Røros kirke

Å vandre rundt i Røros er som å vandre rundt i et stort friluftsmuseum. Du får rett og slett følelsen av å vandre rett inn i historien, samtidig som du nyter det komfortable, moderne liv.

Røros
Røros er en av Europas eldste trebyer …

Bergstaden Røros er en av Europas eldste trehusbyer, og en av få gruvebyer i verden som er oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv. I sentrum er det en stor og godt bevart trehusbebyggelse i gult, grønt, rødt og hvitt. Mye av det opprinnelige preget med gatemønster anlagt på 1600-tallet er bevart. Det ekte og autentiske forsterkes ved at nåtidens mennesker bor og arbeider i de gamle husene.

Røros
Klokka og kjerka er to velkjente Røros-signaturer
Røros
Selvsagt har Røros en elv – historien krevde det.

Annonsørsamarbeid

Det startet med kobber i 1644

I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjella, da bare noen få og små fjellgårder fantes her. Allerede i 1646 ble den første smeltehytta reist på Malmplassen, og Bergstaden vokste i raskt tempo. Det ble lagt til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet. Rundt Malmplassen vokste bebyggelsen fort. Tips: Vi anbefaler et besøk på Smelthytta, Røros Museum.

Røros Malmplassen og Smelthytta
Malmplassen og Smelthytta er sentrale på Røros

Ikoniske Røros Kirke – bergstadens Ziir

Høyt over trehusbebyggelsen rager vakre Røros Kirke, eller bergstadens Ziir, som den kalles. Kirken ble bygget i kobberverkets glanstid til Guds ære og bergstadens pryd. Tro det eller ei, men kirken har hele 1600 sitteplasser, og det gjør den til en av Norges største kirker. Kirken sto ferdig i 1784, og er preget av mange stilarter: Klassisismen, barokken og rokokko.

Røros kirke
Kjerka på Røros må du bare gå inn i …
Røros kirke interiør
Sjekk det interiøret – og flygel og greier …
Kongelosjen Røros kirke
Kongelosjen hvor det aldri har sittet en konge

Gå inn i husene gatelangs i Sleggveien

Dette er rett og slett min favorittgate i Røros! Her ligger skjeve, små trehus på rad og rekke, og vi får et spennende innblikk i bergsamfunnets sosialhistorie. I de øverste husene i gata bodde det håndverkere, tatere, løsarbeidere og enslige som ikke hadde gårdsbruk og husdyr. Du kan gå inn i noen av husene, og det er jo det mest spennende av alt. Du kan nesten ta og føle på hvordan livet artet seg her for noen hundre år siden.

Røros Sleggata
Sleggveien var den første veien på Røros
Tenk – husene er ikke flyttet hit – de har alltid stått her!

Vi deltok på Bergstadsvandring, og Sleggveien var en selvsagt del av turen. Stor applaus til guiden vår, maken til engasjement, entusiasme og kunnskap skal du lete lenge etter.

Slegghaugan – stappfulle av avfall …

Slegghaugene er store hauger med slegg, som er et avfallsprodukt etter kobbersmeltingen. Haugene minner oss om den enorme aktiviteten som har foregått her gjennom 333 år. Ta deg en tur til toppen, herfra har du flott utsikt over Bergstaden. Slegghaugen og Malmplass-området er selvfølgelig fredet etter kulturminneloven.

Slegghaugen i Røros
Bernt på vei opp på Slegghaugan

Slegghaugan som en majestetisk scene

Elden er et norsk, historisk musikkteater skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug, og handler om krigens meningsløshet. Det settes opp i spektakulære omgivelser i Slegghaugane, og de danner en majestetisk scene for dramatikken som utspiller seg her i kveldstimene i juli/august.

Elden
Langt der nede finner Elden sted. For noen kulisser!

Neonfrie Kjerkegata og Bergmannsgata

Det er også en stor opplevelse å spasere i Kjerkegata og Bergmannsgata. Her ligger drøssevis av små, spennende butikker, kunstatelierer og spisesteder. Ikke ett prangende neonskilt å se. Husk å kikke inn i bakgårdene, mange perler skjuler seg her.

Bromansgata i Røros
Kjerkegata en dag i slutten av juli

Lokal mat, kafeer og restauranter

Røros-regionen er et kraftsentrum for lokalprodusert mat, og vi velger å spise middag på Vertshuset Røros som fremstår som en av spydspissene for matkulturen her. Økologiske råvarer fra Røros-området er basis for rettene på menyen, røyen du får her er fisket i iskalde fjellvann, og kjøttet er fra dyr som har beitet på irrgrønne fjellbeiter.

Det er egentlig ganske vanskelig å velge hvor vi skal spise lunsj og middag. Det er så mange kafeer og restauranter vi har lyst til å besøke, dessverre blir det bare med en liten håndfull.

Kaffe og mandelcroissant på Trygstad, takk.
Kaffestuggu på Røros
Gå inn her – herlig miljø på Kaffestuggu

Tips: Bli med på lokalmatsafari!

Underjordiske opplevelser i Olavsgruva

For å få et aldri så lite inntrykk av hvordan arbeidet i gruvene kunne vært, besøker vi Olavsgruva noen kilometer utenfor Røros. Hele gruppen blir utstyrt med hjelm, ikke fordi det er fare for at det skal falle steiner fra taket, men for å beskytte hodet hvis vi skaller i taket. Gruva er godt sikret og opplyst, og vi går 50 meter ned og 500 meter innover gjennom Nyberget og Olavsgruva til Bergmannshallen. Guiden forteller villig vekk om livet her nede, hvordan arbeidet foregikk, og jeg er glad det ikke er jeg som har min faste arbeidsplass her nede.

Olavsgruva
Her er vi langt nede i Olavsgruva
  • Olavsgruva på Røros
  • Olavsgruva på Røros
  • Olavsgruva på Røros
  • Olavsgruva på Røros

Det er bare 4 grader i gruva, og vi er glade for at vi ikke møter opp i shorts og T-sjorte. Etter turen er skoene våre dekket av et gulbrunt lag med sand og grus, og vi tør ikke ha de skoene på da vi går inn i resepsjonen på historiske ErzscheiderGården, der vi bor denne natten.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

ErzscheiderGården – historisk overnatting

Erzscheidergården
Historiske ErzscheiderGården – med røtter fra 1600-tallet

Det er ikke bare de små husene i Røros som er historiske. Erzscheidergården er et fantastisk flott hotell, med 24 unike rom, og det har røtter helt tilbake til 1600-tallet. Det har vært drevet som overnattingssted siden 1945. Det oser sjarm av hele stedet, og vi bor på et av de historiske rommene som også er fredet. Med hvite blondegardiner, avstemte farger, tregulv og laftede vegger kan vi bare fortsette å tenke at vi er tilbake på 1700-tallet.

Rommet vårt her – få’kke blitt bedre

Men hva er en erzscheider? Ifølge salgssjef Hege Stenmo i Røros Hotell Gruppen, som har både Røros Hotell, Vertshuset Røros og ErzscheiderGården, var det erzscheiderne som skilte malm fra kobber, altså en malmskiller. Det var mange tyskere her den gang, derav navnet. Alle rom har et historisk navn, dette er et hotell for voksne, og typisk for akkurat ErzscheiderGården er det hjemmekoselige, kombinert med det historiske.

Etter en god natts søvn venter en innholdsrik frokost, og vi avslutter den med verdens beste vafler! Og skulle vi få lyst på noe godt senere på dagen, er det nytrukket kaffe og te og hjemmebakte kaker og kjeks i Peisestua.

Erzscheidergården
ErzscheiderGården ligger landlig og fint til

Alt for mye ugjort

I kjent stil, har vi ikke lyst til å reise hjem, 2 dager på Røros er alt for kort. Dessverre er det ikke mulig å forlenge oppholdet på ErzscheiderGården, men det ordner seg med et rom på Røros hotell. Så gøy å få med seg to ulike bosteder på samme sted!

De to hotellene er svært forskjellige, det ene har kun 24 rom, mens Røros hotell er regionens største, med blant annet en Bad & Velværeavdeling. Flaks at badedrakten er med i kofferten, og utsikten fra utendørsbassenget er upåklagelig. I foajeen står det en flott utstilling med hvite lys og vakre lysestaker. Vi får vite at disse er produsert av The White House of Candles på Os i Østerdalen. Gjett hvor vi stopper på veien hjemover?

Røros hotell
Det romslige rommet vårt på Røros hotell
Svømmebasseng på røros hotell
Og et helt nydelig utendørs basseng

The White House of Candles i Os

I det som tidligere var Hummelfjell Hotell i Os i Nord-Østerdalen ligger nå denne unike butikken hvor du kan kjøpe vakre lys og flotte interiørelementer. Hele butikken bugner av lys, glass, lykter, utstillinger, møbler og julepynt. Bernt ble plassert i sofakroken foran peisen, hvor han kunne nyte en kopp kaffe, mens jeg løp rundt i butikken og koste meg som et barn i en godtebutikk. Jeg gleder meg til å tenne lys om kveldene når vi er hjemme i Norge.

Hva i all verden skal man velge her, da? Noe hvitt?
Hyggelig betjening på White house of Candles

En aldri så liten rørosk oppsummering

Jeg har hørt mye flott om Røros, men jeg må innrømme at besøket vårt i Bergstaden overgikk alt hva jeg hadde forestilt meg. Jeg er muligens mer enn middels glad i gamle trehus, den deilige lukten av tjære og historien som sitter i veggene, så kanskje litt inhabil? Men det å spasere i dette utendørs museet er en stor opplevelse, og jeg vet allerede at jeg må tilbake, gjerne for å oppleve Røros på vinterstid.

Tips: Les flere av våre artikler om steder med interessant kultur og historie

Lillehammer – full av flotte opplevelser!
Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Gode opplevelser i festningsbyen Kongsvinger

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Røros. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon