Lille, historiske Ohrid ligger ved Ohridsjøens bredder i Nord-Makedonia. Her bor mer enn 50 000 innbyggere, og en gang hadde byen 365 kirker – en for hver dag i året. Kanskje det er grunnen til at byen ofte har blitt referert til som et Jerusalem på Balkan. Både Ohrid og innsjøen står på Unescos verdensarvliste.
Sjarmerende gamleby i Ohrid
Ohrid er en av de eldste bosetningene i Europa, og var episenteret for slavisk kultur. Gamlebyen er ikke så stor, så det er enkelt og praktisk å oppdage byen til fots. Her er trange, brosteinsbelagte gater og spennende arkitektur. Byen er temmelig kupert, og på toppen troner Tsar Samuels festning.
Jordbrune og oransje fargetoner
Jeg rusler rundt i byen, og hilser på noen av byens beboere som sitter utenfor huset sitt med en sigar i hånda. Små, gamle biler er parkert der hvor eieren har funnet plass. Det er noe rustikt og sjarmerende ved Ohrid, tenker jeg idet jeg går gjennom en gate med jordbrune og oransje fargetoner.
St. Sophia-kirken – fresker og konserter
Midt i gamlebyen ligger denne flotte kirken. Den er et unikt eksempel på arkitektur fra den bysantiske tiden, og har vært katedralkirke i Ohrid bispedømme i lang tid. Ta en tur inn, og beundre de fantastiske freskene. Byggherrene har velsignet kirken med en helt fantastisk akustikk, og både kirken og hagen er hovedscene for den årlige Ohrid-festivalen.
Flott utsikt fra tsar Samuel’s Fortress
Jeg tar veien som opp til Tsar Samuels Fort, og utsikten over byen og Ohrid-sjøen blir bedre og bedre. Fortet er et av de største i Nord-Makedonia, og det er majestetisk med sine voller, murer og tårn der det rager 100 meter over innsjøen. Det Nord-Makedonske flagget vaier i vinden, og selv om det ikke ser slik ut, stikker noen solstråler forsiktig frem fra skydekket.
Ikoniske St. John of Kaneo
Fra fortet følger jeg en sti som tar meg ned til den ikoniske kirken St. John of Kaneo. Googler du Ohrid, er det bildet av denne som kommer opp. Kirken er den mest kjente og fotograferte i byen. Det er ikke så rart, for den er slående vakker, og har den beste beliggenheten ute på en klippe. Her troner den rett overfor det gamle fiskersamfunnet Kaneo. Jeg skulle gjerne opplevd dette i solnedgangen, når kirken blir farget gyllen av solen. Det får bli en annen gang.
Et mer enn 2000 år gammelt amfiteater
På vei opp til fortet passerer jeg et romersk teater. Amfiteateret ble bygd 200 år f. Kr. og er det eneste hellenistiske teateret i Nord-Makedonia. I romertiden foregikk det gladiatorkamper her, og det var også senere sted for henrettelse av kristne. I 1980 ble amfiteateret ved en tilfeldighet oppdaget, og i dag er det igjen åsted for offentlige forestillinger, nå i form av konserter, operaer og ballett.
Ohrid-sjøen – trekkplaster for turister
En reise til Ohrid handler ikke bare om selve byen, innsjøen er vel så viktig. Det er nok den som er det store trekkplasteret for mange av dem som legger ferien hit. Innsjøen deles mellom Albania og Nord-Makedonia, og ligger 700 meter over havet. Den er også en av de dypeste og eldste innsjøene i hele Europa.
Jeg går ned til innsjøen ved å følge en sti fra St John, og følger den inn til sentrum av byen igjen. Stien passerer flere små bukter og strender, og utsikten over innsjøen, fjellene og Albania på den andre siden er flott. Lyst til å bade? Det er flere avstikkere ned til vannet og du kan finne din egen private badeplass.
Vannet er i Ohridsjøen er glitrende og klart, og det frister med et bad selv om vi er her litt utenfor badesesongen. I stedet blir det en rykende varm tyrkiske kaffe og båttur fra Fisherman´s House Kaneo.
Båttur på Ohridsjøen er nesten et must, og det er fint å se Ohrid by fra et annet perspektiv. Små hus klatrer oppover bakkene fra stranda mot fortet.
Fine strender utenfor Ohrid
Det er flere strender langs Ohridsjøen, og de beste ligger nok utenfor sentrum av Ohrid. Vi var som sagt her før badesesongen, og nå lå båtene på strendene før innrykket av turister kommer for fullt.
Mellom Kaneo Beach og Potpes Beach går det en gangsti laget av tre, og denne går nesten helt ute i vannet. Potpes Beach er ikke så stor, men i sesong er det solsenger på stranden og restauranten er åpen.
Kafeer og restauranter på promenaden
Jeg nærmer meg havnepromenaden, og her ligger kafeer og restauranter på rekke og rad. Mange av dem tilbyr bord helt ute ved vannet.
Deilig mat og drikke her
Nord-Makedonsk mat er påvirket av en rekke kulturer, og fokuserer i stor grad på middelhavs- og tyrkiske smaker, kanskje med et hint av Italia. Typiske retter er kifli-bakverk, grønnsaks- og kjøttgryte, og tavče-gravče, som er en deilig bønnerett. Lokal mat lages fra bunnen av, med fokus på kvalitet og lokale råvarer.
De kjente Ohrid-perlene
Jeg går forbi mange forretninger som selger Ohrid-perler, og spør en av innehaverne om hva som er spesielt med disse perlene. Hun forteller at i nesten 100 år har det bare vært to familier som har visst hvordan Ohrid-perlene produseres, familiene Talevs og Filevs. I motsetning til vanlige perler, er Ohrid-perler laget av fiskeskjell, og teknikken er fortsatt ganske hemmelig.
Historien til Ohrid-perler i regionen går tilbake til 1920-tallet, da en russisk innvandrer introduserte teknikken for de to familiene. Siden den gang har Talevs og Filevs bare gitt videre den hemmelige produksjonsprosessen muntlig fra far til sønn.
I løpet av de siste tiårene har Ohrids skinnende perler blitt et av landets største varemerker og både dronning Margrethe II av Danmark, dronning Elizabeth II og prinsesse Diana har båret dem.
Tips til overnatting i Ohrid
Vi bodde på Villa Mal Sveti Kliment, like ved inngangen til gamlebyen. Dette er et lite, sjarmerende Bed and Breakfast med fin utsikt over Ohridsjøen. Herfra har du kort vei til Ohridsjøen, butikker og restauranter. Du kan velge mellom ulike romtyper, og noen har balkong.
Eierne av bostedet driver også med vinproduksjon. Det som startet som en hobby, har for familien blitt til stor kjærlighet og hengivenhet til den makedonske vinkulturen og -tradisjonen. De produserer bare noen få tusen flasker hvert år, og druene er håndplukket. Vi er så heldige å få være med på vinsmaking.
Hvor ligger Ohrid?
Ohrid ligger i den sør-vestlige delen av Nord-Makedonia.
Hvordan reiser du til Ohrid?
Wizz Air flyr direkte fra Torp, Sandefjord til Nord-Makedonia to ganger i uken hele året. Norwegian har direkteflygninger fra Gardermoen i skolens sommerferie. (2023). Det enkleste er å leie bil på flyplassen og kjøre til Ohrid, turen tar cirka 3 timer. Hvis du ikke vil kjøre selv, anbefaler jeg å kontakte Macedonia Experience, de setter sammen et innholdsrikt, spennende program for deg og kan være med deg hele veien hvis du ønsker det.
Macedonia Experience leverer maksimalt!
Jeg reiste med Macedonia Experience, et selskap hvor de ansatte er lokalkjente, kunnskapsrike og har stor pasjon for Nord-Makedonia. De hjelper deg med det aller meste. Det er flott å få et skreddersydd opplegg hvor overnatting, guidede turer, aktiviteter og restaurantbesøk er perfekt tilpasset til hva du ønsker å få ut av ferien din. Macedonia Experience kan selvsagt også vise deg hele det vakre landet, ikke bare Ohrid.
Tips: Les Reiser med glede sitt herlige reisebrev fra Nord-Macedonia.
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Ohrid og Ohridsjøen. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til.