Ved Iddefjorden, med Sverige mot både øst og vest ligger den lille festningsbyen Halden. Her er det vakker skjærgård på den ene siden og skoger og innsjøer på den andre. Vi ankommer Halden med tog, og det første vi møter er vakre Halden stasjon. NB! Denne gang konsentrerer vi oss om det som er innen gangavstand i sentrum av byen! Fredriksten festning, fredriksten hotell, Rød Herregård
Stasjonen ble åpnet i 1879 og het Fredrikshald frem til 1928. Den var endestasjonen for Smaalensbanen som Østfoldbanen het da, og det var viktig med en staselig stasjonsbygning. Stasjonen er fredet, og er et flott eksempel på den romantiske stilen som arkitekt Blix anvendte i sine mur-bygninger, inspirert både av tyske middelalderborger og gotikken.
Gammel trehusbebyggelse
Vi rusler langs kaia hvor båtene ligger og dupper i vannet. Spisesteder på rad og rekke. Stikker innom en av dem, tar en kopp kaffe mens vi venter på at sola skal stikke frem fra skyene. Det skal vise seg at det skal ta sin tid i dag, så vi tar på oss ryggsekker, og fortsetter videre inn i trehusbebyggelsen, som ligger opp mot festningen. Dette området kalles Sør-Halden og dateres tilbake til 1600-tallet, og her er smale brosteinsgater, trehus og tømmerbygninger. Jeg synes dette området er det mest sjarmerende i Halden, og vi går bare rundt på måfå, beundrer de gamle husene, de flotte hagene og blomstene.
Empirebyen Halden – etter brannene
Dessverre er Halden blitt rammet av flere store bybranner, og det meste av 1700-talls arkitekturen er forsvunnet. Da byen skulle gjenoppbygges etter brannene i 1817 og 1825, var det Empirestilen som rådet, og dette har satt sitt preg på byen. Fredriksten festning, fredriksten hotell
Hovedkirken i Halden, Immanuels kirke, er bygd i 1833 i sen-empirestil.
Flere av bygningene er fredet, blant annet Sjøbodene fra rundt 1830, Bockrammgården fra 1767 og Søylegården fra rundt 1830. For meg som er overfascinert av gamle trehus, blir dette en knalldag.
Byen er full av ulike historiske minnesmerker, og det aller viktigste er selvfølgelig Fredriksten festning.
Norges største: Fredriksten festning
Du har ikke vært i Halden hvis du ikke har besøkt Fredriksten festning! Fredriksten er Norges største, viktigste og mest ærerike grensefestning. Ikke nok med det, den er også en av de flotteste i Europa der den troner majestetisk over Halden. Det er selvsagt noen oppoverbakker opp hit, men det er fort glemt når du ser den fantastiske utsikten over byen og fjorden. Herfra er det også knallutsikt inn over vårt gamle fiendeland. Fredriksten festning, fredriksten hotell
Fredriksten ble påbegynt i 1661 etter at Bohus festning og Bohuslän ble avgitt til Sverige i 1658. Seks ganger har festningsområdet blitt angrepet av svenske styrker, og mest kjent er nok angrepet i 1718, da kong Karl XII ble skutt og drept. Fredriksten hadde stor betydning for Norge i forbindelse med krigen for norsk selvstendighet i 1814, og den fredelige unionsoppløsningen i 1905.
Vi blir med kommandant Magne Rannestad på omvising på festningen. Det er en fornøyelse å høre han fortelle om festningen og om livet som ble ført her tidligere. Han vet det aller, aller meste, og er god til å formidle.
Det er flere spisesteder inne på festningsområdet, og en av disse er Restaurant Curtisen, til venstre på bildet. Huset er bygget i empirestil i 1754 og ble oppført etter den berømte arkitekten B.N. Garbens tegninger.
Norges eldste: Erlandsens Conditori
Erlandsens Conditori er Norges eldste bakeri, og ble etablert i 1865. Vi må selvsagt innom, og her likte vi oss godt. Her er det mønstrete tapeter, lysekroner, flotte møbler, og på veggene henger malerier av Halden-kunstner Nicoline Kjønø. Nevnte jeg kakene? Nydelige!
Fun-fact: Halden er den eneste norske byen som er nevnt i nasjonalsangen vår
Visstnok var vi ikke mange, men vi strakk dog til, da vi prøvdes noen gange, og det stod på spill; ti vi heller landet brente enn det kom til fall; husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald!
Kulturhuset i Halden
Kulturhuset ligger i den gamle gutteskolen på nordsiden av Halden sentrum, og er en fin møteplass og arbeidsplass for kreative aktører. Vi stikker innom og møter 2 av eierne og noen av leietakerne. Her er også kafè, og det er mulighet for å leie lokaler. Flott tiltak midt i sentrum!
Rød Herregård – rett og slett herskapelig
Det tar en liten halvtime å spasere fra sentrum til Rød Herregård, og det er absolutt verdt turen. Den eldste delen av herregården er fra 1600-tallet, og nå et flott museum som viser frem noe av den 300 år gamle historien. Få med deg lekre stilmøbler, kunst av blant annet Askevold og Erik Wærenskold, jakttrofèer og en av landets største våpensamlinger. Glem heller ikke biljardbordet i biblioteket, hammerklaveret, løvefellen og alle de utstoppede dyrene, her er det mange klenodier.
Hagen på Rød er et eventyr
Hagen på Rød Herregård er et eventyr i seg selv. Den ble anlagt som en barokkhage, og senere er det kommet en engelsk landskapshage rundt. Hagen ble anlagt med hjel av ballastjord fra England, som de norske trelastskipene hadde med seg på returen. Og hva fulgte med i jorda? Jo, frø og sporer, og disse har vært med å sette preg på floraen her på Rød.
Når du går på oppdagelsesferd i hagen, oppdager du en åttekantet paviljong fra 1756, en hasselallè og en lindetunnel.
I den gamle låven er det både kafé og selskapslokale, og vi går på en ny kakesmell. Ikke glem å ta en titt på utstillingen som ligger ved siden av kafèen. Her vises det frem mange ulike hestevogner og -kjerrer som har tilhørt Rød Herregård opp gjennom historien.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Fredriksten Hotell – stedet å bo
Vi bodde på Fredriksten Hotell, og anbefaler dette på det varmeste! Hotellet ligger like ved Fredriksten festning, høyt hevet over Halden sentrum. Du velger mellom standard rom, superior, flotte suiter og familierom. Vi bodde i et superiorrom med flott utsikt over Halden og fjorden.
Hotellet har stort fokus på gode og kortreiste råvarer, og det legges ned mye tid på å finne frem til produsenter og leverandører med samme filosofi. De ønsker også å ha minst mulig matsvinn.
Av gode råvarer blir det gode smaker, og maten vi får servert smaker helt nydelig. Og når lokalene også er hyggelige, og servicen fenomenal, er dette en innertier.
Her er flotte uteområder med badestamp, turstier går rett utenfor hotelldøren, og kort gangvei bort til Fredriksted Festning
Jeg synes Escaperoom er skikkelig artig, og her på hotellet har de to spennende og utfordrende rom. Vi testet Den hvite dame, som leter etter kjærligheten. Jeg må nok innrømme at jeg er en dårlig taper, og irritasjonen over at vi ikke rekker ut av rommet i tide, sitter ifølge Bernt litt for lenge i …
Husk å følge ReiseKick på Instagram og Facebook!
Tips: Les artikler fra andre festningsbyer
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
Gode opplevelser i festningsbyen Kongsvinger
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Halden. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no