Beliggenheten er unik. Ved foten av en 400 meter lang og 80 meter høy klippe, som er full av huler som har vært bebodd. Kåret til «Vakreste landsby Frankrike» i 2022 fordi byen har både en kulturell og naturlig arv. Hulene ble brukt som tilfluktssteder i urolige tider. Men ingen uro i dag. Tvert imot. I Cotignac i Provence kan du nyte det gode liv fra første stund.

Flere hus ble en gang i tiden murt inntil klippen

Cotignacs brokete fortid

Ifølge historien var Cotignac en gang befolket av keltisk-liguriske stammer, som ga byen navn etter det keltiske ordet for stein. Så kom romerne, og etter dem jødene, som befolket Cotignac på 500-tallet på oversiden av klippen. I middelalderen slo folk seg ned ved foten av «Rocher», som klippen kalles. Katolikkene meldte sin ankomst, med dem storhetstiden på 1600-tallet, vi snakker silkeindustri og garverier. Antall innbyggere er halvert siden da, nå er det 2100 fastboende i Cotignac.

Det autentiske er bevart

I dag er Cours Gambetta møtestedet, det rektangulære landsbytorget, en slags promenade med kafeer, ruvende plataner, et ukentlig marked hver tirsdag og en vakker 1700-talls fontene med motiver fra de fire årstidene. Men landsbytorget stjeler ikke sjarmen fra de små forretningene, de. som tilsynelatende tviholder på handelen slik den en gang var. Tre bakere og en slakter, og små delikatessebutikker med sære, kulinariske utvalg. Joda, autentisiteten er det ingen ting å si på.

Cotignac, fontene, Provence
Den vakre fontenen på det livlige torget – og her er det marked!

En provencalsk sjarm

En by å rusle i. En by å bare være i. Cotignac har beholdt x-faktoren som gjør at vi forelsker oss i byen. En slags inntagende atmosfære du blir en del av når du slipper skuldrene ned. Vi kaller den ofte for provencalsk sjarm, og den tåler at det er et yrende liv her som sommeren. Men så er det også denne gryende fornemmelsen av noe mystisk …

Cotignac
Cotignac kan by på en inntagende atmosfære

På vei opp til klippen

Klippen stiger dramatisk til værs over byen. En slags andektighet griper meg når jeg vandrer gjennom en stille del av byen opp til foten av klippen. En eldgammel olivenmølle, folketomt rundt meg, hullene i klippen blir større og større når jeg nærmer meg. Jeg går langs værbitte murvegger og terrakottatak fra 16-1700-tallet, en perfekt match til klippen med de mystiske hulene.

Cotignac, Provence
Har kommet til foten av klippen. Klar til å utforske …

En geologisk skjønnhet

Det har bodd folk i hulene, ikke bare for hundrede av år siden, men også i nyere tid, lett å se når jeg går oppover mot klippen. Jeg blir helt stum da jeg står der og glaner mot hulene, hele klippefronten, en geologisk, magisk skjønnhet av tuffstein, som rennende vann skapte før flittige menneskehender gravde ut boliger til bruk for ufred. Av og til er naturens mesterverk ikke til å fatte.

Huler og hus om hverandre nederst i klippen

17 fontener – 14 møller

Hulene er stengt, men plakater viser at de består av flere rom, og det skal også ha vært forbindelser mellom dem. Du kommer deg litt oppover langs de smale stiene, og så er det plutselig stopp. Når du snur deg, har du til gjengjeld perfekt utsikt, Cotignac er jo større enn jeg trodde, her har det vært 14 olivenmøller i drift på det meste, og i dag finner du 17 fontener på ulike møteplasser i Cotignac.

Cotignac, Provence, Frankrike, France
Nydelig utsikt over byen fra klippen
Kan du tenke deg en bedre plassering for en krakk?

Ikke en by for natteliv

Du velger ikke Cotignac hvis du er på jakt etter natteliv. Restaurantene stenger tidlig, her er det bonne nuit ved 23-tiden, gatene er stille i god tid før det, og er du en god lytter kan du få med deg froskenes helt særegne konsert oppunder klippen. Til gjengjeld er det liv i Cotignac tidlig på mårran, det er bare å hilse og smile bonjour til alle du møter.

Oppdaget av kjendiser 

Godt tips om spisested, dette her!

Cotignac fikk et rart oppsving på 1900-tallet da franske kjendiser oppdaget byen. Yvonne de Gaulle, kona til presidenten, bodde på byens mest kjente hotell, Lou Calen, i lang tid for å hente seg inn. Den fransk-amerikanske artisten Joe Dassin giftet seg her med stor ståhei, og landets store jazzpianist, Jaques Loussier, brukte Chateau Miraval like ved som studio for innspilling av sin musikk, i likhet med blant annet The Cure, Wham, ACDC, Pink Floyd og Sade. 

Fin miks av ulike folk

Cotignacs innbyggere er en fin miks av franskmenn, innflyttere og “turister”. Lyset og den spesielle stemningen her er årsak til at flere kunstnere bor her, og det er selvsagt forskjell på liv og røre i ulike årstider. Området rundt er et sykkeleldorado, og veien til golfbaner og muligheten for å ta en tur på hesteryggen er rett rundt hjørnet. 

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Bo smart – bo sentralt

Jeg var her i starten av mai, fortsatt utenfor høysesong, og bodde på Hotel La Falaise, som er midt i byen. Smart å bo sentralt, absolutt et hotell å anbefale for en natt eller to. Cotignac har en sentral beliggenhet i den første indre delen av Provence, nord for motorveien A8, og er et flott utgangspunkt for en videre, dypere reise inn i denne fantastiske delen av Frankrike.

Cotignac, Provence, Frankrike
To fyrer i ferd med å logge inn på La Falaise

Summen av hele pakka

Så ja, den uvanlige miksen av provencalsk sjarm og en mystisk klippe full av huler er byens vannmerke, så å si. Den frodige vegetasjonen må nevnes, følelsen av harmoni mellom by og omgivelser, de hyggelige menneskene, viljen til å la det genuine skinne, alt dette er det som gjør Cotignac vakker uten å være jålete.

Cotignac

Tips: Les flere av våre artikler fra Frankrike

Provence – livsnyterens paradis
Høydepunkter i Paris: severdigheter, spisesteder og kafeer
Fayence og Forcalquier – og provencalsk magi
Himmelsk fred på Ile de Ré i Frankrike
3 idylliske landsbyer i Provence: Gordes – L’isle-sur-la-Sorgue – Roussillon
Ferie i Provence – i en stille tid
Haut-de-Cagnes – idyll fra middelalderen
Sjarmerende Villeneuve-les-Avignon
Pavebyen Avignon – et spennende reisemål
Medoc Marathon i Bordeaux

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Cotignac i Provence. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon