To markante menn som ofret seg for kunsten sin på ulike måter. Den ene var arkitekt, den andre en multikunstner av rang. Den ene religiøs, den andre var kommunist. Den ene tok seg aldri tid til å date damer, den andre forsynte seg grovt av det andre kjønn og skal ha uttalt at «det finnes to typer kvinner, dørmatter og dronninger». Her er eventyret om Antoni Gaudi og Pablo Picasso i temmelig skrå tekst og enda skråere bilder, så heng med!

På Picasso-museet i Barcelona

Gaudi og hans lekne Barcelona

La oss starte med Antoni Gaudi og hans Barcelona, det var her han utdannet seg, og ingen annen enkeltperson har i samme grad bidratt til å plassere Barcelona på verdenskartet. Takket være den styrtrike industrimagnaten Eusebi Güell, fikk Gaudi leke seg med å tegne Palau Güell og Parc Güell, Casa Battlo og Casa Milo i sentrum av byen, og ikke minst basilikaen La Familia Sagrada, som fortsatt ikke er fullført!

Klassisk Gaudi – ikke én rett linje å se …

Her er rette linjer absolutt tabu

Gaudi er selvsagt en del av UNESCOs verdensarv. Veldig enkelt forklart: Han var helt besatt av tanken om å lage bygg og interiør med naturens egne former, der rette linjer absolutt ikke forekommer. Og han lekte seg med middelhavskulturens mosaikk, benkene i Parc Güell er et strålende eksempel på bruk av mosaikkfliser og gjenbruk av gamle potteskår. Noen kaller det han gjorde art nouveau, spanjolene kaller det modernismo.

De berømte benkene i Parc Güell

Så lekent, svulstig og eventyrlig

Å gå rundt i parken, basilikaen og casa-ene er som å være inne i et eventyr, så lekent, svulstig og eventyrlig at besøkene krever tid. Det er også en håndfull til med lekne byggverk i Barcelona med Gaudis signatur, alle med det frie, eksperimentelle særpreget han er kjent for. Parc Güell, parken der natur og skulptur flyter sammen i de mest fantastiske bølgende rytmer, fortjener en halv dag (gjerne mer) med visuell oppmerksomhet når du er i Barcelona.

Parc du guell barcelona
Platået i Parc Güell

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Sagrada Familia – et mesterverk

Gaudi fikk ansvar for oppføringen av La Sagrada Familia, modernismens mesterverk, i 1883. De 18 konete, spiralliknende og radikalt dekorerte tårnene er noe av det mest innovative Gaudi skapte. Kirkerommet har en enorm takhøyde, og med de søylene som forgrener seg ser det ut som om du er inne i en skog med store trær, eller inne i skjelettet til et stort dyr. En mengde fargede glassmalerier langs sideveggene skaper et fantastisk fargespill når solen skinner inn.

Arbeidet var hans store kjærlighet

Gaudi hadde et problem: Han ville selv ha kontroll på alle detaljer ved byggene. Utsmykning, møbler, dørhåndtak, smijern og glass, og planter og blomsterformer gikk alltid igjen. Han hadde få, men store oppdrag. Arbeidet var hans store kjærlighet, han var dypt religiøs og asketisk, det står i stor kontrast til den lekne, svulstige, fargerike UNESCO-arven han etterlot seg. 

Picasso lagde mye rart. Og var alltid Sjefen!

Picasso var på farten på flere måter

Mens Gaudi var tro mot sitt Spania, var Picasso alltid på farten. Født i Malaga i 1881, og som ung tenåring viste han frem et unikt talent. Resten av livet var han på konstant søken etter nye former å uttrykke seg på. Fra realisme via impresjonisme og både blå og rosa perioder, skapte han kubismen, etter å ha blitt inspirert av Paul Cezanne og afrikansk kunst i 1907. Og han etterlot seg intet mindre enn cirka 20 000 kunstverk!

Picasso
Noen få av de 20 000 kunstverkene Picasso etterlot seg

 En estetisk opplevelse i Barcelona

Allerede som 11-åring begynte Picasso på Kunstakademiet i Barcelona, og alle mente han var et geni. Senere gikk han på Kunstakademiet i Madrid før han flyttet tilbake til Barcelona. Her finner du Picasso-museet i El Born, en estetisk opplevelse. Det var her det gikk opp for meg hvilken kunstnerisk reise han gjorde i løpet av livet. Alltid på hugget, på 1950-tallet studerte han igjen kunsten til de gamle mesterne, og dermed var ringen sluttet.

Picassomuseet i Barcelona
Her er vi et godt stykke inn i Picassos fantastiske karriere

Picasso var alltid på jakt etter nye kunstformer, og grunnlegger av kubismen

Brukte kunst i politisk sammenheng

Guernica til verdensutstillingen i Paris i 1937 var nok Picassos viktigste verk. Her gikk han i strupen på Franco og malte tyskernes bombing av den spanske byen Guernica under den spanske borgerkrigen. Bombingen var bestilt av Franco, bildet viser lidelse og terror, og peker også frem mot det som senere skulle skje i hele Europa.

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Kjent for alle sine kjærlighetsaffærer

Picasso var mer enn bare en kunstner. Han hadde også en stemme folk lyttet til, erklærte seg selv som kommunist og drev en sterk politisk virksomhet i årene etter 2. verdenskrig. Synet hans på kvinner var diskutabelt, han sa til sine venner at for å male en kvinne måtte man ha hatt sex med henne først. Han hadde da også en rekke kjærlighetsaffærer der han dyrket sjalusien sin.

Picasso-museet i Antibes

Picasso-museer i Spania og Frankrike

Det sies at ingen kunstnere har betydd så mye for andre kunstnere i løpet av hele 1900-tallet. Mange kunstnere tok etter teknikkene hans, og når de endelig hadde lært seg dem, utviklet han en ny. Han var en betydelig stemme i kunstens verden helt til han døde i 1973, 92 år gammel. Picasso-museer finner du i Barcelona, Malaga og La Coruna i Spania. Han bodde i Frankrike deler av sitt liv, og her finner du hans museer i Paris, Antibes og Vallauris i Provence.

Picassos bilder under her er fra mitt besøk i Museo Reina Sofia i Madrid. Den blå dame til venstre.

Kul bonus: Moco Museum i Barcelona

Vegg-i-vegg med Picasso-museet i El Born i Barcelona finner du et sprudlende museum. Moco har In art we trust som motto, og du finner Moco i Amsterdam og Barcelona. Dette er et museum med både street art og ikoniske verk av kjente kunstnere og stigende stjerner. Museet byr også på opplevelser, vekker fantasien din og utfordrer normer og kunstperspektiv. Dette var nyskapende, og en morsom museumsopplevelse!

Fra Moco: Slik kan også Det siste måltid gjøres …

Tips: Les flere av våre andre artikler om kunst

MUNCH – bygget, kunsten og mannen
The Spirit of Kistefos – museum i særklasse
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Gaudi og Picasso. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon