Vi rusler langs kaia i Kristiansund, og legger merke til en ganske liten passasjerbåt, Gripruta står det på den. Vi snakker med skippern, og han har ledige plasser til oss på dagens andre overfart til det idylliske fiskeværet Grip. Grip utenfor Kristiansund
Kristiansund–Grip på 35 minutter
Grip ligger midt i havgapet, 12 km nordvest for Kristiansund. Været er ganske fint, lite vind og solen ser ut til å stikke frem. Vi er ganske barske i begynnelsen – sammen med flere av de andre gjestene. Vi står ute på dekk, tar bilder og filmer. Prater og ler. Sjøen ligger … ganske blankstille. Grip utenfor Kristiansund
Vi blir mindre barske etter hvert – for det speilblanke havet er ikke lenger speilblankt. Tvert i mot. Vi klamrer oss fast til rekka. Mobilen er for lengst stappet ned i lomma. Praten har stilnet, latteren litt mer uanstrengt. En sjøsprøyt gjør oss gjennomvåte. Vi karer oss inn under dekk. Skuler ut av vinduet, hvor bølgene pisker over vindusflata og gjør sikten utydelig.
Jeg er klar over at bølgene egentlig ikke er store, kanskje kaller ikke skippern dette bølger en gang. Jeg vet også at det ikke noen grunn til å være engstelig, da hadde vi aldri gått ut. Båten har tidligere operert som redningsskøyte, så den burde stå i mot dagens vær. Og like plutselig som bølgene kom, forsvinner de – og der fremme ser vi konturene av Grip. Grip utenfor Kristiansund
En Gripende og lang historie
Vi går i land på fiskeværet hvor det høyeste punktet ikke er mer enn 11 meter. Det skal ikke mye fantasi til for se for seg hvordan bølgene kan skylle over øya. I 1796 var det ganske mye dårligere vær enn i dag, og nesten 100 bygninger forsvant til havs. En ny storm og katastrofe traff øya igjen i 1804.
Guiden vår forteller at da klippfiskproduksjonen kom til Norge på slutten av 1600-tallet, var det her ute den første industrielle produksjonen startet. Fisket var selvfølgelig grunnlaget for bosetning på Grip, og det var viktig å bo nær fiskefeltene. Mange sesongfiskere kom hit, og ble innlosjert her for skreifiske om våren. Grip utenfor Kristiansund
I dag er det ingen fastboende på øya, men de bygningene som står igjen, er svært godt vedlikeholdt. Eiendommene går i arv etter de som eide hus her på 1960-tallet.
Gå på oppdagelsesferd
Selv om øya er liten, er det så mye flott å se her. Fargerike og velholdte hus, små båter som ligger til kai. Vakre, skurte svaberg. Et lite galleri. Barn som leker. Små bruer å liste seg over. Trange smug. Endeløst hav på alle kanter. En mektig, nærværende ro.
Grip Stavkirke – en av 28 i Norge
Midt på øya – på det høyeste punktet – ligger den lille røde stavkirka. Ganske utrolig egentlig at en av landets 28 gjenværende stavkirker ligger her ute i havgapet. Stavkirken er som regel låst, men guiden vår har nøkkel og vi går andektig inn. Grip utenfor Kristiansund
Kirken har gjennom århundrene naturlig nok gjennomgått flere endringer. De viktigste skjedde tidlig på 1600-tallet, da veggene i koret ble dekorert med vakre bilder. På 1870-tallet fikk kirken større vinduer, og ytter- og innervegger ble hvitmalt slik skikken var den gang. Rundt 1933 ble stavkirken restaurert, og man forsøkte å få den tilbake til slik den så ut på 1600-tallet, og nå kan vi se de flott dekorerte veggene.
Det flotte alterskapet er en takknemlighetsgave fra den hollandske prinsessen Elisabeth, som i 1515 ble reddet av norske sjøfolk under en heftig storm.
Grip kirke har ikke gravplass, og når vi skuer utover svabergene forstår hvorfor. Her er det ikke mange egnede steder å begrave sine døde.
Egen kro, brannstasjon og kraftverk!
Vi stikker innom Gripkroa, koser oss med kaffe og vafler. På vår vei tilbake til båten passerer vi noe som kanskje er verdens minste brannstasjon og kraftverk.
Grip fyr
På en forblåst holme, rett utenfor Grip ligger Grip fyr. Her har fyrbetjening bodd og tjenestegjort i over 90 år. Det nakne tårnet rager 44 meter til værs, og er omgitt av åpent hav og høy himmel. Grip fyr ble tent 15. oktober 1888, og skulle veilede båter inn og ut av indre lei til Kristiansund og Trondheim. Første gang stillingen som fyrvokter ble utlyst, sto det at sterke nerves kreves. Det kan jeg forstå. Ikke nok med at værforholdene er ganske ekstreme, det kan nok være ganske ensomt her, også.
Vi er på Grip i 2 timer, og det er akkurat passe for en slik type besøk. Da har vi sett det som er verdt å se, og er klare for retur med Gripruta til Kristiansund.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Tips til artiker fra andre øyer langs kysten vår
Frøya – og gullrekka på Trøndelagskysten
Sommarøy i Troms – kortreist magi
Topp 5 opplevelser i Lofoten
Vakre Skudeneshavn på Karmøy
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Grip utenfor Kristiansund. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no