I 2005 åpnet den finsk/tyrkiske kokken Mehmet Gürs restaurant Mikla, og den har siden vært regnet som Istanbuls beste restaurant. Ideen var en raffinert og moderne restaurant, og menyen gjenspeiler den tyrkisk-skandinaviske bakgrunnen til Mehmet Gürs. På Mikla er maten helt enestående, utsikten fantastisk, servicen maksimal og musikken inspirerende. Ikke rart Mikla har Michelin-stjerne og håver inn strålende lokale og internasjonale anmeldelser. Nå er det ReiseKicks tur! Mikla, restaurant mikla, istanbul
I 2012 lanserte Mikla sitt visjonære New Anatolian Kitchen, hvor hovedideen er at tradisjonelle og ekte produkter blir behandler med den største respekt, samtidig som de tilberedes med en blanding av nye og gamle teknikker. Mikla, restaurant mikla, istanbul
Her overlates ingenting til tilfeldigheter. Alle ingredienser fra Istanbul og andre deler av Tyrkia er nøye utvalgt. Det anatoliske kjøkkenet omfavner ordtaket «No Farmer, No Food, No Future». Og at Mikla med Gürs i spissen har lykkes, er det absolutt ingen tvil om. Mikla har vært på listen over verdens 50 beste restauranter siden 2015.
«Mitt kjøkken har ingen grenser»
Selv sier Mehmet Gürs; «Jeg tror tiden nå er inne for å tenke nytt om det anatoliske kjøkkenet. Et nytt perspektiv er nødvendig for å la rike matkulturer fra fortiden overleve og utvikle seg. Det nye anatoliske kjøkkenet har ingen grenser; det er en måte å oppfatte mat på, det er en filosofi som kan og bør tolkes på mange måter.»
En stor, kulinarisk opplevelse
Jeg er invitert til en 7-retters smaksmeny med tilhørende vin. Menyen ser virkelig spennende ut, og jeg ser frem til et herlig måltid på Mikla.
Små, smakfulle appetittvekkere
Før jeg får servert den første retten på menyen, kommer apetizers, små, deilige apetittvekkere på bordet. Det begynner med reker i salatblad, og tynt, sprøtt knekkebrød med hummus og reddiker.
Den neste apetittvekkeren jeg får servert er auberginekrem med syltynne strimler av tørket and …
But first: Bread and Butter!
Så er vi i gang med selve menyen, og den første retten er brød og smør. Vi får surdeigsbrød med 2 ulike smørtyper og nydelig olivenolje å dyppe brødet i.
Enda en apetittvekker, gitt!
Så kommer enda en appetittvekker, helt utenom planen, og jeg aner at jeg kommer til å bli veldig mett i løpet av denne kvelden. Nok en lekkert presentert rett kommer på bordet. Denne gangen tynt bakverk med ansjos, stukket ned i flotte stener. Sammen med dette kommer en deilig dip.
Zeytinyagli – tyrkisk klassiker
Så er vi tilbake til menyen, og vi får servert Zeytinyağlı. Dette er smakfulle artisjokker servert med salat.
Dried Beef – helt fremragende
Den tredje retten som kommer på bordet, er Dried Beef. Dette er lufttørket oksefilet skjært i løvtynne skiver, servert med syltet artisjokk, reddik og chili- og lime-eddik. Dette smaker jo helt fantastisk!
En ny apetittvekker i en mugge
Enda en apetittvekker! Vi får hver vår lille keramikkmugge med Tarhana Soup, en ganske tradisjonell tyrkisk suppe.
Octopus med strøkent selskap
Den fjerde retten på menyen er Octopus. Blekkspruten var akkompagnert av mandler, fiskerogn, syltede grønne bønner og kirsebæreddik. Jeg er ikke spesielt fan av blekksprut, men det ble sagt med store ord at det var kjempegodt.
Grilled Sea Bass – den beste fisken
Den femte retten som kommer til bordet er Grilled Sea Bass. Nå snakker vi, dere! Dette er virkelig snadder. Grillet havabbor med bønner, blekksprut, blåskjell, kapers, oliven og fiken-eddik får alle smaksløkene til å juble. Rett og slett en nydelig femterett!
Braised Lamb er bare superdigg!
Vi nærmer oss slutten, og servitøren kommer med Braised Lamb. Det innebærer at lammet er brasert, og servert med valnøttpasta, kål, salt yoghurt og spisskummen. Digg, digg, bare SÅ digg!
Gresskar-dessert med mye snadder
Til dessert serveres rett og slett Pumpkin. Gresskar er en vanlig dessert i Tyrkia, og vi får den servert med safran-is, sesam, valnøtter og eple. En akkurat passe og deilig avslutning på et fantastisk måltid.
All vinen som ble servert til maten er selvfølgelig produsert i Tyrkia, og smakte svært godt.
Fantastisk meny til akseptabel pris
Regnet om til norske kroner koster denne fantastiske smaksmenyen 1150 kr. Den tyrkiske vinen kostet 500 – 700 for en flaske. Ingenting å si på prisen i forhold til den opplevelsen dette var for smaksløkene mine.
Sjekk ut hva Guide Michelin skriver om Mikla:
Mehmet Gürs’ New Anatolian Kitchen combines respect for tradition with a sense of innovation. Among other things, he emphasises the importance of craftsmanship and the diversity of produce that Turkey has to offer. He works with the finest ingredients and gives them pride of place in original dishes that are stripped of unnecessary fuss.
Flott bar-område og takterrasse med vid utsikt
Mikla ligger på taket til det **** hotellet Marmara Pera. Restauranten har et flott barområde, og en takterrasse med magisk utsikt over store deler av byen, du ser helt til Hagia Sophia og Topkapi-palasset.
Jeg bodde på Marmara Pera, og det var fint å bare ta heisen opp til restauranten når vi skulle spise.
Jeg var invitert av Tyrkias turistorganisasjon Go Türkiye. De har ikke lagt noen føringer for hva jeg skal skrive. Alle bilder, tekst og synspunkter er kun mine egne.
Tips: Les flere artikler om Tyrkia
Tarakli – på landsbygda i Tyrkia
Hamam – luksus i Istanbul
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om restaurant Mikla i Istanbul. Artikkelen er resultatet av et samarbeid med GoTürkyie
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no