Du husker kanskje signaturen Killroy was here, men han glimret igjen med sitt fravær da vi la ut på en UTENDØRS gallerivandring i Oslo. I løpet av det siste tiåret har urbane kunstnere gjort Oslos gater til levende arenaer for kunst, og vi har laget en løype, der du får med deg nesten 20 kunstverk, stort sett på byens svære gavlvegger. Og takket være VisitOslos grundige forarbeid med å lage en oversikt over hvor kunsten befinner seg, er det bare å gå i gang. Vi lover deg en sjeldent fargerik tur i jakten på gatekunst i Oslo!
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Åpne gavlvegger takket være boligkrakk
Kartet over starter på Rådhusplassen, men vi har først vært innom Frognerveien 2 ved Solli plass og en hel gavlvegg vakkert dekorert i blått. Et boligkrakk i 1899 satte en stopper for boligbygging, en rekke gavlvegger uten vinduer ble stående åpne, og over 100 år senere tok gatekunstnerne sprayboksen fatt. Når vi kommer til Rådhusplassen, finner vi derimot gatekunsten på skur og små, lave bygninger langs bryggene nærmest festningen. Vi går videre og tar en titt på duene ved Café Amsterdam, og presten til Dolk (en kjent, norsk gatekunstner) i Torggt 11, før vi setter kursen mot gatekunstens høyborg i Oslo, nemlig Tøyen.
Tøyensatsingen la grunnlag for gatekunst
Da bystyret i 2013 bestemte at Munchmuseet skulle flyttes til Bjørvika, ble Tøyen fratatt sitt fremste trekkplaster. Men de fikk et fantastisk plaster på såret: Tøyensatsingen. Dermed blir området oppgradert, og et av tiltakene er et sjeldent utendørs galleri i bydelen. Å gå gatelangs på Tøyen i dag er som å være på et kunstmuseum, det er bare det at kunsten henger på veggavler utendørs, og det urbane galleriet er både døgnåpent og gratis!
Sjekk gatekunsten i Christian Krohgs gt 28
Men før vi kommer til Tøyen, skal vi innom Nedre Akerselva og Grønland. Vi følger Akerselva oppover, krysser den rett etter hovedbrua på Grønland, og står der og måper når vi ser gatekunsten i Christian Krohgs gate 28. Vi forstår godt at gatekunstnerne gjerne bruker sjablonger med utskårede motiver, som de legger mye arbeid i. Slik kan de få verket raskt på veggen, og unngår også problemer med politiet. Det er forresten en stund siden man forstod skillet mellom tagging og gatekunst, eller graffiti. Nå er det nulltoleranse for tagging, mens det faktisk er lagt til rette for gatekunst, for eksempel på Tøyen, dit vi nå skal. Gatekunst i Oslo
Berørt av gatekunst i skolegården på Tøyen
Men nå tar vi Norbygata innover på Grønland, og i nummer 1 blir vi oppfordret til å ta vare på drømmene våre. Sørligata neste, der fasadene skriker etter å bli malt på i nummer 1 og 46. For en gangs skyld en fasade med balkong og vinduer på i nummer 1. Vi befinner oss i skolegården til Tøyen skole når vi beundrer kunstverket i Sørligata 46, kanskje et av dem som berører mest på denne «gallerirunden». Den store gavlen i Schübelers gate11 er forresten ikke stort dårligere, det er bare å bøye seg i de gule krakkene som er plassert foran gavlen. Og utenfor T-banestasjonen i Ringgata 1 ser du et eksempel på at trær og busker kan menge seg med gatekunstens motiver.
Sosiale, politiske tema med humoristisk snert
Tøyen er et område der mye ligger til rette for gatekunst, som er en forlengelse av tradisjonell graffiti. Det legges vekt på å kommunisere gjennom sosiale eller politiske temaer, ofte med en humoristisk snert. I Jens Bjelkes gate ligger kunstverkene som perler på en snor. Dette er langt fra superkule Shoreditch i London og Kreuzberg i Berlin når det gjelder mengde og kraft, men forutsetningene er da også helt ulike. Tur i Oslo
Smart turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder. E-boken er på hele 185 side og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!
Hårfin balanse mellom kommers og idealisme
Før vi går innom Jens Bjelkes gate, er vi forresten innom Kolstad gate 15, der kunstneren må ha vært en skøyer, og i Jens Bjelkes gate ligger motivene i kø på innsiden av gårdene i nr. 62, 64 og 76. De er både fine og inspirerende. Vi skjønner etter hvert hvorfor denne Dolk har solgt flere av sine kunstverk for over 100 000 kroner, og kan bare tenke oss hva Banksy, den mest kjente internasjonale gatekunstneren, håver inn. Street-art nå er intet unntak, som vanlig er balansen mellom ideelle og det kommersielle hårfin. Gatekunst i Oslo
En artig opplevelse – og det finnes mer i Oslo …
Vi synes dette var en utrolig artig og fargerik opplevelse. Vi har tidligere besøkt de to nevnte bydelene i London og Berlin, men var ikke klar over at Oslo kan skilte med det vi har sett på turen vår i dag. Vi vet at det er gatekunst på Grünerløkka og Bjølsen/Sagene også, men det får vi ta på en annen tur. En innrømmelse til slutt: Av og til var vi litt usikre når det gjaldt budskapet til gatekunstneren, og da var det på sin plass å få en klargjøring på vår vei ned på Grønland og bort til Oslo S. Vi kan ikke dy oss, vi tar med den rett under her …
PS!
Det ligger i gatekunstens natur at kunstverkene kan ha blitt endret på, tagget på eller rett og slett forsvunnet, som sikkert alle forstår.
Husk å følge ReiseKick på Facebook!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om gatekunst i Oslo. Vi setter stor pris på om du deler! Og til slutt tar vi med et gedigent bilde fra Norbygata 50, der en flokk måker bidro til å løfte motivet 😉
Tips til andre urbane turer i Oslo
Vi legger ved noen utvalgte under: Tur i Oslo
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no Street Art i Oslo