–Jeg gleder meg, Finnskogen er jo grenseløs, sier reisefølget. Vi har stoppet bilen, og ser bort på skiltet som ønsker velkommen til mystikkens grenseland. Vi er i et område mange har hørt om, men kanskje ikke besøkt. I går kveld ble vi vartet opp etter alle kunstens regler på Skasliens Gjestgiveri på Kirkenær, mer om det senere. Det er så stille her, langsomheten siger på, suset fra de dype skoger … –Ja, svarer jeg, mens Hans Børli kiler seg fast i hjernebarken. Finnskogen
Du står att i stillheten
og hører vingeslagene ei stund
etter at du ikke hører dem lenger
Står der som i en skygge av lyd
og aner et ordløst svar
du ikke kan finne spørsmålet til
Artikkelen er skrivet i samarbeid med Visit Kongsvingerregionen. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.
Herlig friluftsliv med trivselsgaranti
Ja, vi er i grenseland. Hit drar du hvis du jakter på et friluftsliv med trivselsgaranti. Dette er et eldorado for padling, vandring, sykling … og friluftsliv. Et spennende terreng, her har menneskene vandret på stiene lenge før grensene eksisterte. Det finnes nemlig et skog-finsk område også på andre siden av Riksgrensen, og det historiske bakteppet gjør Finnskogen ekstra spennende. Vi setter kurs mot episenteret i denne delen av landet, Svullrya, der Finnskogen proklameres som selvstendig republikk en langhelg hver høst!
Mystikken gjør Finnskogen attraktiv Finnskogen
Verdens enkleste historietime om mysteriet Finnskogen i Norge: Da skogfinnene ble jaget fra Savolax i Finland på begynnelsen av 1600-tallet, satte de kursen sørvestover, og lette etter sin egen identitet. Finland er kjent for dype skoger og de tusen sjøer, og i et 3 mil bredt og 20 mil langt område mellom Glomma og Riksgrensen slo skogfinnene seg ned. De brakte med seg en skikk og bruk som var fremmed og mystisk, det er først de siste tiårene at mystikken har gjort merkevaren Finnskogen attraktiv og beboerne her stolte.
Folk søker stillhet og tilstedeværelse
–Nå skjer det, nå tar vi i bruk Finnskogen for alt den er verdt, sier den smilende mannen rett foran oss. Vi sitter på hyggelige Finnskogen Kro og Motell i sentrum av Svullrya, og ordfører Rune Grenberg i Grue kommune er stolt over det som nå er i ferd med å skje. Behovet for å legge vekk hverdagens tjas og mas har medvind, folk søker stillhet og tilstedeværelse, det langsomme vinner terreng. Svullrya tar konsekvensen, Tanken er i full gang, og går ting som planlagt, skal snart et slags Finnskogens Hus sette regionen enda sterkere på kartet nettopp på Svullrya.
Gå dikterstien til Åsta Holths paradis Finnskogen
Ordføreren føler seg hjemme her, er en levende reklame for stedet, og vi må selvsagt innom Joker’n, Norges eldste nåværende butikk i full drift. – Dere må ta dikterstien til Åsta Holths hjem og hage, en ytterst sjelden opplevelse, sier han. Åsta er Finnskogens lyriske president, det var hun som først erklærte Finnskogen som egen republikk. Dette er en flott opplevelse, hjem og hage tas godt vare på, og vi guides av en dyktig jente, datteren til Dag, han som alle her på Svullrya er på hils med.
Når vi står der og ser utover den herlige hagen, minnes vi Åstas lyriske sluttstrofer i diktet Der himmelen og jorda møttes:
Himmel, hå er du
utan ei jord
å kvelve deg over?
Tanken – en drivkraft på Finnskogen
Vi overnatter på Finnskogen Kro og Motell – eller Tanken – et par dager, kjenner på den ekte sjela på Finnskogen, unner oss Silpo, en slags lapskaus, type skogfinsk mat på et sted rett over veien for Tanken, nemlig Ettertanken. På Tanken snakker vi med Eva som holder på verre her, hun er et unikum, hun kjenner alle, og er kjent for sin drivkraft. Stedet brant ned i 2006, et år senere var ting på stell igjen. Mannen til Eva har ledet Finnskogdagene i flere år, hun og Tanken er en drivende kraft for arrangementer på Svullrya, og Finnskogen Kro og Motell er blant annet et sted der lokale krefter får vist seg godt fram.
Alpakka, bruktbutikk og … Finnetunet
Ikke visste vi at det var dyrehage på Finnskogen, men du store alpakka, på Tanken finner du både lama og villsau og … alpakka, så her er det bare å ta med barna. Vi rusler rundt, Tanken byr også på bilverksted og bruktbutikk, og nedi veien er Finnetunet, som viser de skogfinske bygningene som kan varmes opp med røykovn; røykstue, røykbadstue og rie. Her er hele 13 forskjellige bygninger som viser hvordan skogfinske bygninger så ut i gamle dager. Tanken bidrar til å fremme den ekte maten på Finnskogen, og vi tar en prat med en dame som vet hva det handler om.
En spiselig kjærlighet full av huldrekraft
Meet and dine with the locals handler om den nye grønne turismen, sier Merete Furuberg når vi treffer henne langt innpå skauen på Svullrya. Folk i alle aldre vil komme nærmere det som vi ofte kaller det genuine, og Merete snakker seg varm om Finnskogmat. Smaken av de dype skogene tilfører også Finnskogen en spiselig kjærlighet som er full av mystikk og huldrekraft. Merete bor på et gammelt finnesmåbruk, her dyrkes alt fra lavendel og druer til det som en gang var en sentral ingrediens for skogfinnene, nemlig svedjerug. Gardsmeieri og høns og gris og sau og geiter er det også her, og den som leter etter et ryddig tun, leter forgjeves. Alle de 28 husene her står hulter til bulter.
En velværebehandling vi sent vil glemme
–Nå fortjener vi litt velvære, sier reisefølget når vi kjører langs vakre Røgden. Den mystiske tåken har lettet, det er vindstille, og vi skal lade kroppen et helt døgn. For dette er også Finnskogen: Det eneste hotellet i Norge som kaller seg et velværehotell, og byr på naturlig, god mat, innholdsrike aktiviteter og behandlinger av høy kvalitet, så høy at vi må prøve dem. Vi får en spabehandling vi sent vil glemme på Finnskogtoppen, på kvelden er det konsert på den luftige terrassen med lokale krefter, og i horisonten ligger magiske Røgden og blinker i skumringen.
Finnskogleden – hele 214 kilometer lang!
Vi har etter hvert skjønt oppskriften; den magiske miksen av ro for deg som vil langt vekk fra hverdagen og stolte, mystiske kulturminner, i tillegg til en komfort som handler om å være alene i et stort landskap. Reisefølget er som vanlig god til å tenke åpent når vi priser de vakre innsjøene som blinker som perler på en trolsk snor. Så vi bader i Røgden før vi kjører videre, vi snakker om Finnskogleden underveis, en merket rute etablert i 1992, 214 kilometer lang, som følger alle de eldgamle stiene som ble laget av skogfinner og ulike dyr.
Knallhard konkurranse med neversko på
Finnskogen er best utendørs, så hva er mer naturlig enn å stikke innom Outdoor Finnskogen før vi drar til Negarden 1897 på Flisa, der vi skal bo det siste døgnet. Outdoor kan by på spennende kulturopplevelser tuftet på friluftsliv og skogfinsk kultur, blant annet myrsafari, kanopadling, ståbrett og artig kunnskap om håndverk, kulturarv og kreativt verksted. Reisefølget og jeg tar på neversko, går en morsom runde langs det hyggelige vannet, mens vi svarer på artige spørsmål om skogfinsk kultur, og … bare gjett hvem som vant den uformelle konkurransen helt overlegent?
Satte Finnskogen på vårt eget reisekart
Vi startet i porten på Kirkenær og ender i den andre porten til Finnskogen, på Flisa. Vi ville sette Finnskogen på vårt eget reisekart, og det gjorde vi. Her opplevde vi kulturen, stillheten og mystikken i dette sagnomsuste området, men tro ikke at vi var ferdig da vi kom ned til Flisa. Der ventet nemlig råning og harrykjør, klatreopplevelser og tretopphytter, og ikke minst et fantastisk sted å overnatte. Der har du altså fortsettelsen på Finnskogeventyret, som kommer om ikke lenge. Så velkommen tilbake til … mystikkens magiske grenseland.
Fire forskjellige bosteder på Finnskogen:
Vi holdt oss i ro på Finnskogen noen dager for å få roen og mystikken under huden vår. Første overnatting var på Skaslien Gjestgiveri, en tradisjonsrik familiebedrift, som har eksistert siden 1952. De er kjent for sin gode mat, vi måtte teste, og fikk oss en nydelig middag, før vi startet ferden inn i Finnskogen. Så ble det trivelig overnatting på rause Finnskogen Kro og Motell på Svullrya i hjertet av Finnskogen før vi dro videre og koste oss på velværehotellet Finnskogtoppen. Siste døgnet bodde vi på Negarden 1897 på Flisa, og dette kan du altså lese om når fortsettelsen på eventyret om Finnskogen kommer om kort tid.
Skaslien Gjestegiveri
Klikk for mer info og booking på Skaslien Gjestegiveri
Finnskogen Kro og Motell
Klikk for mer info og booking på Finnskogen Kro og Motell.
Finnskogtoppen SPA og Velværehotell
Klikk for mer info og booking på Finnskogtoppen SPA og Velværehotell.
Negarden 1897
Klikk for mer info og booking på Negarden 1897.
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram
Tips: Les andre artikler artikler fra nærområdet her
Gode opplevelser i festningsbyen Kongsvinger
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om de gode opplevelsene på Finnskogen. Vi setter stor pris på om du deler!
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no