Hvitmalte trehus, trange gater og idylliske smug. Måkeskrik og bølgeskvulp. Den lille byen Skudeneshavn ytterst ute på Karmøy minner om ren sørlandsidyll denne junidagen. Vestavinden blåser bort brorparten av de truende skyene, og sola gløtter gjestfritt frem. De gode opplevelsene står i kø i Norges sommerby.
Historien destillert
Det var i 1808 at silda kom tilbake i enorme mengder, og hindret hungersnød i store deler av landet. Hovedtyngden av silda hadde gytefelt rett utenfor Skudeneshavn, byen blomstret, og vokste frem slik den er i dag. På midten av 1800-tallet arbeider så mange som 22 000 innen fiske, og byen har mange skuter i utenriksfart. I dag er Skudeneshavn en sjarmerende småby som inviterer til handel, opplevelser og historie.
Gamle Skudeneshavn
Byen er en ekte og levende seilskuteby fra 1800-tallet. Vårt heteste tips er å spasere gjennom Søragadå. Her ligger hvitmalte hus i empirestil, og blomsterpotter og rosebusker ser du overalt. Gamle Skudeneshavn er en av de best bevarte småbyene i landet.
På et av gatehjørnene ligger en kafè. «Verdens minste kafé» heter den, og vi kikker prøvende inn. Er det plass til oss begge der inne?
Det viser seg at kafeen slett ikke er så liten. Innenfor er det flere hjemmekoselige rom hvor gjestene kan nyte kaffe og kaker i et autentisk miljø. Sitronkaken smaker forøvrig nydelig. Det er plasser ute også, det ser vi først når kaken er fortært.
Kan du tenke deg å overnatte her? Det er mulig!
Et levende bymuseum
I Mælandsgården, hvor den eldste delen er fra 1818 er det i dag et museum. Det begynte så smått i 1974, da museet ble gitt to små rom i det som opprinnelig var boligen til familien Jonas Kirsebom Petersen. I dag disponerer museet fantastiske 1700 kvadratmeter fordelt på flere bygg.
Når du går inn døren og blir lukket inn bak kjøpmannsdisken i Kramboden, er det som å komme inn i en annen tidsalder. Kramboden står stort sett slik den gjorde i 1843.
Herfra fortsetter vandringen gjennom et arbeids- og levd liv på resten av 1800-tallet. Vi er glade for at dagens tannlegekontorer er mer moderne enn det vi ser her. Dette kontoret er fra 1928, og utviklingen har heldigvis vært rivende.
Drøm deg bort til tidligere tider mens du vandrer fra rom til rom. Sjeldent har vi sett en så flott og omfattende utstilling fra det levde liv på 1800-tallet. Skal du besøk ett museum i år, er det kanskje dette?
Det blå soverommet (over til venstre) har originale, håndtrykkede tapeter. Ellers på museet er alle tapetene tidsriktige reproduksjoner.
Museumsverten forteller oss om det koboltblå kjøkkenet fra 1818. Malingen inneholder kobolt, noe som skal holde fluene borte. I stuen hvor møbler og utstyr ble hentet fra øvrige Europa, er det lett å la seg begeistre. Verten forteller smilende at eldre fruer som besøker museet setter seg ned her og føler seg som hjemme. Dette museet må du bare få med deg hvis du er på disse kanter!
Bypark med formidabel utsikt
Skudeneshavn har som seg hør og bør en egen bypark. Spasèr en tur opp til utkikkspunktet, og du ser nesten til Hebridene i klarvær ;).
Festivaler
Skudefestivalen arrangeres den første helgen i juli (avlyst i 2020). Festivalen er Norges største kystkulturfestival.
Silkfestivalen er en litteratur- og kulturfestival som arrangeres i begynnelsen av november.
Silkemyke sandstrender
I nærheten av Skudeneshavn venter lange, silkemyke sandstrender i bukter og viker på deg. På en deilig sommerdag er det lite som slår et strandbesøk med et oppfriskende bad her. Sandvesanden ved Skudeneshavn og Åkrasanden lenger nord har deilig, hvit sand og krystallklart vann.
Konger og vikinger i Avaldsnes
I Avaldsnes, noen kilometer unna, ligger Nordvegen Historiesenter og den flotte middelalderkirken Olavskirken som ble reist rundt 1250 av Håkon Håkonsson. Kirken var på den tiden kongelig kapell og en del av kongsgårdanlegget. Kirken på Alvaldsnes ble et viktig stoppested for pilgrimer som skulle til Nidaros.
Fra Nordvegen Historiesenter kan du spasere på stier gjennom et sjeldent flott kulturlandskap ut til Vikinggarden. Siste del av turen går stien gjennom skog. Det er lett å gå, og passer for absolutt alle.
Vikinggarden er bygget på grunnlag av arkeologiske funn gjort i Rogaland, og her får du se hvordan vikingene bodde og levde. En spennende opplevelse for hele familien.
Steder å spise
Ikke alle stedene er åpne når vi er der. Vi spør lokalbefolkningen om tips til et sted å spise sen lunsj, og blir anbefalt Lanternen og Smiå Bistro og Pianobar. Etter å ha sjekket menyene faller valget på Smiå, og vi er fornøyd med det. Lokalene er koselige, betjeningen hyggelig og flinke, og maten er god. Mange av gjestene er der for å spise dagens tre-retters. Vi velger fiskesuppe og kylling. En av oss er heldig, og kan nyte et glass Chablis.
Andre tips er som tidligere nevnt Verdens minste kafè i Reinertsenhuset og livlige Majorstua Kafè.
Steder å overnatte
For tips til overnatting i Skudeneshavn, ta en titt her.
Vi bodde på Nesheimstunet i Nedre Vats da vi besøkte Skudeneshavn. Et fantastisk flott sted å tilbringe noen netter.
Les om besøket på Nesheimstunet her.
Hvor ligger Skudeneshavn?
Husk å følge ReiseKick på Facebook!
Takk for at du har lest artikkelen vår om Vakre Skudeneshavn på Karmøy. Vi setter stor pris på om du deler dersom du likte det du leste.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no
[…] Skudeneshavn er en sjarmerende småby cirka en times kjøring fra Nesheimstunet. Les om besøket her. […]