Veggli vertshus, tog

En ellevill tanke: Å finne et sted der livet handler om å gå på skinner! Vi finner stedet langt oppe i Numedal, en av de viktigste ferdselsårene fra vest til øst i Norge. Akkurat her åpnet Veggli Vertshus dørene for aller første gang i 1983. Vegg i vegg med Numedalsbanen. Her sykler du på dresin, og bor i en togvogn. Eller kanskje på gamle Veggli stasjon?

Veggli Vertshus
Veggli Vertshus byr på et døgn på skinner …

Overnattingen er sponset av Veggli Vertshus

En tidsreise til 1960-tallet

Det blir «tog for alle penga» et helt døgn. Etter et par timers kjøring fra Oslo møter verten, Geir Halvorsen, oss i resepsjonen på Veggli Vertshus, midt i Veggli sentrum. Han blir med bort til nedlagte Veggli togstasjon, som er skrapt ned og malt opp igjen i datidens originale farger på vegger og skap, tak og gulv. Leiligheten vi skal bo i er som en tidsreise tilbake til 1960-tallet.

Veggli stasjon
Veggli stasjon, vi bodde i 2 etasje her!

Togstasjonen er vår base

Leiligheten med stue og kjøkken, soverom og bad, er basen vår det døgnet vi er her. Møbler fra en annen tid, utenfor vinduet løper skinnene til gamle Numedalsbanen forbi, hele 92,8 km lang, åpnet i 1927 og nedlagt i 1988. Vi er også et par hundre meter fra Veggli Vertshus, et yndet samlingssted i bygda og populært stoppested for turister og yrkessjåfører.

Soverommet vårt, malt i datidens farger. Under her ser du flere av rommene.

Og så – opp på dresinen!

Å overnatte på Veggli stasjon er som å overnatte i drømmeland, gode minner fra en annen tid, og stasjonen er startpunkt for dresinsykling på skinnene til den gamle Numedalsbanen. Selvsagt må vi opp på dresinen, og vi velger å sykle en tur på totalt 20 kilometer. Du kan snu akkurat når du vil, og dermed bestemme hvor langt du vil sykle.

Dresin, Veggli
Vi er i gang på dresinen. En sykler – en annen sitter på
Turen går langs deilig, frisk, norsk natur

Dresinens morsomme historie

For deg som ikke henger helt med: Dresin er et fremkomstmiddel som går på skinner, og den ble oppfunnet i 1840-årene av tyskeren Karl Drais. Dresinene ble brukt til å inspisere toglinjene, og til persontransport i forbindelse med gruvedrift, for eksempel på Kongsberg. Etter hvert er dresin brukt som underholdning. Du bestemmer selv tempo, men det er fartsgrense på Veggli!

Dresin, Veggli vertshus
Dresinene er klare – på rad og rekke

På dresintur med lunsjkurv

Så her sitter vi da, klare for dresintur. Vi har med lunsjkurv fra Veggli vertshus, den skal vi unne oss når snur halvveis. Været er på lag, dresiner på rekke og rad, og vi får en liten par-minutters info før vi er i gang. Det går oppover til å begynne med, ikke rare stigningen, og aller viktigst: Dette er gøy! Vi er to på dresinen, én sykler, den andre tar bilder og videoer.

Banevokterens dresinbruk

På hver stasjon lå det før i tiden en vokterbolig som fungerte som tjenestebolig for banevokteren, som skulle se til at grinder var forsvarlig lukket og at det ikke var feil på sporet. Sporveksler måtte smøres, og snø ryddes på perronger og planoverganger. Vokteren hadde gjerne et fjøs med ei ku eller to, og på Kjerre stasjon som vi kommer til nå, er boligen et lite gult hus ute på odden. Han hadde også flere dresiner tilgjengelig når han skulle inspisere sporet langs Numedalsbanen.

Kjerre stasjon
Første stasjon: Kjerre!

Svart tunnel før Kravikfjord

Vi stopper på Kjerre stasjon, der vi har perfekt utsikt til Kjerredammen og damanlegget, som er tilknyttet kraftproduksjonen i Numedal. 4 km og en pust i bakken, før vi sykler videre til vakre, koselige Kravikfjord, med både raste- og toalettmuligheter. På vår vei hit har vi også kjørt gjennom 2 svarte tunneler på til sammen 600 meter. Belysning: Mobilens lommelykt!

På vei ut av den svarte tunnelen
Idylliske Kravikfjord. Her snudde vi.
Men først en rast med en nydelig lunsjkurv fra Veggli Vertshus!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Sykkeltur tilbake som en lek

Veien tilbake går som en lek, for nå går det svakt nedover hele veien. Og akkurat som på vei opp, må vi ut og løfte dresinen over når vi passerer sporveksler. Vi kunne syklet til Rødberg, men på grunn av et ras var resten av banen stengt midlertidig. Vi var bare glad for at vi ikke ble tatt av raset. Og hvis du lurer på pris: Kr 150,- per time. Kr 750,- for en hel dag (09-21).

Trygt og fint å kjøre med dresin

Flott treretters på vertshuset

Når kvelden kommer, blir det en deilig treretters på vertshuset. Kjøkkenet her er tuftet på norsk kvalitetsmat, og vi starter middagen med en gøyal ølsmaking av ølsorter fra lokalt bryggeri. En nydelig, norsk, kulinarisk aften, bare å gi seg over for både smak og service. Mette og fornøyde rusler vi under stjernehimmelen hjem til senga på Veggli stasjon.

Middag med minst full pakke! Kokken her duger virkelig!

Kjøpte et tog for overnatting

Du tror kanskje det er nok tog og skinner nå, men neida! Etter frokost på vertshuset får vi en kjapp omvisning på togsettet, som står stand by på skinnene rett bak vertshuset. Paul Tore Halvorsen, som sammen med sin kone åpnet vertshuset i 1983, kjøpte et togsett i 2001, og fikk underlig nok fraktet vognene helt opp til Veggli. I dag kan du overnatte og ha selskap i togkupeene!

Bordet er dekket i spisevogna
Sovekupeen – fritt for å sove i 2. etasje!
Du kjenner vel igjen gamle gode NSB?

Både selskap og overnatting

Toget bak vertshuset har fått mye medieoppmerksomhet, og det viser deg hvordan det var å være togpassasjer på 1960-tallet. Her kan du overnatte, arrangere selskap, og nyte en treretters middag i salongvogna. Vi var også så heldig å få en sniktitt på billettkontoret på stasjonen, som ifølge planene skal bli et museum som viser hvordan togstasjonen så ut og fungerte for noen tiår siden.

Veggli vertshus, tog
Eier i giv akt foran sitt eget tog!
Og her er vi inne på stasjonskontoret – klart for billett-stempling!

Både bærekraftig og behagelig

Det ble et døgn med tog, tog og atter tog for oss, og det var skikkelig gøy. ReiseKick er jo opptatt av å reise både bærekraftig og behagelig – og tog er da begge deler. Når vi også ble tatt godt vare på av vertskapet på Veggli Vertshus, ble det et drømmedøgn på skinner. Vi takker for oss – og anbefaler virkelig denne togopplevelsen med begge hender på reisehjertet!

Hvor ligger Veggli?

Veggli ligger i Numedal, 2,5 timers kjøring fra Oslo

Tips: Flere artikler vi tror du vil like


Sevletunet i Numedal – et helt unikt miljø
Nutheim – en sanselig opplevelse i Telemark
Frukt- og kulturbygda Gvarv
Internasjonale Flisa – en del av Finnskogen
Kvarstad Gård – nært og ekte – midt i Mjøsa

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om alle togets morsomme muligheter. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no



Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon