Scloss Prösels, Völs

Når vi ferierer i Seis Am Schlern/Siusi in Sciliar i Dolomittene, er det først og fremst for å gå lange turer i fjellet. Men av og til er det flott å ta en roligere tur, en som ikke byr på altfor mange høydemeter, og litt andre opplevelser enn oppe i høyfjellet.

Völs, Dolomittene
Kirken i den vakre buen Völs er startsted

Her er et fint turtips når Yr og Aemet truer med regn, lyn og torden. Erfaringsmessig blir det ofte bare med trusselen, noen regndråper og så sklir det over. Men vi skal ikke kimse av værmeldingene, været skifter fort her, og er du i høyfjellet kan det være farlig.

Det erfarte vi sommeren 2022, les gjerne artikkelen om Overnattingstur i regn, lyn og torden her.

Først litt om hvor vi er og praktiske tips

Vi to i ReiseKick har tilbrakt mange sommerferier her, og vi bor alltid i Seis am Schlern/Siusi allo Sciliar. Dette er en liten, koselig by, 1004 m.o.h. I kort gangavstand ligger den flotte gondolbanen som tar oss opp til Kompatsch-platået (Seiser Alm) på 1800-2000 meter. Detter er startstedet for fjellturene våre. Vi kjøper billetter på nedre heisstasjon, og det er mange ulike billettyper. Sjekk priser og billettyper her. Men nå skal vi ut på en tur i “lavlandet”.

Rundtur fra Völs am Schlern/Fie in Sciliar

Vi tar buss 170 fra busstasjonen i Seis Am Schlern, og turen til Völs tar kun 15 minutter. Dersom du har Heiskort Gull, er det gratis å ta mange av bussene i området.

Vi starter turen på kirkeplassen i Völs, et lite steinkast fra busstoppet, og målet vårt er Schloss Prösels.

Völs er en liten, vakker by med 3600 innbyggere. Den ligger 880 m.o.h, og domineres av en flott kirke og kirkeplass. Herfra går vi ned Via del Paese, kommer til en sti som er merket nr 6, og vi følger denne. Stien kommer snart ut i Via Boden.

Völs, Dolomittene, Italia, Italy
Følg stien som er merket nummer 6

Vi krysser hovedveien Via Bolzano og rusler opp Via capitello di san Cristoforo. Herfra er det vinranker, frukthager og fuglekvitter som gjelder. Vi går på smale bilveier, grønne stier og over jorder, nesten hele tiden med flott utsyn.

Dolomittene, Italia, Italy
Fantastisk å gå tur i dette området

Snart kommer vi til et skilt som forteller at om ikke lenge kommer vi til et spisested, som heter Mühlele. Vi begynner allerede å glede oss til et kort stopp der, om det ser hyggelig ut da.

Turen vår er godt merket nesten hele veien
Dolomittene, Italia, Italy
Se her, dere, er det ikke fint?

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Flott på koselige Umser Mühlele

Midt i en sving med formidabel utsikt ligger Umser Mühlele. Vi ser umiddelbart at dette er et sted vi vil stoppe. De som jobber her, går i flotte drakter, og mange italienere er allerede i gang med lunsjen. Det ser deilig ut. For oss er det litt for tidlig med lunsj, og vi velger stedets Signatur-aperitif, Prosecco med ingefær, lime og mynte.

Völs, Unsere Mulele, Dolomittene, Italia, Italy
Umser Mühlele, et hyggelig sted å stoppe
Dolomittene, Italia, Italy
På terrassen til Umser Mühlele med en cola og prosecco

Schloss Prösels – dagens turmål

Herfra går det litt oppover, men det er ikke altfor langt til turens høyeste punkt. Hele veien har vi utsikt til slottet som er dagens turmål, og plutselig er vi der. Du verden! Dette er jammen flott!

Scloss Prösels, Völs, Dolomittene, Italia, Italy
Vi har kommet til slottet som er fra 1279!

Schoss Prösels er første gang nevnt i et skjøte som dateres tilbake til 1279. Grevene von Völs bygget slottet, og det ble brukt som familieresidens og tilfluktssted i mange hundre år. Leonard von Völs-Colonna (1458-1530), den mest kjente etterkommeren i denne familien, utvidet slottet og utstyrte festningen med den mest moderne forsvarsteknologien som fantes den gangen.

Etter at det siste medlemmet av den aristokratiske von Völs-familien døde i 1804, skiftet slottet elere flere ganger, og forfallet var ikke til å unngå. I 1981 kjøpte kooperativet KURATORIUM SCHLOSS PRÖSELS slottet, og gjennomførte en omfattende oppussing før de åpnet slottet for publikum.

Det er guidet rundtur her 5-6 ganger per dag, men unntak av lørdag, da det er Ruhetag. Vi kjøper billett til 9 euro per person, og venter en halvtimes tid i den vakre hagen før guidingen begynner.

Schloss Prösles. Völs, Dolomittene, Italia, Italy
Vi venter litt i den vakre hagen før guiding

Den flinke guiden vår tar oss blant annet innom kapellet, den store stuen med peis, riddersalen, våpenhuset og alle de private rommene til Leonhard von Völs.

Schloss Prösles. Völs
Dolomittene, Italia, Italy
Borggården – legg merke til borteste veggen – og mange kule rom her (se under)

Lunsj på den andre siden av veien

Fra vinduene i tårnet ser vi ned på et spisested på andre siden av veien. Vi går dit når omvisningen er ferdig. Vi får et hyggelig bord i skyggen av de store trærne i hagen, bestiller et brett med ost og skinke. Vi manner oss opp til siste del av turen som vi vet vil bli ganske bratt.

Dolomittene, italia, Italy
Koser oss før vi tar fatt på turens siste del tilbake til Völs

Busser som ikke stopper …

Veien fra slottet og tilbake til Völs starter med en formidabel nedovertur. Jeg tenker at for hver meter jeg gønner på nedover, skal jeg få slite meg oppover igjen. På det laveste punktet på turen krysser vi veien som går fra Bolzano og opp til Völs. Og rett nedi svingen kommer bussen! Vi spurter over jordet, hopper over et gjerde og strekker en lang arm ut. Perfekt, tenker jeg, og blir passe lang i maska da bussen ikke stopper. Det var busstopp akkurat her. Hvordan kunne sjåføren unngå å se oss?

Dolomittene, Italia,
Turfølget mitt er passe oppgitt over bussjåføren …

Siste kneika opp til Völs

Den siste kilometeren skal vi opp 200 høydemeter, det er unnagjort på en halvtime, og utsikten blir bare bedre og bedre etterhvert som vi klyver oppover. Vi går på sti og smal vei, og det er enkelt å gå selv om det er ganske bratt. Før vi vet ordet av det er vi i Völs igjen, akkurat i tide til bussen som går til Seis, der vi bor. Og denne gangen stopper den, til og med.

Siste innspurt på turen, oppover hele veien
Dolomittene, Italia
Vi har kommet inn i Völs, rundturen er over
Völs, Dolomittene, Italia
Völs på avstand – et nydelig sted

Hvor ligger Völs am Schlern?

Hvordan reise til Völs am Schlern?

Du reiser enkelt hit ved å ta direktefly fra Gardermoen til Milano eller München, og ta tog/leiebil derfra. Velger du tog, går du av i Bozen/Bolzano, og tar taxi eller buss opp til Völs/Fie (de snakker både tysk og italiensk her). Dolomittene

Tips: Les noen flere av våre artikler fra Dolomittene

Seiser Alm i Dolomittene: Fottur med overnatting, lyn og torden
Kort, «lav» fottur i Dolomittene nord i Italia: Siusi – San Valentino – Castelrotto
Flott fjelltur i Dolomittene i Nord-Italia
Seiser Alm – flott ferieparadis i Nord-Italia
Vakre Val Gardena i Italia – en himmel på jord …

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om lav fottur i Dolomittene. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?  Dolomittene
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon