Amsterdam, Nederland

Amsterdam har flere kanaler enn du tror, det er kanaler overalt her! Byen har selvsagt direkte forbindelse med havet, og den er selvsagt kjent for å være tolerant, befolkningen kommer fra hele verden. Og – for noen opplevelser som venter på deg!

Sykler i AmsterdAM
Kanaler, sykler og fargerike hus overalt i Amsterdam

Perfekt for gatelangs vandring

De store hollandske malerne, Anne Franks Hus, fenomenale renessansekirker, et helt kvartal fullt av usedvanlige museer, en by full av brune (og vanlige) kafeer, et ølmuseum (Heineken) som klarte å underholde oss, et historisk sentrum rundt Damplassen, omdiskuterte Red Light District og ikke en skyskraper å se. Perfekt for gatelangs vandring!

Klassisk syn: Noen bor i flotte hus, andre i husbåter

Har bevart småbykarakteren

Til fots eller på sykkel, helst det siste, dette er syklistenes hjemby, syklister prioriteres foran fotgjengere, og uansett virker det som folk nyter byen, kanskje fordi byen har klart å bevare småbykarakteren til tross for at Amsterdam er en kosmopolitisk storby. Det beste beviset på dette er kanskje De ni gater – De Negen Straatjes – mellom Singel og Prinsengracht-kanalen.

Fort gjort å få kink i nakken når du hele tiden passerer slike hus …

Damplassen – og Royal Palace

Vi kommer med toget, og hvilken hovedstad kan skilte med en slik Centraal Station? Vi går rett ut på bråkete Damrak, ser lange fortauskafeer med folk som kjøper pommes frites(!), og så er Damplassen der, byens episenter med Royal Palace som et udiskutabelt blikkfang!

Damplassen i Amsterdam, nederland
Damplassen og Royal Palace en vinterkveld
Trikk i Amsterdam
I Amsterdam tar du trikken overalt

De ni gater, et shoppingmekka

Det er så mye som er like ved i Amsterdam. Det er lett å manøvrere seg gatelangs, avstanden mellom attraksjoner er kort, 5 minutter fra Damplassen er vi i De ni gater, hjertet i Amsterdams shoppingmekka med alle sine designer-, secondhand- og motebutikker. Ikke nok med det, miksen av hyggelige kafeer, pittoreske kanaler og kunstsjapper er helt uimotståelig!

En uvanlig tolerant hovedstad

Det er kort vei fra Dam til områder med sin helt spesielle karakter. Vi er kun fem minutter fra Red Light District, med alle sine smug, underlige hus og aktiviteter. I denne tolerante byen er det meste lovlig. Og midt i dette området ligger typisk nok Oude Kerk, den gamle, fantastiske kirken, du bare må besøke.

Oude Kerk i AMsterdam
Oude Kerk, den gamle kirken, må du få med deg

Museumplein er ikke til å unngå!

Sør i sentrum besøker vi den praktfulle, grønne lungen Vondelpark, omgitt av staselige herskapshus og plenty med uteserveringer. Like ved kommer vi til Museumplein, et kvartal stappfullt av kultur. Besøk Reichsmuseum med sin nasjonale kunst, Van Gogh-museet med hans utrolige liv og verker, og Stedelijk Museum med eksperimentell samtidskunst.

Van Gogh er populær, alltid kø utenfor
Museumsplejn. Amsterdam, nederland
Torill poserer og heier på Stedelijk samtidsmuseum, et fantastisk bygg!

Opplev kule Heineken Experience

Like ved (nok en gang) Museumplein gjør vi noe vi ikke angrer på. Heineken Experience er verdt å besøke, både ølmuseum og magiske opplevelser i én og samme pakke. Smaksprøver selvsagt, artige digitale og fysiske opplevelser vi ikke hadde regnet med, kunsten å brygge godt øl og Heinekens unike posisjon i verden, alt dette ble servert på et svært så gøyalt fat.

Heineken museum, Amsterdam, nederland
Jeg gjør klar for brygging …
Og her intervjues ReiseKick, Torill bare vinker, jeg gliser …

Flerkulturelle Pijp – sør i sentrum

Når vi først er sør i sentrum, sjekker vi det flerkulturelle Pijp eller Old South, et strøk med artige butikker, eksotiske restauranter, og et livlig marked i den delen der studentene holder til. Ikke langt unna finner du Amstel, den største kanalen i byen.

Jordaan – en hipp og trendy bydel

Lengst nord i Amsterdams sentrum finner vi Jordaan, et tidligere arbeiderstrøk, som trekker til seg både kunstnere og intellektuelle som en svamp. Her er et virvar av koselige smug og brune kafeer, økologisk marked på Noordermarkt, flere av byens tidligere fattighus, byens herlige husbåtmuseum og et kult ostemuseum – og her er Anne Franks Hus!

Jordaan i Amsterdam, Nederland
Rusling i tidligere arbeiderstrøk

Anne Franks Hus – bestill billetter!

For oss blir det dessverre bare det ytre eksteriøret av Anne Franks hus vi får med oss. Bestill billetter på forhånd. Huset ligger i Prinsengracht 263, det var her jøden Anne Frank gjemte seg for jødeforfølgerne med sin familie og en vennefamilie. I dag er huset et museum.

Anne Franks hus, Amsterdam Nederland
Inngangsdøren til Anne Franks Hus

Selvsagt: Tulipaner fra Amsterdam

Hvem kjenner ikke til sangen om Amsterdams tulipaner? Vi besøker Bloemenmarkt, verdens eneste flytende blomstermarked. Grunnlagt i 1862 ved Singel-kanalen rett ved Klokketårnet, og vi er innom Amsterdam Tulip Museum i Prinsengracht 116. Tulipanen kommer opprinnelig fra foten av Himalaia, og ble bragt til Amsterdam i Hollands storhetstid på 1600-tallet.

Blomstermarked i Amsterdam, Nederland, The Netherlands
Fullt av tulipaner og løk på blomstermarkedet

Skjult skatt 1 – en kirke inni et hus

Vår Herre på loftet-museet eller Museum Ons’ Lieve Heer op Solder like ved Damrak er en opplevelse. Etter reformasjonen i 1578 ble religionsfriheten avskaffet – og dette hemmelige kapellet ble bygd inni et herskapshus! Nydelig kapell og prangende interiør i resten av huset!

Kapell i Amsterdam, Nederland
Hva med et slikt kapell inni i stua di?

Skjult skatt 2 – Begijnhof A5 i Spui

Begijnhof A5 er et sjarmerende gårdsrom omgitt av hus fra 16-1700-tallet. Her finner vi det gamle beginerklosteret fra 1300-tallet. Som om ikke det er nok, finner vi Amsterdams eldste hus her, en kirke fra 1400-tallet og et hemmelig kapell fra 1665. Beliggenhet i bydelen Spui.

Amsterdam, Nederland
Veldig intimt og hyggelig i Begijnhof
Kirke i Amsterdam, Nederland
En gammel kirke fra 1400-tallet

En super kanaltur – 1 times varighet

Unn deg en kanaltur, i løpet av en time er vi innom mange kjente kanaler, totalt består Amsterdam av mer enn 100 km med kanaler! En spennende opplevelse å se byens arkitektur, historiske monumenter og kanalkafeer fra vannet, det vrimler av fotomotiver underveis!

Kanaltur i Amsterdam, nederland
Amsterdam er en by som utvilsomt er knyttet til hav og vann
Flotte bygninger langs kanalene – vi er på kanaltur

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Sjekk ut det sinnrike kanalsystemet!

Det er ikke så enkelt å forstå kanalsystemet med en gang, men når du ser det på et kart er det plutselig lett å manøvrere. 4 store kanaler omslutter det gamle sentrum i vest, alle ble anlagt på 1600-tallet. Alternativet til kanaltur er selvsagt en fortryllende spasertur mellom gavlhus og husbåter av alle mulige slag!

Kanaler i AMsterdam, Nederland
Fint å gå eller sykle på tur her …
Kanaler i Amsterdam, nederland
Veldig mange forskjellige båtturer å velge mellom …

Hotel V Nesplein var en perfekt base

Vi må si litt om hotellet vi bodde på, Hotel V Nesplein, i hjertet av Amsterdams teaterstrøk, og bare noen få skritt fra Damplassen. 4-stjerners boutique-hotell med kort vei til alt. De som jobber her, var ekstremt vennlige, rommet passet oss perfekt, det var stille og rolig i gaten, og restauranten The Lobby Nesplein er kjent for sitt gode kjøkken. Anbefales varmt!

Hotel Nesplein, Amsterdam
Her bodde vi – flott hotell med perfekt beliggenhet
Hotellrom, Nesplein, Amsterdam
Rommet vårt – lunt og fint …

Amsterdam er full av bra spisesteder

Mat og drikke er en del av opplevelsen ved å reise, og vi prøver alltid å få med oss tradisjonell mat og drikke der vi er. Her er det nok av kjøttgryter, osteretter, supper og sjømat, og selvsagt må vi prøve indonesisk mat. Sjekk en brun kafé eller to, og på gata står folk i kø for å få med seg et kremmerhus med pommes frites. Her er våre tips til spisesteder i Amsterdam.

Kafeliv i AMsterdam
Typisk spisested – her er vi i Spui

Kort og enkelt å reise til Amsterdam!

Noe mer å si om Amsterdam? Ja, mye mer: Dette er ikke bare en sykkelby, trikker er også et typisk trekk i sentrum, og kanskje noe av det aller mest iøynefallende: Amsterdam er bygd av teglstein, og øst i byen finner du tegn på at dette en gang var en stor sjøfartsby. Helt til slutt: Det er lett å komme hit fra Norge, en totimers flytur, og så 15 minutter med flytoget før du står midt i byen!  

Tips: Les flere av våre artikler om europeiske storbyer

Stockholm – guide og reisetips
Langweekend i sjarmerende København!
Londontips – 15 ting å gjøre! 
Høydepunkter i Paris: severdigheter, spisesteder og kafeer
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland
Weekendtur til Roma i desember
Berlin – våre beste tips
Vakre, klassiske, historiske Wien

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Amsterdam. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Og deler du artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon