Skulptur langs Sagelva

Bli med på skulpturvandring langs flomvollen i Lillestrøm! Vi starter ved “Yes to all”, som står rett bak Romerike Helsebygg like ved Lillestrøm Stasjon. Vi har laget en rundløype, hvor du får med deg alle 10 kunstverkene i Elvebredden kunstpark. Vi velger en annen vei fra Mølleparken ved Sagelva enn den vi gikk opp, og runden blir dermed 4,5 km. Start og stopp er på baksiden av Romerike Helsebygg.

Yes to all – skulle vel ha blinket …?

Kunstneren Sylvie Fleury bodde på Grand Hotell i Oslo da hun jobbet med “Yes to all” og skal visstnok blitt inspirert av det lysende Freia reklameskiltet i Karl Johansgate. Egentlig skulle neonlysene blinke, og skulpturen skulle stå ved en av innfartsveiene til Lillestrøm. Det nektet Statens vegvesen plent!

Lillestrøm
Neonlysene skulle egentlig ha blinket a la Freia på Egertorget i Oslo …

“Utitulert” – rett under jernbanebrua

Vi går under jernbanebrua, og der er sagbladet “Utitulert” av Liv Anne Lundberg og Kyrre Andersen. Sagbladet er plassert i sprekken mellom jernbanebrua og gangbrua. Bruenes form og sprekkene mellom dem gir assosiasjoner i retning av planker og sagspor. Kunne vi ha skrudd tiden tilbake, ville kunstverket vært omgitt av hektisk sagbruksdrift. Lillestrøm oppsto jo, og vokste kraftig frem som følge av utstrakt sagbruksvirksomhet i siste halvdel av 1800-tallet.

Skulpturparken Lillestrøm
Sagbladet er en viktig del av Lillestrøms historie

Hammering Man – over hele verden

Vi rusler videre, og det neste kunstverket er umulig å overse. “Hammering Man” står på plenen og slår sine to slag i minuttet. Kunstneren er Jonathan Borofsky, og dette skal visstnok være hans mest kjente verk. “Hammering Man” står også i Frankfurt, Seattle, Seoul, New York, Minneapolis, Los Angeles, Basel, La Jolla, Gainesville og Dallas. Skulpturen er et universelt symbol på arbeideren i oss alle.

Hammering Man i Lillestrøm
Her er symbolet på arbeideren i oss alle …

“Hammering Man” vokter mye av Lillestrøms historie, som ligger på rekke og rad her; Lurkahuset, dampmaskinhuset, Samfundet og bestyrerboligen i Brogata 2.

Lurkahuset er sannsynligvis det eldste huset i Lillestrøm, bygget på slutten av 1700-tallet.

Lurkahuset i Lillestrøm
Lurkahuset – antagelig det eldste huset i Lillestrøm

Den gamle dampmaskinen fra Lillestrøm Dampsag & Høvleri er sammen med dampmaskinbygningen det eneste industriminnet som står igjen etter sagbruksvirksomheten på stedet. 

Dampmaskinbygningen i Lillestrøm
Den gamle dampmaskinbygningen fra 1899

Parkvokterne – symboliserer forskjeller

Like ved dampmaskinbygningen ser vi 8 selvlysende hoder på høye staker. “Parkvokterne” er laget av Christian Sunde, og symboliserer motsetninger og forskjeller vi mennesker har i og mellom oss.

Skuptur i Lillestrøm
8 ulike parkvoktere på vakt …

Linguaphone – husker du krystallene?

Vi fortsetter videre langs flomvollen, og vi kommer fort til “Linguaphone” av Olav Christopher Jenssen. Minner disse deg om noe, sier du? Kunstverket er inspirert av papir-snøkrystallene som mange av oss har klippet i barndommen. To ovale aluminiumsplater på 4 x 3,6 meter er lakkert i hvitt, for å ligne litt mer på papir. 

Skulptur i Lillestrøm

Uendelighetsskulptur.Slangen – i fri utfoldelse

Den neste skulpturen vi kommer til, er veldig populær blant barna. Rolf Starup har laget den lekne “Uendelighetsskulptur.Slangen” I Slangen kan barn klatre og utfolde seg. Skulpturen er 5 meter lang og 1,5 meter høy på det høyeste.

Skuptur i Lillestrøm

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Lyden av Lillestrøm – eller essensen?

Neste stopp er “Lyden av Lillestrøm” som står ved siden av Nitelva bru. Kunstverket er laget av Fredrik Raddum. Elleve lyttelurer i blankpolert messing peker i forskjellige retninger og har forskjellige høyder for å kunne fange opp forskjellige lyder. Gå dit, still deg i midten, og du hører rett og slett essensen av Lillestrøm. En lur fanger opp lyden fra brua, en annen fanger opp lyden av elva …

Skulptur i Lillestrøm
Og her er essensen av Lillestrøm!
Lillestrøm, Nitelva
Lyden av Lillestrøm på kanten av elva …

Etter skeid – med norrøne røtter

Herfra fortsetter vi under Nittedalsgata, retning Nebbursvollen og vi kommer til to hvilende hester. Skulpturen heter “Etter skeid” og er laget av Anna Widèn. Hun har latt seg inspirere av hestens store plass i norrøn historie. “Skeið” var et ritual der hester løp om kapp med ryttere eller man egget hingster til kamp. Kommunevåpenet til tidligere Skedsmo besto av tre hester som springer om kapp. Det henviser til opprinnelsen for stedsnavnet, som kommer fra det norrøne “skeið”. I vikingtiden ble slettene rundt Skedsmo kirke benyttet til løp og kamper mellom hester.

Skulptur i Lillestrøm
To slitne hingster – etter skeid.

Capitoline Wolf 2 – stakkars ulven?

Like ved står “Capitoline Wolf 2” av Erik Pirolt. Bronseskulpturen er en moderne kommentar til den over 1000 år gamle klassiske kunstgjenstanden «Capitoline Wolf», og illustrerer legenden om Romas opprinnelse med Romulus og Remus som ble fødd opp av en ulv. I denne skulpturen er babyene både tjukke og velfødde, og ulven stakkars er helt utmagret.

Ulven som fødte Romulus og Remus

Syklus – perfekt ved siden av Sagelva

Vi går tilbake til Nybrua og krysser denne. Her starter Sagstien mot Sagdalen og Strømmen, og på vei opp mot Mølleparken finner vi “Syklus” av Annika Askarsson. “Syklus” er inspirert av vannets kretsløp og passer perfekt ved siden av Sagelva. Sagelva bærer med seg moderate mengder vann om sommeren, men når snøen smelter om våren, blir elven større og full av kraft. “Syklus” endrer farge med årstiden.

Skulptur langs Sagelva

Fortsett gjerne turen opp til Mølleparken, hvor Sagelvas venner har gjort en fantastisk innsats med å rekonstruere en 1700-tall vanndrevet oppgangssag.

Vanndrevet oppgangssag fra 1700-tallet
Sagelva om våren …

Når du er nede ved “Yes to all” igjen, er det kort vei bort til NITJA Senter for Samtidskunst. Ta deg tid til et besøk og spis lunsj i kafeen.

Nitja Lillestrøm
NITJA Senter for samtidskunst

Elvebredden kunstpark – skaper opplevelser!

Elvebredden kunstpark skaper opplevelser og inntrykk langs Nitelva i Lillestrøm og Sagelva i Sagdalen. Den eies og driftes av Lillestrøm kommune. Kunstparken er hittil finansiert av LillestrømBanken, Romerike Sparebank, Sparebankstiftelsen DNB, Lillestrøm kommune, og KORO. (hentet fra Lillestrøm kommune)

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les noen av våre andre artikler fra nærområdet

Lørenskog – både urban og landlig
Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!
Fin «kulturell» fottur – elvelangs i Lillestrøm!
Fetsund lenser – Norges eneste gjenværende fløtningsanlegg
Bjønnåsen – en herlig topptur på Romerike!
En kortreist, lettgått fottur i Romeriksåsene
Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennlig
Et helt fantastisk døgn i glasshus!
Tur på Kongeveien i Fetsund

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Skulpturvandring på Lillestrøm. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Og deler du artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon