Nice, Frankrike, France

Det sies at Nice kombinerer elegant storbyfølelse med det pittoreske. Her finner du velholdte, staselige gater, fulle av eksklusive butikker og hoteller, men også en eldgammel bydel, Vieux Nice, som byr på det pittoreske, det livlige, den sjarmen noen storbyer mangler. Summen av dette gir meg en behagelig ro når jeg besøker Nice, byen som balanserer sine verdier mesterlig.

Nice, France, Frankrike
Mitt kjære Nice, både pittoresk og elegant (Foto: Colourbox)

Først Promenade des Anglais

La oss begynne med «Den engelske vandringen», 7 kilometer lange Promenade des Anglais. Hvorfor engelsk, sier du? Jo, før Nice erobret turistene, ferierte engelskmennene nemlig her, Winston Churchill og Dronning Victoria, blant annet. De likte den klare luften, det myke lyset, her er det også en endeløs strand midt i byen, mest steinstrand riktignok, men dog en strand midt i en vakker storby!

Naturlig eleganse ut mot havet

Denne promenaden har bare vokst seg stadig mer staselig: Det ene praktbygget etter det andre, vakre palmer på geledd, kombinasjonen av naturens skjønnhet og arkitektenes mesterverk, du bare gaper, går det an å kalle det naturlig eleganse? Det er i hvert fall herlig å vandre her, eller jogge som mange gjør, eller bare sette seg ned, se utover havet og søke byens behagelige ro.

Bystranden – og den fantastiske engelske promenaden rett bak

Et øyeblikk å huske på Negresco

Midt på promenaden Le Negresco. Jeg må bare nevne dette ikoniske hotellet, velkjent for sin Belle Epoque-arkitektur, luksuriøse rom og en bar full av grønne planter og deilige cocktails. Å sitte her og myse utover promenade og riviera (italiensk for kystlinje) er et øyeblikk du husker når du er hjemme igjen fra ditt besøk på Cóte d’Azur.

Hotel Le Negresco, Nice, Frankrike, France
Nesgresco er vel verdt et besøk

Place Massena er sentrum i Nice

Men sentrum i byen er Place Massena, den gigantiske plassen mellom det gamle og nye Nice, med 7 flotte statuer som representerer hver sin verdensdel, og en statue av Apollon. Vakre, fargesterke bygninger, trær og blomster i et raust omfang. Den vakre Massena-plassen er en viktig årsak til at Nice endelig kom på Unescos verdensarvliste i 2021.

Massenaplassen, Nice, Frankrike, France
Massenaplassen er omgitt av fargesterke bygninger
Place Massena, Frankrike, France
Place Massena med Fountain du Soleil (Foto: Colourbox)

Men bare nest størst på Rivieraen

Place Massena er hovedtorget i Nice, her blir det arrangert konserter og festivaler, og her kan du også roe ned i en park med vakre fontener for store og små. Apropos, Musée Massena ved stranden kan by på historien om både Nice og hele Rivieraen. Visste du forresten at Nice bare er 5. største by i Frankrike, og bare nest størst på Cóte d’Azur med sine 340 000 innbyggere? Marseille er den største.

Massenaparken, Nice, Frankrike, France
Gøy for barn og voksne i Massena-parken
Musée Massena byr på hele byens historie

Blomstermarked og botanisk hage

Rett bortenfor Place Massena og nærmere stranden finner du Marchée aux Fleurs, et marked fullt av fargerike blomster, men også frukt og grønnsaker og fisk, og vil du virkelig se vakre blomster tar du turen til Parc Floral Phoenix, en botanisk hage vegg i vegg med en dyrepark.

Blomstermarked, Nice, Frankrike, France
Blomstermarkedet, rett ved stranden
Blomstermarked, Nice, Frankrike, France
Og enda mer blomstermarked …

Besøk Matisse og Chagal i Cimiez

Nevnte jeg de to vakre museene som viser frem kremen av fransk kunst? Både Henri Matisse og Marc Chagall har sine museer i Cimiez, begge befinner seg i vakre hager med servering. Anbefaler virkelig et besøk her i parken Les Arenes de Cimiez med en helt enorm olivenlund, ruinene av en romersk by, et arkeologisk museum og Cimiez-klosteret.

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Shopping med stil i Nice la Belle

Trikkene har absolutt satt sitt preg på Nice de siste tiårene. De plinger og varsler i ett sett, og du tar trikken direkte fra flyplassen og inn til sentrum, en taxi koster fort 40-50 euro. Nice er en dyr by, men billigere enn Paris. Skal du shoppe, er Avenue Jean Medecin å anbefale med sine eksklusive butikker pluss mye annet, og Galleries Lafayette er også et sted for shopping.

Shoppinggaten Jean Medecin
Lafayette, Nice, Frankrike, France
Shopping-arkaden Galleries Lafayette

Vieux Nice – rik på opplevelser

Gamlebyen, Vieux Nice, må selvsagt nevnes. En opplevelse å bare gå rundt her og se på alt som skjer, de åletrange smugene, små nisjebutikker, intime kafeer, folk på jakt etter dagens viktigste fotomotiv. Vieux Nice er vakker og fargerik, ikke bare en haug med gammel stein. Noen inntrykk under her:

Et par-tre bra kulinariske tips

Spise og drikke i Nice? For all del, du kan gjerne stå en stund i Socca-kø og prøve innbyggernes egen yndlingsrett, og det finnes selvsagt Café de France og liknende, men jeg har et par steder å anbefale: Safari ved blomstermarkedet leverer typisk Nice: Farcis Nicois og Spaghetti alle Vongole. Café Turin, byens eldste på Place Garibaldi, er også et bra tips. Får du med deg Café Paulette i Rue Bonaparte med økologiske tapas og smakfull naturvin, så er du passe ajour.

Le Safari, Nice, Frankrike, France
Safari leverer typisk Nice
Socca er en populær rett her

Kjenn på gleden ved å leve

Det aller viktigste i Nice er likevel å nyte byen. Kos deg med en lunsj på Les Galet nede på stranden. Vandre i de livlige handle- og kafégatene – parallelt med Promenade des Anglais – inne i byen. Gå opp i Parc de la Colline du Chateau ovenfor gamlebyen. Få med deg panoramautsikten over Nice fra det gamle slottet, et øyeblikk for minneboka.

Nice
Café de France i Nice også, selvsagt
Havna – og borgen rett ovenfor

Hvor ligger Nice?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les våre andre artikler fra Frankrike

Senk pulsen i Haut-de-Cagnes
Himmelsk fred på Ile de Ré i Frankrike
Sjarmerende Villeneuve-les-Avignon
Pavebyen Avignon – et spennende reisemål
Fayence og Forcalquier – og provencalsk magi
3 idylliske landsbyer i Provence: Gordes – L’isle-sur-la-Sorgue – Roussillon

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon