som vi pleier når vi kommer til en storby. I Praha kan du ta en svært billig rundtur med de gamle kommunisttrikkene som nå er elektriske, og ikke minst ta en tur med båt på elva for å se byens flotte arkitektur fra den vinkelen. Vi tok en times tur med en liten, familiedrevet båt, det var både uformelt, hyggelig og informativt. En slik tur med trikk eller båt gir deg et overblikk du har stor nytte av. La oss nå se på de tre største attraksjonene i Praha.

Ferdig med den lille båtturen vår før vi går løs på 3 must-sees i Praha

Karlsbroen – bygget av ferske egg

Karlsbroen er en av verdens flotteste broer, og har siden 1400-tallet vært viktigste båndet for å knytte Gamlebyen med området rundt Prahaborgen og det som tidligere var landsbygda. Broen er 516 meter lang og bygget i sandstein. Kong Karl IV ga visstnok ordre om å blande ferske egg i mørtelen for å gjøre konstruksjonen sterkere. 30 barokke statuer har prydet broen i over 300 år, mest kjent er den tsjekkiske helgenen John av Nepomuk. Du er visstnok sikret evig lykke om du tar på akkurat den statuen.

Karlsbroen i Praha
Karlsbroen er en av verdens flotteste broer, en halv kilometer lang

Den geniale, astronomiske klokken

Den astronomiske klokken henger på veggen til tårnet til det gamle rådhuset ved det eldgamle bytorget i Praha. Den eldste delen av uret sto ferdig i 1410, og i tillegg til å vise tid, viser uret blant annet solens og månens posisjon, men er mest kjent for at tolv apostler kommer til syne i to luker over klokken hver hele time. Siste restaurering fant sted i 1865, da fikk apostlene plass i klokken. Gå opp til toppen av tårnet, og nyt en storslagen utsikt over Praha.

Astronomiske klokken i Praha
Den berømte, astronomiske klokken på rådhustorget
Det gamle rådhustorget
Praha
Utsikt fra det gamle rådhustårnet ned på rådhusplassen

Prahaborgen – blant verdens største

Prahaborgen troner på Hradcany-høyden på østsiden av Donau, dette slottsanlegget er blant verdens største, og synlig fra store deler av Praha. Herfra regjerte bøhmiske konger, og i dag bor den tsjekkiske presidenten her. I borgen er også St. Vitus-katedralen, der alle kronjuvelene er oppbevart. Gå inn i Den gylne gate, der Franz Kafka bodde. Borgens historie starter på 800-tallet, og du bør nesten sette av en halv dag for å få med deg hele dette utrolige komplekset.

Borgen i Praha
Borgen og den flotte katedralen sett fra “gamleby-siden” av Donau
Katedralen i Praha
St.Vitus-katedralen oppe på borgen
inne i katedralen i Praha
Inne i St.Vitus-katedralen
Bygg etter bygg som du bare måper av – komplekset oppe på borgen er helt utrolig

Et kloster, flott utsikt og gøyale speil

På østsiden, ikke langt fra Prahaborgen, finnes også en gigantisk park med Strahov-klosteret og Petrin-tårnet som de viktigste severdighetene. Fra Petrin-tårnet har du en sinnssyk utsikt, og det er morsomt å ta Prahas «Fløibane» til toppen av parken. Her oppe finner du også en speil-labyrint som er ment for barn, men ReiseKick lot seg ikke be to ganger da muligheten for litt speilgalskap dukket opp …

Praha
Grønt og fint i området rundt Strahov-klosteret

John Lennon: Give peace a chance

Galskap har det også vært nok av ved John Lennonmuren, spesielt populær blant de yngre, og en mur det er fritt frem å sette sitt preg på. På 1980-tallet var muren et sted der unge tsjekkere uttrykte sin frustrasjon over kommunistregimet ved å skrible ned sine klager. Graffiti av John Lennon og hans tekster (blant annet Give peace a chance) var ideal for tsjekkisk ungdom. Nå er denne muren, som ligger midt i ambassadestrøket i Mala Strana (Lillesiden av elva), et symbol på kjærlighet og fred.

John Lennon Wall i Praha
Tekstene til John Lennon er vel noe å strekke seg etter for en stakkars journalist?

Kos deg i tre forskjellige museer

I Vodickova Street 21 i gamlebyen finner du Museum of Fantastic Illusions, en fascinerende verden av optiske illusjoner og moro for alle aldre. Avslutt museumsbesøket med en trdelnik (byens populære søtsak) i konditoriet Mysak fra 1922 rett ved siden av. I det gamle Rådhuset like ved fant vi et museum med typisk tsjekkisk interiør, og når du besøker Praha-borgen må du få med deg House of Lobkowicz, som byr på både museums- og kulinariske opplevelser av de helt sjeldne, og ble kåret til Prahas beste museum i fjor.

Reisefølget “heller ut” alle stoffene sine … og sjekk illusjonskarusellen under her …
  • Illusjonsmuseumet i Praha
Fra museet med tsjekkisk interiør (i det gamle rådhuset)
Og her lages visstnok byens beste trdelnik – helt topp for alle søtmonser!
Deilig tsjekkisk is – med jordbær, sjokolade, pistasjnøtter og en raus kladd med pistasjis

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kun rester igjen av jødenes getto

Praha har også sitt lille jødekvarter (Josefov), der vi finner rester av den jødiske gettoen som lå her før. Det var det eneste stedet jødene fikk lov å oppholde seg fra 1100-tallet til 1787. De fleste jødene flyttet da, og mye av kvarteret ble jevnet med jorden 1893-1913 som en del av et moderniseringsprosjekt. Et par synagoger står nå igjen mellom det gamle bytorget og Donau.

Praha
En jødisk synagoge i det som er igjen av Jødekvarteret

Mer enn nok shoppingmuligheter

Et par shopping-timer i Praha er ikke så dumt. Utvalget er stort, og prisene gunstige. Palladium på den fine plassen nam Republiky er sjekket ut, et moderne shoppingsenter med en sympatisk blanding av «normale» og relativt dyre merkesjapper. Ellers er det mer enn nok av shoppingmuligheter i de 4 store gatene Spalena, 28 Fijna, Na Prikopé og Wenceslas Square, ofte kalt for Prahas lille Champs Elyssé. Store butikker tar kort, men vi erfarte flere små som kun tok koruna, den tsjekkiske valutaen.

Palladium i Praha
Palladium – flott shoppingsenter midt i Praha

Øl – en viktig del av dagliglivet her

Øl må nesten få sitt eget lille avsnitt i Praha. En halvliter for 30 kroner er innafor, og smaken er det ingen ting å si på. Jeg er ingen ølhund, men lot meg friste til å velge øl i stedet for vin til maten. Prøv gjerne ølsmaking, Bohemian Craftbeer har et godt rykte på seg, og legg turen innom en av de mange vakre ølhagene som gjemmer seg bak enkle, slitte trevegger. 

Biergarten i Praha
I Praha er det mange slike idylliske ølhager – bare å gå inn!

Essensen av Praha: Vi kommer tilbake!

Så hva er essensen av Praha? En sjeldent vakker storby full av historiske bygninger, med en idyllisk beliggenhet på begge sider av Donau. Alltid en kafé i sikte, alltid utsøkt arkitektur å hvile øynene på, stort sett fra 1700-tallet, et unntak var «Dansehuset» som står på den eneste tomten som ble ødelagt under krigen. Alltid en bevart severdighet hvor enn du trår, og alltid vennlige nikk og blikk å bli møtt med i butikker, på kafeer og der vi ellers vandret i Praha. 

Praha
Praha er full av vakre, historiske bygninger med flotte fasader
Dancing tower Praha
Endelig et annerledes hus i Praha semtrum: Dansehuset står på den eneste tomten som ble ødelagt i 2. verdenskrig

Tips: Book aktiviteter i Praha på forhånd.

Og her nyter du et godt måltid i Praha:

Ølet er nevnt, men hva med maten? Her har vi tre gode middagsforslag: Første kvelden var vi på kule Sancho og spiste en miks av det tsjekkiske og asiatiske kjøkkenet. Vi tok en seksretters, og angret ikke ett sekund. Topp mat og service levert av de to unge brødrene som driver stedet.

Sansho i Praha
Reisefølget koser seg med bobler i glasset og hvite duker på bordet

Neste kveld ble det asiatisk på Lemon Leaf, også det et kulinarisk høydepunkt. Siste kveld gikk vi over Karlsbroen, og så inn til venstre i ambassadestrøket, der vi fant deilige, italienske Laboratoria della Pizza. Regnværet fant også fram hit, men vi satt ute og koste oss, akkurat som vi gjorde de to andre kveldene. Til slutt tre lunsjtips: Idylliske Thrularna, middelhavske Oliva Nera og Café Marnice. Tre bra steder! Sjekk karusellen under for middagsrettene våre på Sancho!

  • Middag på Sansho

Tips til overnatting i Praha

Vi bodde på Hotel Elite Prague, et **** stjerners hotell 5 minutters gange fra gamlebyen. Hotellet ligger i et rolig område, i en bygning fra 1400-tallet. Her er SPA-avdeling, bar, restaurant og en hage hvor du kan sitte og slappe av mellom slagene. Frokosten er innholdsrik og god, og her serveres også lunsj og middag for en rimelig penge.

Hotel Elite i Praha
Hotell Elite til høyre i denne rolige gaten. Bildet er lånt fra https://www.hotel-elite.cz

De som jobber i resepsjonen her er veldig hyggelige og serviceinnstilte, de hjelper til med det meste.
Jeg booket en times massasje på SPA, og betalte 40 euro for det.

Bestill overnatting på Hotel Elite.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les artikler fra andre europeiske hovedsteder

Langweekend i sjarmerende København!
Kulinariske København
Weekendtur til Roma i desember
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Rundlurt og mobilløs i London
London – et juleeventyr
Palma på Mallorca – variert og vakker
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland
Et kinderegg i Portugal: Lisboa, Sintra og Cascais

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Praha. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar