Sopot, Polen

Jeg ble raskt betatt av Sopot. Av stemningen. Av pulsen. Maten. Folka. Stranda. Sjøen. Alt, egentlig. Dersom du ønsker deg en kortreist badeferie, er Sopot i Polen perfekt! Byen har en fascinerende og rik historie, og har vært under både polsk, tysk og sovjetisk kontroll opp gjennom årene. Dette har gitt byen et unikt, kulturelt mangfold. På 1900-tallet ble Sopot kjent som en eksklusiv badeby, og i dag finner du mange spa- og velværetilbud her.

Sopot
På stranda i Sopot. God plass og orden i sakene

Besøket ble arrangert av Sopocka Organizacja Turystyczena. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne. 

Strandlivet i Sopot, dere!

De aller fleste turistene kommer hit for å nyte strandlivet. Og det er ikke rart! De hvite sandstrendene utenfor Sopot strekker seg 4,5 kilometer langs Østersjøkysten, og er perfekte for både avslapning og aktiviteter. Du kan leie solseng, pleie brunfarge og slappe av. Blir du lei, kan du leie et surfebrett eller et paddleboard. Langs strendene ligger det mange bra spisesteder. Og Gdansk er en halvtime unna!

Sopot, beach
Langgrunt og fint i Sopot

Selv om byen er liten, er det overraskenede mye å oppleve. Hør bare:

Europas lengste tremolo

En ikonisk attraksjon. Trepiren strekker seg 511 meter ut i Østersjøen, og er noe du må se. Utsikten utover Østersjøen er beroligende, og når du snur deg og kikker innover mot land ser du byen kantet med lange, hvite strender. Folkelivet på piren er herlig, ønsker du å bli med på båttur, er dette stedet å gå. Her ligger båter på rekke og rad, seilbåter, katamaraner og sjørøverskip … I høysesong må du betale for å komme inn på piren, men det er det absolutt verdt.

Vi er på vei utover til båtene

Med katamaran på Østersjøen

En båttur blir sjelden feil, og i det strålende været vi hadde, ble det en innertier. Ytterst på piren ligger katamaranen vi skal være med. Vi blir med gutta i Premium Yachting på en herlig to-timers tur ut på sjøen. Sammen med 4 gutter på Warsawa og et tysk ektepar koste vi oss med bobler og vind i håret. I tillegg til ulike båtturer og cruise leier de også ut Jetski, SUP og annet fartsfylt leketøy. Du kan også være med på seilkurs. For bare å nevne noe. For mer info og bestilling, klikk her.

Monte Cassini-gaten – Monciak

Monciak er byens pulserende hjerte. Denne gaten starter like ved togstasjonen, og ender opp nede ved moloen. En 600 meter lang gågate full av liv, koselige kafeer, trendy butikker og gallerier. En kirke. Gateselgere. Musikere. Glade mennesker. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi gikk opp og ned her. Og hver gang oppdaget vi noe nytt, En brøkdel av det under her:

Opera Leśna midt i skauen

Dette er utendørs scene omgitt av frodig skog, og her har mange kjente artister spilt. Hvis du har muligheten til å oppleve en konsert her, er det en opplevelse du sent vil glemme. Dessverre ikke noe konsert da vi var der.

Krzywy Domek – det skjeve huset

Det skjeve huset ligger i hovedgaten, er et interessant eksempel på moderne og dristig arkitektur, og et av de mest fotograferte stedene i hele Sopot.

Crooked house, Sopot, Poland, Polen

Latarnia morska – fyrtårnet

Dette er egentlig en skorstein! I 1903 ble det behov for et fyrrom på det balneologiske anlegget, og for at pipen ikke skulle skjemme området, ble det kamuflert som et tårn. I 1975 fikk det endelig status som fyrtårn, nå er det kun fyrtårn i navn og tradisjon. Tårnet er 30 meter høyt, og vil du til topps tar 136 trappetrinn deg dit.

Mange flotte bygg i Sopot

Sofitel Grand Sopot

Dette flotte 5***** hotellet, bygget i 1927, er et strålende eksempel på den klassiske jugendstilen som preger mye av byen. Det er storslagent og luksuriøst, og du kjenner på fransk eleganse opp i det hele. Hotellet har vært vertskap for mange kjente personligheter gjennom tidene, og nå har ReiseKick også hatt gleden av å besøke det. Riktignok bare i noen minutter, men likevel.

Grand hotel, Sopot, Poland, Polen
Sofitel Gran Sopot – 5-stjerners rett på stranda

Dom Zdrojowy – Spahuset

Nede på den flotte promenaden ligger dette spesielle bygget, et gammelt kurbad fra 1824. Og hva er det mest naturlige å ha i et kurbad? En ballsal, selvsagt! Senere fulgte hotell, kasino og restauranter. Dessverre ble kurbadet nesten helt ødelagt under andre verdenskrig, og bygningen som er her nå ble åpnet i 2009. Nå finner du blant annet kunstgalleri, turistinfo, mineralvannsmaking, restauranter og butikker her,

Sopot, Poland, Polen
Det gamle, gode Spahuset lever fortsatt, men med nytt innhold

Sopot museum

Jeg er glad i museer, og dette lille museet er jeg glad jeg fikk med meg. Det ligger i Villa Claaszena, en flott villa fra 1904. I første etasje vandrer du gjennom ulike rom fylt med kunst og møbler – gjenskapt fra arkivfoto fra begynnelsen av 1900-tallet. En liten tidsreise, rett og slett. Dette er gøy, skulle bare ønske meg flere rom. Favorittrom: Den innebygde balkongen. I andre etasje er det ulike utstillinger, det meste er dessverre bare tekstet på polsk. Sjekk her for mer info om Sopot Museum.

Sopot museum, polen, Poland
En ganske fin innebygd balkong?

Guidet tur

Vi ble med Agnieszka på en innholdsrik og spennende guidet tur i Sopot. Hun snakker godt engelsk, og har stor kunnskap om byen og områdene rundt. Vi anbefaler henne på det varmeste, og du finner henne på Gdansktour.

Guiden vår – og en ReiseKick-fyr, som er helt på tur

Tips til spisester i Sopot

For oss er mat og matkultur en viktig del av reiseopplevelsen, og her i Sopot spiste vi oss gjennom en rekke nydelige retter med lokal touch.

Restauracja Bulaj på stranda

Restaurant Bulaj ligger på stranda, og byr på nydelig sjømat i fine omgivelser. Vi nøt en 7-retters med kortreist sjømat, fikk testet kaviar og ble ordentlig bortskjemt.

Pub No. 5 inne i byen

Pun No 5 er stemningen god og uformell. Her er det 20 tappekraner med håndlaget øl og god amerikansk-meksikansk pubmat, inkludert en engasjert eier. Eric fra USA, kom til Sopot for 30 år siden i forbindelse med en spillejobb. Han har blitt her siden. Et perfekt sted for øl-entusiaster.

Endi Wine House

Som navnet tilsier, er Endi Wine House et ekte vinhus. Her finner du de fineste årgangene fra ulike deler av verden. Maten er basert på polske, italiensk, spanske og amerikanske råvarer og tradisjoner. Her koste vi oss virkelig, som du kanskje kan se av bildene under her!

Tips til overnatting

Vi bodde som grever på Rezydent Sopot MGallery Hotel Collection, et stilfullt 5***** boutiquehotell i hjertet av byen. Her velger du mellom alt fra standard dobbeltrom til suiter. Frokosten er innholdsrik og svært god, og du kan nyte den utendørs når været er fint. På hotellet er det også en liten SPA, hvor du kan nyte ulike ansikts- og kroppsmassasjer samt akupunktur.

Sopot
Ingen ting å si på dette hotellet, nei!

Kort oppsummert

Sopot er en by som har det meste, fra fantastiske strender og en rik matkultur til imponerende arkitektur og en pulserende atmosfære. Og bare en halvtime unna ligger den vakre byen Gdansk!

Hvor ligger Sopot?

Hvordan reise til Sopot?

Det går fly til Gdansk fra flere flyplasser i Norge. Vi reiste med polske LOT fra Gardermoen, og Norwegian tilbake. Flyreisen tar kun halvannen time, så vi snakker behagelig kortreist.

Fra flyplassen kan du ta buss 122, taxi eller tog. Velger du tog, bytter du på Gdansk Wrzeszcz stasjon. Taxi tar i underkant av en halvtime, buss og tog ca 45 minutter.

Sopots togstasjon er forøvrig en arkitektonisk juvel, bygget i 1900, Her kombineres klassisk og moderne arkitektur.

LYST TIL Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Tips: Les flere av våre artikler fra Polen

Warszawa – Europas mest dynamiske metropol?
En magisk weekend i Krakow i Polen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Sopot. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon