Synnfjell er et vintereldorado som byr på mer enn 350 kilometer med preparerte skiløyper. Fjellområdet er unikt og turmulighetene uendelige. Her kan du gå mil etter mil i skogsterreng, og på åpne fjellvidder til topper over 1400 meter. Vi lot oss begeistre av Synnfjell, og drømmer fortsatt om kritthvite vinterlandskap under en høy, blå himmel.

Milevis med godt preparerte skiløyper

Vi bodde i bygda, og valgte å parkere i nærheten av Spåtind Høyfjellshotell når vi skulle på dagens skitur. Det koster kr 40,- for å parkere en hel dag, og beløpet kan du vippse. Vi burde ha gått til topps på Spåtind, 1414 moh, men der var vi i sommer, og vi hadde lyst til å prøve noe annet.

Vi lyttet til erfarne fjellfolk – som anbefalte oss å gå Skjervungrunden. Så da er det bare å gå. Klar – ferdig – gå!

Bernt mener det er mer enn nok snø i Synnfjell denne dagen i fjor

Vi tar til høyre ut fra parkeringsplassen og følger Skjervungrunden noen kilometer før vi bytter til Kvænlirunden for å få litt flere kilometer i banken. Yr lover knallvær fra klokka 13, og vi har med solbriller, matpakke, kaffe på termos, og ser frem til en skikkelig rast i en solrik skråning midt i fjellheimen. Men Yr er ikke til å stole på i dag, og vi ender opp med å sette personlig rekord i stående matpakkespising.

Synnfjellet vid utsikt
Flatt og fint – og litt småkupert her og der

Løypa er passe kupert, og vi velger å gå opp på Skjervungfjellet, der når vi turens høyeste punkt på 1098 moh. Herfra har vi 360 graders utsikt over det mektige fjellandskapet. Vi nyter utsikten en stund, før vi trekker lua godt nedover ørene og setter utfor. Nå får vi betalt for alle høydemeterne vi har trasket oppover. Hui hvor det går, vi bare pigger på, og plutselig er vi tilbake ved bilen. Totalt ble dette en runde på 13 km og 351 høydemetere. Anbefales. Og vi vet allerede nå at vi skal tilbake til dette flotte skiterrenget som Synnfjell byr på.

Bernt tror liksom han eier hele Skjervungfjellet

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Spåtind Sport hotell – midt i smørøyet

Vi svinger innom Spåtind Sport hotell. Hotellet har en unik beliggenhet bare noen meter fra Spåtind Skisenter og mer enn 350 kilometer langrennspor, rett ved inngangen til Langsua nasjonalpark.


Spåtind Sport hotell
Spåtind Sport Hotell er et tradisjonsrikt hotell

Spåtind Skisenter – passer for alle

Like ved hotellet ligger Spåtind skisenter, et flott lekested for både barn og voksne. Skisenteret er et av de mest snøsikre i landet, og byr på Østlandets fineste skogkjøring. Og etter en lang dag i bakken passer det fint med et besøk på Afterski i bunnen av bakken.

Afterski Spåtind
Fint sted for afterski …

Overnatter på Haugtun Gårdspensjonat

Vi har besøkt Haugtun Gårdspensjonat i Aust-Torpa om sommeren, og forelsket oss i dette stedet med mye sjel og kjempehyggelig vertskap. Her er det fint å overnatte, og vi koser oss med flotte dager, fine skiturer og et vinglass i solveggen.

Johannesgården Haugtun Aust-torpa
Haugtun er et flott sted å overnatte

Haugtun ligger bare 20 minutters kjøring fra Dokka, og til Lillehammer kjører du på 45 minutter. Til Synnfjell tar det en halvtime pluss minus, avhengig av hvor du velger å parkere.

På Haugtun Gårdspensjonat er det stille og rolig, hvilepulsen er på plass så fort vi svinger inn på parkeringsplassen. Denne gangen har vi booket oss inn i en hyggelig leilighet i første etasje i Johannesgården, som er våningshuset på Haugtun.

Stue leilighet på Haugtun
Stue og kjøkken i Johannesgården
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Haugtun-soverom-1024x768.jpeg
Svale, deilige soverom i Johannesgården

Flotte skiturer i bakgården til Haugtun

Vi trenger egentlig ikke å gå langt før vi finner mil etter mil med trikkeskinner. Så og si i bakgården til Haugtun ligger disse flotte løypene på bildet under og venter på oss. Vi valgte en runde på 15 kilometer i småkupert terreng. Ifølge verten kan vi gå helt til Gjøvik i disse løypene. Det får bli en annen dag.

Skitur Aust-Torpa
Fint driv i flatt terreng rett ovenfor Haugtun

En velfortjent after-ski i solveggen

Det er lov å kose seg etter en flott dag i løypa. Vi nyter et glass med bobler, mens vi jobber hardt med brunfargen 😉

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Haugtun-torill-vin-i-sola-1024x768.jpeg
Deilig med afterski på tunet til Haugtun

Et koselig besøk i landsbyen Dokka

Vi besøker landsbyen Dokka, og rusler rundt i gatene. Vi lar oss friste av skiltet utenfor Bakstfjøla, en koselig landhandel og kafê i den gamle apotekergården midt i Dokka sentrum. Jentene som jobber der er veldig hyggelige og blide, og vi koster på oss hver vår ferske potetlefse og kaffe. Begge deler smaker helt fortreffelig. Vi kjøper med oss noen produkter fra lokale småskalaprodusenter. Det blir kos å ta dette frem for å nyte på balkongen hjemme etter hvert.

Lokalprodusert drikke på Dokka
På Dokka drekker du – sånn er det bare …

Kjør dresin på gamle Valdresbanen!

Om sommeren er strekningen Dokka–Hov (23,7 km) på Valdresbanen åpen for dresinkjøring. Strekningen omfatter stasjonene Dokka, Odnes, Fluberg, Bjørnerud og Hov. Kjør på, folkens! Dresin er kjempegøy!

Stasjon ved den nedlagte Valdresbanen i Dokka
Den gamle stasjonsbygningen på Dokka

Et flott stopp eller mål på turen Hov–Dokka/Dokka–Hov er Sagvika badeplass. Strekningen Dokka–Sagvika (10 km) hver vei går gjennom et flott jordbrukslandskap, Dokkadeltaet og langs Randsfjorden. Fra Sagvika/Odnes til Hov går turen gjennom variert landskap – tett skog, sprengte fjell, jorder og over Lausgardselva, akkompagnert av stadige gløtt med fjordutsikt. En dresintur bringer deg tett på naturen, og er en unik opplevelse! Her blir du ditt eget lille tog! Info fra https://www.valdresbanen.no/


Lands Museum for Søndre og Nordre Land

Vi stikker oppom Lands museum i Villaveien 45. Det er lørdag, og museet er dessverre stengt i dag. Det er synd, for dette er et flott museum med flere gamle bygninger. Museet havner dermed på vår bucket-list når vi er tilbake.

Lands Museum er lokalmuseet for Søndre og Nordre Land kommuner, og ble etablert i 1927 for å dokumentere og bevare historien i Land. Dette ser bra ut, vi lover å komme innom neste gang!

Lands museum
Velkommen til Lands Museum

På det store friluftsområdet til Lands Museum spaserer du mellom historiske bygninger som gjenspeiler regionens byggeskikk fra middelalderen og frem til 1900-tallet. I museumsbutikken kan du handle lokale produkter, bøker og fine gaver. Og er været fint, kan du jo sette deg ned og kose deg med en kopp kaffe og et kakestykke. Her er også historiske samlinger og utstillinger, og det arrangeres konserter og andre arrangementer i et unikt miljø.

Dokka Lands museum Tingstuebygningen fra Odnes
Tingstuebygningen fra Odnes i Søndre Land (fra 1750)
Lands museum Dokka
Mange utvandret fra Land til Amerika, og her er de på vei …

Tips 1: Les om det forrige oppholdet vårt på Haugtun Gårdspensjonat
Tips 2: Les om fottur til Spåtind i Synnfjell
Tips 3: Les om våre opplevelser på Lillehammer

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Synnfjell, Haugtun Gårdspensjonat og landsbyen Dokka. Vi setter stor pris på om du deler. Kanskje vil du til og med spandere en kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon