Blått og hvitt hus Amorgos Hellas
Familievennlig,  Hellas

Romantiske Amorgos og hippe Hydra


Vil du være med tilbake i tiden? Til et sted uten turisthorder, men med ensomme strender og Egeerhavets klareste vann? Amorgos. Bare navnet. Amors øy. Det kreves en innsats for å komme hit, men det er verdt det. Jeg dro alene. I en tid som ikke var så grei. Bøker og joggesko var det viktigste i bagasjen min. Å finne den berømte roen var selve meningen. Ferietips Hellas

Amorgos By Hellas
Amorgos – fant jeg roen her?

Enveisbillett fra Gardermoen til Athen

Men la oss ta det fra begynnelsen. Jeg kjøpte enveisbillett fra Gardermoen til Athen, og tok bussen fra flyplassen til havnebyen Pireus. Fortsatt visste jeg ikke hvor jeg skulle, jeg visste bare at det gikk ferjer i fleng ut i havet herfra.

På Egeerhavet
På vei til Naxos

–Bli med til Naxos, sa kunstnerekteparet Jens og Liv til meg idet vi gikk av bussen. Jeg ble med dem ut i Kykladene. Til Naxos, til muntre kvelder med vin og herlige diskusjoner om det nye kunstprosjektet deres: Kunsten å tenke koffert.

Naxos Hellas
Naxos var bra – men for støyende …

Jeg bodde privat ytterst på Amorgos

Naxos var bra, men for støyende etter min smak. Jeg søkte meg videre ut i havet. Fem timer på ferje før jeg gikk av på Amorgos, lengst øst i Kykladene. En øy med 25 000 geiter, 1800 fastboende og 600 forskjellige plantearter. Og sol. Og hav. Dypt, blått hav. En gammel mann kom bort til meg på brygga og ba meg om å bli med hjem. Jeg har det med å stole på folk, og har aldri bodd så integrert i naturen. Jeg bodde hos mannen, fem meter fra havet, og alt var blått og hvitt.

Hotell på Amorgos Hellas
Her bodde jeg – fem meter fra havet

En landsby nesten blakk for turister

Sånn som før i tida. De fem ordene ble et stadig tilbakevendende mantra under besøket mitt på Amorgos. En liten fredelig landsby nesten blakk for turister, å vandre omkring i smugene uten å vite hvor du kommer, hvit mur og blått, sprukkent treverk overalt. Og en Mythos eller to, det gode greske ølet, på kafé.

Liten kadé på Amorgos Hellas
En av yndlingskafeene mine – stille og rolig

Og ute på markene krokete koner i svart som plukker urter, nede på brygga værbitte menn som bøter garn, jeg forelsker meg umiddelbart, her vil jeg bo.

Fisker som bøter garn på Amorgos Hellas
Værbitte menn som bøter garn

Her ble filmen Le grand bleu spilt inn

Som du allerede forstår. Amorgos er ikke en øy med solstoler, strandselgere, vannaktiviteter. Her er det snorkling, fred og ro når det kommer til det blå. Og du er virkelig i Le grand bleu, Det dype blå, akkurat her på Amorgos. Den franske storfilmen med samme navn ble innspilt her, rettere sagt i den lille romantiske viken Agia Anna. Blåere blir det ikke.

Le grand bleu strand Amorgos
Agia Anna – blåere blir det ikke (Foto: Colourbox)

En skrøpelig scooter og milevis av stier

Jeg leide scooter, den hang bare så vidt sammen, men jeg kom meg ut av landsbyen og høyt opp i fjellene. Serpentinerveier med praktfull utsikt. En påtrengende duft av viltvoksende oregano og basilikum. Rundt meg bratte fjell, Amorgos er også identisk med milevis av vandrerruter. Jeg parkerte scooteren, fant en rute ned mot havet, møtte eseltransport på stien, jeg gikk og gikk, tilbake i tiden, og fant en grand bleu strand jeg hadde for meg selv.

Utsikt fra fjell på Amorgos Hellas
Jeg vandret alene i fjellet (Foto: Colourbox)

Romantikk, vandring og positiv energi

Sånn er Amorgos. Et sted for romantikken, for kunsten å vandre, for kunsten å lagre positiv energi. Dra hit hvis det er deg. Jeg besøkte ikke hovedstaden Hora, heller ikke klosteret alle må se, Hozoviotississ, som er meislet inn i fjellveggen. Men jeg gikk, lot bare håret flagre i vind når jeg fikk scooteren opp i 40 km i timen, badet naken i det klareste av det klare og dyrket kaféliv med moussaka og greske salater og det gode ølet. Før jeg dro videre til hippe Hydra.

Slott Amorgos Hellas
Klosteret Hozoviotississ – meislet inn i veggen (Foto: Colourbox)

Hydra – som en magnet på bohemia

Først seks timer med ferje inn til Pireus, en nydelig tur der vi stakk innom små steder og slapp backpackere av og på. Så hydrofoil en time fra Pireus til de saronniske øyer. Og så er Hydra der. Den snobbete øya har vært magnet for kunstnere, forfattere og musikere i flere tiår. Her skrev Leonard Cohen sin kjente låt So long, Marianne til Axel Jensens kjæreste, alle tre var en del av Hydras bohemia sammen med blant annet Sveriges fantastiske forfatter Göran Tunström.

Havn i Hydra
Vi bohemer må jo til Hydra ….
Kaffe i Haga

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Bilfri øy med forbud mot dagens støy

Byen heter det samme som øya, og er velsignet med en halvmåneformet havn omkranset av tavernaer, butikker, markeder og gallerier. Og ikke en bil å se. Hydra er bilfri. Det er forbud mot støy og nattklubber, neonskilt, tv-antenner, plaststoler, svømmebasseng og tennisbaner. Og om natten slås byens lys av, da er Hydras skjønne stjernehimmel det eneste som gjelder.

Bygate med blomster i Hydra Hellas
Hydra – enkelt, hvitt og rent overalt

Her holdt skipsrederne fra Athen hus

Jeg bodde på et lite, men velholdt hotell. Enkelt, hvitt og rent, godt gjemt i bakgatene, i starten på de bratte steintrappene som løper oppover i byen innimellom smugene. Her er det ikke bare hvite hus, noen er pastellfarget på utsiden, blant annet mitt krypinn. Bare å gi seg over, det er SÅ lekkert, mye av storhetstiden på 1700-tallet da skipsredere fra Athen holdt hus her er ivaretatt. Ifølge kvinnen i resepsjonen er visstnok boligprisene skyhøye.

Hydra sett fra havet
Her holdt skipsrederne hus … (Foto: Colourbox)

Stillhet – lyden over alle lyder på Hydra

Første kvelden etter at jeg ankom. Jeg satt på Restaurante Veranda med min meze, grekernes tapas, det blå skumringslyset som falt ned over Hydra, grå esler passerte på brosteinsteppet, duftende Bougainvillae på pergolaen over meg, det var da jeg hørte lyden over alle lyder på Hydra, lyden av stillhet. Ferietips Hellas

Svartkledd dame på Hydra Hellas
Lyden av stillhet er lyden av Hydra

Vandrer opp til klosteret Prophetias Elias

Hydra har ferskvannskilder, navnet var jo opprinnelig Hydrea, som betyr vann på gresk. Jeg fikk med meg en av dem da jeg vandret opp til klosteret Prophetias Elias, en bratt totimers leggtrim opp til toppen på øya, som ble avsluttet med 383 trappetrinn. Den to mil lange Hydra er perfekt for flotte fotturer, noe hydroittene selv benytter seg av. Men å ta seg et strandbad er ikke så enkelt … Ferietips hellas

Esler havne Hydra
Hydra er bilfri, her er det esler som gjelder

Men et tjukt frottéhåndkle er ikke dumt

Det er ikke sandstrender her. Det betyr at det er mye annet som mangler, også: Alt det stæsjet du finner på en strand full av folk. All sanden du drar med deg tilbake til hotellet ditt. Men et tjukt frottéhåndkle er ikke dumt å ha. Jeg gikk østover til Mandrakistranden – en steinstrand – første dagen. Senere badet jeg fra klippene i Hydra by.

Butikk i Amorgos Hellas
Fant jeg den roen jeg søkte? Ja – på Amorgos – og Hydra

Alt var velsignet rolig – og jeg var i nuet

Siste dag på Hydra. Fant jeg den roen jeg søkte på Amorgos og Hydra? Jeg satt over en øl på Kyria Sofia, Hydras eldste taverna, den siste kvelden og filosoferte. Kjente en lukt av esel da et flyttelass ruslet forbi. Tenkte på alt som gikk saktere her enn hjemme. Bortenfor satt et par barske karer med Hemingways stålskjegg og krøllete linskjorter. De pattet på hver sin hvite vannpipe. Alt rundt meg var velsignet rolig og jeg var i nuet. Det var svar godt nok for meg. Ferietips hellas

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

TIPS: Les våre artikler om andre ferieøyer

Magiske Cefalù på Sicilia – og en snarvisitt i Palermo
Mallorca – en perle i Middelhavet

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Amorgos og Hydra, begge gode ferietips i Hellas. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar