Hvem av oss husker vel ikke den kjære, forbanna Mosselukta? Det var bare å rulle ned bilvinduet når vi passerte Moss, og attpåtil skulle det visst være så mange fotballgale Mossekråker bak porten inn til den illeluktende byen. Så gikk papirfabrikken konkurs. I mer enn hundre år hadde produksjonen av sulfatcellulose preget hele Moss, og røyken fra fabrikkpipene symboliserte tungindustri. Men nå er Moss i ferd med å skifte varemerke. Urbane Verket er den nye Mosselukta, og rett over elva ligger idylliske Møllebyen. Vi valgte oss to herlige bydeler – testet ut gammelt og nytt – og for en gørbra dag! Visit Moss
Konvensjonsgården på Verket Verket Moss Danseloftet reisetips Moss
Vi starter på historietunge Verket. Kjører langs den historiske gaten og inn i Norgeshistorien og parkerer ved bevaringsverdige Konvensjonsgården, som var administrasjonsbygg for Moss Jernværk før papirfabrikken kom. Visste ikke at dette bygget var hovedsete for regjeringen under krigen mot Sverige i 1814. Visste du forresten at Sverige gikk til krig (ja!) mot oss da vi trodde at friheten fra danskene var sikret? Mossekonvensjonen, som ble undertegnet her, la grunnlag for at Sverige kunne godta grunnloven hvis vi kunne holde ut med svensk konge til 1905. Det kunne vi.
Symbolet på Mosselukta er i live! Verket Moss Danseloftet reisetips Moss
Konvensjonsgården ligger der oppe og skinner høstgult mot oss, men vi vil gjerne utforske byens nye DNA, og sjekke ut hvorfor mange påstår at dette er det nye, attraktive bygulvet i Moss. Det hamres og smelles rundt oss, og mye står igjen før denne bydelen er ferdig når vi spaserer ned mot Morsa, selve byelva. Den deler Verket og Møllebyen, og det er full fart i fossen når vi står på brua og snur oss og ser på den delen av Verket som er ferdig.
Og jammen blir det fint! Vi sjekker, og det er hele 150 mål og 1,2 kilometer sørvestvendt strandlinje som nå skal bli en urban miks av næring, bolig og service når alt står ferdig i løpet av 20-tallet! Og i midten den gamle dritten: Fabrikkpipa som sørget for Mosselukta har faktisk overlevd reguleringene!
Barn, penger, kultur og promenade Verket Moss Danseloftet reisetips Visit Moss
Barna på den internasjonale skolen fyker rundt oss når vi vandrer rundt på området, og vi er innom Verket Scene, en kulturaktør i kursiv som riktignok preges litt av Covid-19 når vi er der. Men for et fantastisk kulturhus, og så smart det er å kjøre det i gang tidlig mens det bygges, slik at folk skjønner hva som er på gang! Og i Ankers hus har Skatteetaten flyttet inn. En herlig bypark står nå fiks ferdig, kulturplassen mot Morsa likeså, og den koselige elvepromenaden er visst allerede på 2000 kvadratmeter. Og mye mer skal det bli!
Graffitikunst og urban coworking Verket Moss Danseloftet reisetips Visit Moss
De holder fortsatt på å rive gamle saker på Verket, men noe er beholdt, og på en diger vegg har dagens dyktige graffitikunstnere fått lov til å utfolde seg. Vi synes resultatet er blitt bra! Visit Moss
Nedenfor ligger M:6, industribygget som nå er det ferske coworkingstedet i Moss. Vi tar en runde rundt inne i fabrikkbygget, selve stedet for gründere, oppstartsbedrifter, etablerte SMB-er, pendlere og frilansere som trenger et kontor og inspirerende miljø. Kjempekule lokaler, det industrielle preget er ivaretatt, rå effekter, tøffe materialer, gjennomgående bruk av betong, den rustikke følelsen, og selvsagt kult og fremtidsrettet. Visit Moss
Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Over til Møllebyen – og ny skribent
Før vi blir altfor kule må vi komme oss over til Møllebyen, rett over elva. Fantastisk at fabrikkbygningene her har fått lov å stå, og nå er reisefølget mitt virkelig i ferd med å våkne. For det var her hun svingte dansefoten på loftet på 1980-tallet, hun blir ganske ekstatisk når det går opp for henne hva hun foretok seg her. Så hva er mer naturlig enn at hun tar over tastaturet når vi forteller litt om hva vi opplevde denne fine høstdagen i Møllebyen?
Walking down The Memory Lane
Okei, dere, jeg er altså oppvokst i Hobøl, 27 km fra Moss. Når vindretningen var perfekt, nøt vi også den beryktede Mosselukta. Den er heldigvis historie. Tiden har løpt av gårde, og det er veldig lenge siden sist jeg besøkte Moss. Altfor lenge. Byen har endret seg mye på disse årene. Du ser det best når du har vært lenge borte.
Danseloftet – kuleste sjekkestedet
I 1983 åpnet Danseloftet dørene i den gamle møllebygningen ved fossen. Og selv om det er en kvinnsalder siden jeg var der, vekkes gamle, gode minner til live når vi rusler gjennom Møllebyen.
Jeg var russ i 1986, og Danseloftet var stedet! Alle var der, halvliteren kostet 10 kroner før kl 20.00, DJen rocket og stemningen var høy. Her var det stinn brakke hver fredag og lørdag, det vil si 400 feststemte ungdommer fordelt over to etasjer. Og ingen avstandsregler a la Covid-19. Absolutt ingen avstandsregler. Tvert imot …
I dag er Møllebyen et av de hyggeligste stedene i Moss, med kino, bibliotek, fancy kontorlokaler og flere kaféer. I 1983 var det absolutt ingen ting – før Danseloftet kom. Da var det plutselig fullt av ungdommer inne i det gamle industriområdet både på fredager og lørdager.
Et kulturelt knutepunkt
Midt i Møllebyen kommer vi over det som ser ut som en bokkafé. Det viser seg å være House of Foundation, et kunstnerkollektiv og kulturhus som ble stiftet i 2009. Her er det skikkelig kult, kafé og galleri, og ikke minst en flott bokhandel som heter Audiatur og har blitt kåret til landets beste bokhandel. Et perfekt eksempel på hvordan fortiden kan møte fremtidens behov. Vi må bare ta et bilde innendørs, og får vite at dette er stedet for arrangementer som bokbad, debatter og konserter i tillegg til festivalene Lyse Netter og Møllebyen Litteraturfestival.
Størst på brenning av brennevin
Møllebyen er også stedet for noe av elendigheten i byens historie. I en kort periode på 1800-tallet ble en tredel av all sprit i Norge produsert i Moss. På det meste var det 14 brennerier i gang. I toppåret 1851 ble det produsert hele 2,4 millioner liter sprit i Moss, og brenneriene sysselsatte langt flere enn sagbrukene og møllene.
Sosiale og helsemessige problemer
Hele 10 prosent av den enorme spritproduksjonen gikk til lokalt forbruk. På 1840-tallet hadde Moss i overkant av 3000 innbyggere, og 79 skjenkesteder! Det ble drukket fra morgen til kveld. Folk i alle samfunnsklasser drakk seg fra sans og samling.
Bybrannen la brenneriene i aske
I 1858 var det en annen brenning som fikk slutt på all denne drikkingen! Den store bybrannen la flere av brenneriene i aske. Kun brennevinskongen Jens Ludvig Gerner klarte å holde det gående i noen år til. Og brennevinet hadde jo tross alt skapt kapital og grunnlag for investeringer i annen type virksomhet og ny vekst i Moss.
Kule Café Riis og Farbror Melker
Det er mange koselige kafeer å velge mellom når vi flanerer på måfå rundt i Møllebyen. Valget faller etter hvert på kule Café Riis og koselige Farbror Melker.
Café Riis ligger i gamle Riis Mølle ved den gamle fossen i Moss.
I taket på Café Riis henger det gamle drivverket til mølla, og tykke steinvegger rammer inn en behagelig atmosfære. Vi bestiller hver vår grønne herlighet, nemlig en Cæsar- og en Scampisalat. Begge deler smaker fortreffelig.
Desserten tar vi hos Farbror Melker, en hjemmekoselig kafè i Kongens gate. Rabarbrapaien med vaniljeis smaker bare helt nydelig, og er et helt perfekt punktum på en både kul og interessant tur innom gamle og nye Moss!
Hvor ligger det?
Les om besøket vårt i Fredrikstad her.
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Wesider å ta en titt på:
Visit Østfold
Visit Moss
Visit Oslofjorden
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no