Rodeløkka,Oslo

Klar for en idylltrip av de helt sjeldne? Her går vi gjennom tre trehuslandsbyer, og på vår vei tar vi med oss parker og kirker. Mye historie på denne turen, som strekker seg fra Rodeløkka til Vålerenga. Vi starter på Carl Berners plass, som ikke er en plass, men en rundkjøring som ikke er rund. Og ender opp i Oslos minste kolonihage, på taket til Vålereng-tunnelen!

Rodeløkka,Oslo
Trehusidyllen Rodeløkka kan du bare gå og kose deg glugg i

Midt i trehuseventyret Rodeløkka

Start på trafikale Carl Berner, ned Tromsøgata, litt bort Dælenenggata, inn i Langgata, og så står vi midt i trehuseventyret Rodeløkka, som består av 137 fredede trehus. Arbeiderbydelen som en gang luktet av sjokolade, vokste fram midt på 1800-tallet. Da murtvangen i byen ble innført i 1859, ble Rodeløkka liggende utenfor, arbeiderne kunne dermed bygge boliger i tre, og slik ble den lille landsbyen i byen – med grønne hager og epletrær – til.

Rodeløkka,Oslo, trehus
Midt på Rodeløkka, trivelige hus overalt

Forslumming – og bevaringsverdig

I disse småhusene bodde arbeiderfolket tett som sild, i 1891 bodde i snitt 20 personer i hvert hus på Rodeløkka. Etter hvert ble området forslummet og regulert for riving – på 1970-tallet var det sterke aksjoner imot, og i 1988 ble trehuslandsbyen erklært bevaringsverdig. I dag er dette et idyllisk oppkomme av fargerike trehus, stakittgjerder og grønne hager fulle av frukt.

Treskofabrikken, skiltene er fortsatt på plass

Sofienbergparken – en eks-gravlund

Vi går rett på Sofienbergparken, opprinnelig en kirkegård som ble nedlagt (?) i 1920-årene. Her får vi med oss den flotte teglsteinskirken i øst, en super aktivitetspark for barn, og folk: Dette er kanskje den mest brukte parken i byen med over 3000 besøkende på en sommerdag med godvær. Parken er 74 mål stor, og vi rusler rundt før vi entrer Rathkes gate ved kirken.

Sofienbergparken, Oslo
Sofienbergparken er grønn og fin og stor!

Bokhandlere, Gråbein og … Ulvehiet

Rathkes gate (og plass) er vel verdt å bruke litt tid på, området har fått sin renessanse med små butikker og kafeer, gå inn i bokhandlerne her! Vi tar Jens Bjelkes gate sørøstover, den klassiske gråbeingata med sine gråbeingårder, som stod ferdig i 1894 og er skildret i Oskar Braatens roman Ulvehiet. Vi har plutselig en inngang til Botanisk Hage på vår venstre side, og tar selvsagt en sving innom her.

Oslo, bokhandel
En spennende bokhandel i Rathkes gate
Gråbeinsgård, Oslo
Gråbeingården er massiv – og rett ved siden av finner du Gråbein kafé

Botanisk hage – en digg opplevelse

Ta deg rett og slett bare en rusletur i denne hagen, Norges eldste botaniske hage, fra 1814, 150 mål stor, 35 000 planter og 8 500 arter. Et godt tips er å ta bilde av tavla med oversikt over hele hagen. Og ellers? For en opplevelse: Dufthage og fjellhage, urtehage og arboret, palmehus og Victoriahus. Og Oldemors hage, rett og slett.

Oslo, Botaniskhage
Nydelig å bare mingle rundt i Botanisk Hage

En liten pause på Tøyen Hovedgård

Midt i Botanisk hage finner vi Tøyen Hovedgård, med byens eldste tømmerbygning. Denne flotte gården ble restaurert i 1780, og byr på en hyggelig helårskafé. Botanisk Hage har blitt valgt til Årets grønne park, og vi går ut av parken mot øst, der Munch-museet en gang lå.

Tøyen Hovedgård, Oslo
Tøyen Hovedgård – byens eldste tømmerbygning

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tøyenparken, Bellevue og Tøyenbad

Vi rusler over Finnmarksgata og opp til Tøyenparken, der Øyafestivalen holder til. Bellevue, Universitetets gamle professorbolig, ligger midt i parken, og her var det også aktuelt å bygge Slottet, faktisk. Fenomenal utsikt her oppe, og nå står snart Tøyenbadet fullt ferdig. På andre siden av Økernveien ser vi Kampen park, som har vært både søppeldynge og vannreservoar.

Bellevue, Oslo
Bellevue, den gamle professorboligen i Tøyenparken
Tøyenbadet, Oslo
Nye Tøyenbadet nærmer seg ferdigstilling

Kampen park med utsikt og alpehytte

Alpehytta, Kampen park, Oslo
Den gamle Alpehytta er nå blitt en flott barnehage

Kampen park er luftig, så luftig at parken også kalles Utsikten og damvokterboligen her oppe Alpehytta. Herfra ser du fjorden, og vannreservoaret på toppen er en skjult skatt for dem som søker ro midt i en storby.

Kampen park, Oslo
Veldig fint å roe ned ved vannreservoaret på toppen av Kampen park

Fra parken går vi Bøgata nedover mot Kampen kirke og ser hvorfor Kampen er kjent for sin trivelige trehusbebyggelse. Kirken sto ferdig i 1882, og plassen foran kirken heter Torbjørn Egners plass, oppkalt etter forfatteren som var født og oppvokst her.

Kampen kirke
Kampen kirke – episenter på Kampen

Nye trehus rundt hvert eneste hjørne

Gå rundt på måfå i alle Kampens sjarmerende gater fulle av trehus. Her anbefaler vi ikke at du går en bestemt runde, det lurer et nytt trehus rundt hvert eneste hjørne. Kampen Bistro er ikke det verste stedet å ta en pause, og fine kafeer utenfor kirken med 500 sitteplasser innenfor. Bli ikke overrasket om Kampen Janitsjar plutselig kommer i full mundur opp Normanns gate!

Trehus, Kampen, Oslo
Hyggelige trehus overalt på Kampen
Trehus, Kampen, Oslo
Enda flere trehus på kampen, de aller fleste velholdte

Skjulte skatter – og heia Vålerenga!

Vi skal videre, bak kirken, følger Hedmarksgata bortover på Jordal. Idyllen Kampen Hageby på venstre hånd og Jordal Amfi på høyre. Ta inn Odalsgata, enda en skjult skatt, gå bortover Solørgata, kryss Strømsveien, og vips, er du på Vålerenga, der det også ble bygd trehus siste halvdel av 1800-tallet. Trehus overalt når vi runder Ingeborgs gate og Danmarks gate, før vi går gjennom den 32 mål store parken. PS: Smia nedenfor parken er stedet for et topp måltid!

Få med deg Solør- og Odalsgata. Skjulte idyller!

Tett i tett med fasade ut mot fortauet

Vålerenga lå utenfor bygrensen og slapp murtvang da trehusene ble bygd. Husene ligger tett i tett med fasadene ut mot fortauet, og noen av husene ble fraktet fra innflytternes hjemsted til byen. Fantastisk å bare gå rundt og se, og midt i parken Vålerenga kirke fra 1902, totalskadd under brannen i 1979, men praktfullt restaurert. Sjekk for all del utsikten fra kirkeparken!

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

La humla suse i Etterstad kolonihage

På toppen av Vålerenga ligger byens eldste og minste kolonihage med 88 små parseller. Gå fra Danmarksgate og inn i denne, som heter Etterstad kolonihage. Sett deg ned, vær litt stolt over turen du har gått, langt under deg suser Vålerengtunnelen, og svære trafikkmaskiner er like ved. Men på benken i kolonihagen er bilsuset fjernt, så her kan du bare la humla suse.

Etterstad kolonihage
La humla suse i Etterstad kolonihage

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om trehuslandsbyer i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon