Eldgamle fiskevær og rorbuer, åletrange sund, tusenvis av holmer og skjær, og en blankskurt skjærgård. Vi er mellom bakkar og berg utmed havet, heve nordmannen fenge sin heim. Vi er på den nøgne ø, i øyrekka ytterst på Trøndelagskysten, også kalt Gullrekka, en siste utpost mot vær og vind, med total nærhet til havets matfat.

Tusenvis av holmer og skjær – ytterst på Trøndelagskysten

Norsk havbruks episenter

Vi øyhopper med passasjerbåter, og vår base er storebror Frøya rett innafor. Det kryr nede i teina, både krabber, kamskjell og gud veit hva, en havørn som stuper etter fisk på blikk hav, både råskap og ro. Men oppdrettsfolka har skjønt at de kan ikke leve av vakre naturøyeblikk. Tre sølvangler i kommunevåpenet forteller at vi er i norsk havbruks episenter.

Komfortable Frøya Hotell

Frøya hotell
Hotell Frøya – elsket av både tilreisende og lokale

Vi bor på komfortable Hotell Frøya. Kommer så vidt opp fra den underjordiske tunnelen før hotellet er der med sin populære Restaurant Havheim. Elsket av hotellgjester og de lokales yndlingssted. Etter en deilig velkomstlunsj er vi klar for å utforske nærmiljøet her på Sistranda, Frøyas kommunesenter. To underjordiske tunneler har bidratt til at Frøya er Norges største oppdrettskommune, det handler om oppdrett av laks- og regnbueørret.

Lunsj på Hotell Frøya
Deilig lunsj på hotellet – en flying start før vi sjekker Sistranda – sjekk karusellen under

Rødslitte, velbrukte naust

Kraft og mangfold er slagordet til Frøya, og det er lett å se at det satses når vi rusler rundt på Sistranda. Ifølge Blått kompetansesenter er havbruk Norges største fornybare eksportnæring, rett ved siden av ligger Kulturhuset, og nede på brygga ligger Salmars båter med passion for salmon. Overalt rødslitte, velbrukte naust, en typisk Frøya-miks, og første kveld spiser vi på Rabben Restaurant sammen med to gode venner. Fish n’chips and a pint of lager, Hebridene er jo rett over havet her!

Fiskebåt
Salmars båt med passion for salmon til kai på Sistranda
Nydelig, hjemmeprodusert øl hos Rabben!

Tre øyer på rad i Gullrekka

Gullrekka venter. Med båt kan du besøke øyer lengst vest på Trøndelagskysten fra Sula i sør til Halten i nord. Alle har sine spesielle særpreg og historie, felles er kystkultur og havet som matfat. Vi tar båt fra kaia på Dyrøy, og skal innom Mausundvær og Bogøya før vi går i land på Sula. Sjekk ruteinfo, for her varierer det fra dag til dag.

Mausundvær – Bogøya – Sula

Frøyaferga er til å stole på, den tar oss over Sulfjorden til Mausundvær. Vi kan sitte inne, men vi vil stå ute. Det er SÅ vakkert her, skydekket sprekker opp når vi ankommer Mausund, som er Frøyas største fiskevær med 200 innbyggere, butikk, skole og pub. Bogøya er neste stopp, 15 fastboende, hengebru, et trivelig sted for store og små, og Supen Pøbb, som tilbyr godsaker for både gane og lattermuskler. Noen minutter stans ved brygga, før vi drar videre til Sula – byen i havet.

Bogøyvær i Gullrekka

Sjelero på en uoppdaget perle

Å vandre i fiskeværet Sula lengst ute i havet er noe helt spesielt. Nærheten til naturen gir en helt egen sjelero, dette er en uoppdaget perle. Sula kalles byen i havet fordi husene her ligger tett som i en by, men i motsetning til en by er larmen her suset fra vinden, bølger som bryter mot svaberg og et rikt fugleliv. Spektakulær utsikt fra fyret øverst på øya, og nede på brygga spiser vi dagens fiskesuppe på rustikke Terna brygge.

Sula
Sula tar imot oss, og vi er klare for et lengre besøk

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Horisontal utsikt i alle retninger

Sula kan også by på flere gallerier, det er noe med lyset. Vi går innom Galleri Hanna på vei ned fra fyret, og her har Håkon Gullvåg en magisk separatutstilling. På vår vei til hurtigbåten som tar oss tilbake til Dyrøy passerer vi det idylliske atelieret til Anne Skrede, får en flott utsikt over Sula, og den ubrutte utsikten til horisonten i alle retninger er en ren og skjær bonus.

Det idylliske atelieret til Anne Skrede i nærmeste naust – og under her et bilde av Håkon Gullvåg, og fyret på Sula til høyre

Her fisker vi sommernatten lang

Mang en tysker finner veien til Frøya for å fiske sommernatten lang. Kanskje du vil havrafte her med rib, gjøre strandhogg og prøve fiskelykken i ro og mak på en av de mange holmene, du har som sagt valget mellom råskap og ro. Fortsatt en knallblå formiddag til gode i morgen, lengst vest på Frøya ligger Titran, en praktfull idyll som har vært hjemsøkt av død og drama til havs og til lands. Men først skal vi ta for oss av havets edle matfat på Hotell Frøya.  

Titran – idyll lengst vest på Frøya

Titran må du få med deg når du er på Frøya, lengst vest, et eldgammelt fiskevær med en historie som går helt tilbake til vikingtida, med sterke tradisjoner og levende kystkultur. Her nyter 130 fastboende lukten av sjø, tang og tare, og et landbasert oppdrettsanlegg er det også plass til. Men det er idyllen som slår oss, trivelige trehus og en hjemmekoselig kafé nede på brygga med vegger dekorert med Titrans historie, som byr på litt av hvert …

Titran
Trivelig på Titran … flere eksempler i karusellen under

Men Titran er mer enn bare idyll …

Minnebautaen sentralt på Titran ble reist for å hedre 140 fiskere fra hele Midt-Norge som mistet livet under en orkan på utsia her i 1899. Her finner du dessuten restene av Stabben fort, som ble bygget av sovjetiske og serbiske krigsfanger under den tyske okkupasjonen. Her er det hundrevis av meter med underjordiske ganger, åpnet for publikum på 1990-tallet. På et stort skjær vest for Titran står Sletringen fyr, Norges høyeste, hele 45 meter høyt.

Sletran fyr
Sletringen fyr – 45 meter høyt
Restene av Stabben fort står der fortsatt

Hotell Frøya – perfekt for en helg

Besøker du Frøya, så anbefaler vi Hotell Frøya. Ikke bare et flott overnattingssted, men også et treffsted og møtepunkt for dem som bor på Frøya. Stort og hjemmekoselig er vanligvis en vanskelig kombo, men dette hotellet fikser biffen, og ikke minst fisken. En nydelig treretters fiskemiddag var balsam for blikk og gane, og servicen upåklagelig. På Hotell Frøya har de fokus på lokal og kortreist mat, og den smaker fortreffelig. Den råe, ville naturen er rett utenfor hotelldøra, og hotellet tilbyr ulike opplevelsespakker.

Hotell Føya ligger sentralt på øya

Etter en god natts søvn i behagelige senger, ventet en fantastisk frokost. Bo på Hotell Frøya, sier vi bare!

Frøya hotell
Ingen ting å utsette på rommene på Hotell Frøya, og snurr gjerne frokostkarusellen rett under her!


Tips 1: Sjekk info og priser på Hotell Frøya.

Tips 2: Les flere av våre artikler om kystnære steder

Sommerhelg i nord – en magisk opplevelse!
Stavanger – et besøk for minneboka!
Eidslandet – paradiset innerst i Eidsfjorden
En herlig langweekend i Arendal
Bergen – en by full av opplevelser
Herlige sommerdager i vakre Vestfold
Byvandring og herlige opplevelser i Grimstad
Gode opplevelser i Lillesand og Brekkestø
Vakre Skudeneshavn på Karmøy
På dagstur til Sommerbyen Drøbak

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Frøya og Gullrekke på Trøndelagskysten. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon