Midt mellom de taggete og bratte Sunnmørsalpene, skjærer Hjørundfjorden seg 35 km innover i landet. Langs fjorden ligger små veiløse bygdeperler.
Hjørundfjorden er ikke like kjent som Geirangerfjorden, men den er minst like vakker. Den er fortsatt en skjult juvel, selv om den ble opdaget av europeiske cruise-turister allerede på alutten av 1800-tallet. På begynnelsen av 1900tallet ble det også et yndet feriested og lekegrind for mange av Europas kongelige og adelige. Her har både tyske keiser Wilhelm II, kong Oscar av Sverige og Wilhelmina av Nederland vært. Vår egen dronning Sonja har selvfølgelig vært her. Edvard Grieg og Karen Blixen har også tatt turen hit. Og kanskje har noen av mysteriene i Sherlock Holmes-bøkene blitt pønsket ut her, for Sir Arthur Conan Doyle har tilbragt tid her ute.
Vi velger Cruise-Service AS
Nå er det vår tur til å oppleve Hjørundfjorden. Vi tar turen sammen med Cruise-Service AS og reiser ut fra Ålesund. MS Keiser Wilhelm ligger til kai like ved cruise-skipene i Ålesund, og den 27 meter lange hurtiggående katamaranen blir bitte liten ved siden av de enorme skipene. Du verden så glad jeg er for at det er Keiser Wilhelm jeg skal ombord på. Mannskapet ønsker hver enkelt gjest velkommen, og forteller at kiosken hvor vi kan kjøpe drikke og snacks er åpen.
Været er fint, fjorden ligger blank og skuldrene senker seg og roen overtar etterhvert som vi kjører innover i fjorden.
Keiser Wilhelm er innom Trandal, Sæbø og Urke før vi kommer til Øye helt innerst i fjorden. Tenk å bo her, tenker jeg da vi passerer de små samfunnene. Det er så vakkert!
Hjørundfjorden er 441 meter på det dypeste, og på turen innover mot Øye skifter landskapet karakter. Fjellene blir høyere, fjellsidene brattere og fjorden smalere. Hjørundfjord har alltid vært ganske tynt befolket, de bratte fjellene som stuper rett ned i fjorden har gjort det nesten umulig å drive jordbruk i området. Selv om det er lite plass for å bosette seg her, finnes det noen små gårder som klamrer seg fast langs fjellsidene, og det er også noen små bygder langs fjorden. Den typiske Hjørundfjordbygda ligger ved sjøen og som regel i bratte bakker. Husene lå som regel høyere opp i bakkene enn slåttemarka. Ulogisk og måtte dra med seg grasset opp til løa i stedet for å rake det nedover? Ikke i det hele tatt. Gjødselen som de brukte var nemlig tyngre enn høyet som ble høstet.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Trandal
Trandal er en liten bygd med rundt 20 innbyggere. Her er ingen veiforbindelse, og all kommunikasjon foregår sjøveien. Hvert år arrangeres Trandal Bluesfestival og Trandal Countryfestival. Men bygda er kanskje aller mest kjent for instagrambildene av en huske hvor du dingler med beina over fjorden ved flotte Christian Gaard Bygdetun.
Sæbø
Vi kommer til Søbø, nok en liten bygd. Her ligger Sagafjord Hotell, et lite hotell med 35 rom.
Hotellets ble etablert da en lokal baker åpnet en kafé og gjestgiveri på Sæbø. Med over to hundre år gamle tømmervegger fra gamle hus i Valdres og en skoleovn som en del av bygningens historie, ble Bondalselva Strandhotell en realitet.
Når vi har passert Sæbø, deler fjorden seg snart i to. Den ene fjordarmen går til Bjørke, og den andre fjordarmen, Norangsfjorden, strekker seg inn til Øye hvor vi skal. Vi passerer lille Urke underveis.
Urke
Den bittelille Urkebygda ligger solvendt på nordsiden av Norangsfjorden. Her er det bare 30-40 fastboende, men mange har hytte og feriehus her. På Urke landhandel får du kjøpt dagligvarer, drivstoff og medisin. Landhandelen driver også en campingplass som er åpen i sommerhalvåret. På kaihuset på Urke holder Basecamp Hjørundfjord til med café og pub. Rett ved, litt lenger inn, finner du Urke havn og gjestebrygge.
Hotel Union Øye
Siste stopp er Øye, den idylliske bygda innerst i Hjørundfjorden.
En kort spasertur fra kaia ligger Hotel Union Øye. Dette hotellet har jeg hatt lyst til å besøke lenge, og endelig får jeg oppleve det på nært hold. Hotellet har i generasjoner vært et attraktivt reisemål for kongelige, forfattere og elskere. Helt siden åpningen i 1891 har hotellet vært et sted hvor du kan nyte stillheten, roen og det gode liv i storslagne omgivelser. Hotellet er like herskapelig som jeg har forestilt meg. Hit skal jeg tilbake, og da skal jeg overnatte på et av rommene som er oppkalt etter kjente personer som har bodd her.
I det blå rommet på Hotel Union Øye overnatter bare gjester med nerver av stål.
Det sies at vakre Linda spøker – tjenestejenta som i 1890-årene kastet seg i fjorden etter en ulykkelig kjærlighetshistorie med en av Keiser Wilhelms offiserer. Offiseren, som het Philip von Moltke, var ulykkelig gift i et arrangert ekteskap hjemme i Tyskland, og ble nektet skilsmisse. Det gikk så hardt innpå han at han til slutt kastet seg på havet og druknet. Rett etter at Linda mottok dødsbudskapet i et brev som også inneholdt forlovelsesringen, druknet hun. Iført brudekjole og med blomsterkrans i håret ble hun funnet død i elven på Øye.
I dag hevder Union Øye-gjestene at de både kan se og høre Linda gå hvileløst omkring i «Det blå rommet» på natten. Dører åpnes og lukkes på uforklarlig vis, bilder flyttes på veggen. (https://www.dehistoriske.no/Inspirasjon/Historier/det-uforklarlige/)
Vi har dessverre ikke så lang tid her i Øye, men vi rekker en kopp kaffe på hotellet før mannskapet på Keiser Wilhelm kommer på rullebrett for å samle sammen passasjerene slik at alle rekker siste båten tilbake til Ålesund.
Vi returnerer til Ålesund, men innser at vi burde ha vært i området i flere dager. Det er så mange fine plasser å se, og turmulighetene er mange.
Norangsdalen, Slogen og Saksa.
Vi burde absolutt gått en tur i Norangsdalen og opp toiø Lygnstøylvatnet. For her, på bunnen av vannet, ser vi spor etter husmurer. To millioner kubikkmeter stein dundret nedover fjellsiden og sperret av elva slik at dalen ble demmet opp og setrer lagt under vann. I dag kan du dykke i det glassklare vannet og svømme på setervollen. Du ser også de oversvømte murene fra seterhusene selv om du står på land.
Fjellene som omkranser fjorden er også et yndet turmål, og her er kjente topper som Slogen og Saksa. Lokale guideselskap tar deg gjerne med på turer til fjells, på sykkel eller på fjorden i kajakk.
Tips: Les flere av våre artikler fra områdene rundt
Molde – mer enn jazz, roser og fotball
Ålesund – en av verdens vakreste havnebyer
Grip – en idyll ytterst i havgapet
Hustadvika – en perle på Romsdalskysten!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Hjørundfjorden. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no
Og så heter det Sæbø,viktig og ha rett stedsnavn
Det er korrigert😊 selvfølgelig viktig!