På avstand ser Gygrestolen i Telemark ut som en hvilken som helst annen topp på rundt 500 meter. Den viser seg å være noe helt annet enn hvilken som helst. Gygrestolen er rett og slett SPEKTAKULÆR, og vi skal vise deg hvorfor.
En dag skal stolen rase ut …
Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en spesiell, særpreget fjellformasjon, skapt av siste istid. Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i forbannelse over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna rett nedenfor, og da er det slutt på verden. Vi tar sjansen på at dette ikke skjer akkurat i dag. Gygrestolen i Telemark
Starter turen ved Uvdalstjønna
Vi er blitt anbefalt av flere å gå denne turen, og vi ser faktisk Gygrestolen fra gården der vi bor under oppholdet vårt i Bø. Vi parkerer langs veien i nærheten av Uvdalstjønna. Parkeringsplassen har plass til 12-13 biler, og det er fullt. I disse koronatider er det mange som benytter muligheten til å gå på tur. Det er 16. mai, og snø i lufta. Hvor ble det av sommeren som var her i går? Vi treffer et par med store sekker som snur før de har begynt å gå. De tar ikke sjansen på å gå opp dit i snøvær, sier de. Men hvor mye vil det snø? Veldig lite, skal det vise seg.
Blåmerket sti – høydeforskjell 365 meter
Det er en flott badeplass ved Uvdalstjønna. Det fristet ikke med bad i dag, men vi skal tilbake i august. Kanskje blir det et bad på Bernt da. Det er et informasjonsskilt der turen starter, og stien er tydelig blåmerket. Turen er på cirka 7 kilometer tur-retur, og høydeforskjellen fra parkeringsplass og opp til toppen er 365 meter. Det er lett match til å begynne med. Stien går gjennom en fin, lettgått blandingsskog. I hvert fall noen hundre meter …
Så knekker det rett oppover …
Vi kommer inn på et smalt hestetråkk, og nå knekker det rett oppover. Det er bratt, og vi sluker høydemetere oppover lia på nordsiden av Gygrestolen. Vi går gjennom skog, over myrer og åpent, bart fjell. Over myrer er det lagt klopper, og det går greit å komme seg over uten å bli altfor våt på beina. Gygrestolen i Telemark
Superskumle Svarttjønnhola
Snart kommer vi til Svarttjønn, og her er det en avstikker til Svarttjønnhola. Vi går ikke bort, men er blitt fortalt at Svarttjønnhola er en skummel hule på to etasjer. Herfra går stien opppå fjellplatået øst for Gygrestolen. Her dominerer åpen furuskog, og det er lett å gå. Vi passerer Venetjønn, og er straks på toppen.
Endelig ser vi Gubben og Gamla
Og så er vi endelig der, hos Gygra. Det er storslått. Utsikten er formidabel. Det blåser friskt. Høydeskrekken får næring. Jeg holder meg langt unna kanten, og ser med gru over til de to gigantiske steinblokkene Gubben og Gamla. Hvem som er hvem, vet vi ikke. Gygrestolen Bø i Telemark
Fra fjellet har vi god oversikt over hele Uvdal med Uvdalstjønna, og bak åsryggene på den andre siden av dalen ruver Lifjell med sine topper opp mot 1300 m.o.h.
Her var folka i 71° Nord Kjendis
For å komme over kan du gå på line eller klatre rett ned 15-20 meter, og så opp på den andre siden. Du må selvfølgelig ha klatreutstyr for å gjøre dette. Vi oppdager to som har klatret opp, og blir litt imponert. I 2020 var forøvrig deltakerne i 71° Nord Kjendis her oppe. På vei ned går vi bort til Venetjønn, og spiser matpakken i ly av en bergvegg, som fungerer som ryggstø.
Uvdal gård – flott og storslått
Vi er blitt tipset om å kjøre forbi Uvdal gård, den flotteste gården i bygda. Flere av bygningene brant dessverre ned i juli 2016. Et av loftene som gikk tapt, ble bygget før Svartedauen! Videre brant en låve, to stabbur og et hus ned. Heldigvis ble ingen personer skadet. Praktgården ble reist opp igjen i løpet av et års tid. Det er nesten ikke til å tro at en så flott og storslått gård ligger her inne helt for seg selv. Det var visstnok storbonden Halvor Borgen som bygde våningshuset i 1900, og uthusbygningen med tårn og fløybygg i 1903. Målet var å gjøre gården til en «kongsgård» i Bø. Vi vil si at han lyktes.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Hvem passer turen for?
Turen er middels krevende, selv om den bare tar cirka 2,5 time tur-retur. Det er bratt og steinete partier, og du bør ha skikkelige sko.
Du kan også gå en runde i stedet for å gå samme vei ned, slik vi gjorde.
Hvordan komme hit
Fra Bø til parkeringsplassen ved Uvdalstjønna er det cirka 8 km. Følg først riksveg 359 mot Lunde fra Bø sentrum. Etter cirka 4 km tar du til høyre mot Tveiten ved Tjønnås. Hold til venstre i vegkrysset etter 6.2 km (Ikke ta av på Dagstjønnvegen). Ved parkeringsplassen finner du informasjonstavle og blåmerka sti opp til Gygrestolen.
Tips til bosted i Bø i Telemark
Vi leide et gammelt eldhus på gården til familien Eika. Et bosted vi kan anbefale på det varmeste.
TIPS: Les våre andre artikler fra Telemark
Fotturer i Lifjell og skrivedager i Bø
Nasjonaldag i vakre Telemark
Frukt- og kulturbygda Gvarv
For booking av Eldhuset: https://www.airbnb.no/rooms/24445415?source_impression_id=p3_1589889563_3Tkn33YJPQPjLZw6&guests=1&adults=1
Websider å ta en titt på
www.ut.no
https://visitbo.no
https://www.visitnorway.com/listings/gygrestolen/3714/
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick! Vi håper du liker artikkelen om Gygrestolen i Telemark. Vi setter pris på om du deler artikkelen med andre turglade.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no