En artikkel full av flotte ferietips i vårt eget land? Her har vi valgt ut 5 flotte festningsbyer i Sør-Norge. Norge har få festningsbyer sammenliknet med naboland og andre europeiske land fordi vi lå utenfor de store felttogene i Europa på 1600-tallet, og fordi vi satset mer på Marinen. Vi tok tog fra Oslo til alle byene, og anbefaler omvisning på alle 5 festningene.
Kongsvinger: En kulturfestning
Vi starter i Kongsvinger. Byens fødselsår, 1682, er faktisk identisk med året da festningen sto ferdig for første gang. Festningen her omtales som «en kulturfestning i grenseland», og troner majestetisk over Kongsvinger. Den gamle kaserna her har nå blitt et historisk hotell, og vi kan bare anbefale. Vi valgte å overnatte her, og har aldri sovet tryggere noe sted.

Makeløs historie i makeløse rom
Ellers er det bare å vandre rundt på denne fantastiske festningen. Én ting er jo praktfull utsikt, noe helt annet er å få vandre inn i en makeløs historie i makeløse rom. Hele 13 konger har besøkt denne festningen og sittet til bords i kommandantboligen, som er blitt en fantastisk restaurant. Vi testet mat, miljø, service og stemning her, og ga alt sammen topp karakter.

Vår artikkel om Kongsvinger by: Gode opplevelser i festningsbyen Kongsvinger
Halden: Norges største festning
Fredriksten festning er Norges største og viktigste grensefestning, der den troner majestetisk over Halden. Flott utsikt over fjorden, og når du snur deg: Knallutsikt over vår gamle fiende. Seks ganger har svenskene angrepet festningen, og den hadde stor betydning da Norge ble selvstendig i 1814 og da unionen med Sverige ble oppløst i 1905.

Vi bodde på festningsområdet
Du finner flere spisesteder på festningen, og her valgte vi å bo på en ombygd kaserne vegg-i-vegg med festningen, et nydelig hotell høyt hevet over byen med flott utsikt over by og fjord. Restauranten her var en innertier, med kortreiste råvarer og topp service. Fin avslutning på dagen etter at vi hadde hatt en profesjonell omvisning på festningen.

Vår artikkel om Halden by: Halden – helt på grensen
Fredrikstad – festning i gamlebyen
Her er det bare å rusle på vollane, for dette er Nordens best bevarte festningsby, intet mindre. Den er ikke bare godt bevart, den er også spill levende. Butikkene, kafeene og galleriene syder av liv, gammel historie blir som ny da 1700-tallet møter nåtiden. Her har det vært handel siden 1640, og butikkene holder åpent hele året, også søndager.

Et eldorado for både store og små
Festningens gamleby er et eldorado. Atelierer og gallerier, og Glasshytta må du selvfølgelig innom. Gamlebyen Modelljernbanesenter er Nordens største, byr på moro for både store og små, og flust med spisesteder er det også her. Vi landet på Kafé Magenta i det gamle Slaveriet. Overnatte? Gamlebyen hotell i hjertet av gamlebyen er et flott, historisk hotell.

Vår artikkel om Fredrikstad by: 48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
Trondheim – fin utsikt fra Kristiansten
Det er bratt opp fra Bakklandet til Kristiansten festning. Vi går opp Brubakken, ser syklistene bruke sykkelheisen Trampe med varierende hell, og gevinsten når vi kommer opp er verdt slitet. Kristiansten Festning ble anlagt i 1681 (etter bybrannen) for å våke over byen. Den ble kondemnert i 1816 av den nye svenskekongen, og tilbyr nå spektakulær utsikt og finfin rekreasjon.

I kamp under Den store, nordiske krig
Hovedtårnet på festningen ligger i direkte forlengelse av Nidarosdomens lengdeakse, cirka 700 meter unna! På 1700-tallet ble Kristiansten utvidet til den formen den har i dag, og eneste gang festningen har vært i kamp, var under Den store, nordiske krig (1700-1721). Også denne festningen er fredet etter kulturminneloven, og kan kun benyttes til sivilt bruk …

Vår artikkel om Trondheim by: Trondheim – våre aller beste tips!
Bergen – Bergenhus, en av Norges eldste
Ikke langt fra Bryggen i Bergen finner du Bergenhus festning, blant Norges eldste og største, med to staute bygninger fra middelalderen, nemlig Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, den første av dem reist 1247-61. Vi rusler rundt på Bergenhus i vakkert vårvær, plakater overalt med spennende info, helt nydelig, dette er jo rene historietimen!

I kamp mot engelskmenn 2. august 1665
Bergenhus har bare vært i kamp én gang, nemlig 2. august 1665. En stor flåte med hollandske skip ble forfulgt av engelske krigsskip, og søkte tilflukt i Bergens lune, nøytrale havn. Da engelskmennene prøvde seg, satte Bergenhus seg til motverge, og det ble en kort kamp, kjent som «Slaget på Vågen». Tre fine turløyper her, og her arrangeres også kjempestore konserter.

Vår artikkel om Bergen by: Bergen – en by full av opplevelser
LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
En festning gjør litt ekstra ut av en by
Den lille fortellingen om 5 festninger er over, og vi er klar over at både Akershus festning i Oslo og Christiansholm festning i Kristiansand ikke er på lista. Uansett mener vi at en festning gjør litt ekstra ut av en by. Festningen har vært i kamp, og den har overlevd. Vi håper du også har klikket på linkene til byene, mange fine bytips å hente der!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen vår om Trondheim. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no