Vi er på vei til aldri så lite eventyr. En totalopplevelse kaller man det, kanskje. Midt i Sverige ligger Ulvsby Herregård, i Värmland fylke, nord for Karlstad, og like ved trivelige Sunne. I denne regionen finner du mange flotte herregårder, og det er noe helt eget med Ulvsby Herregårds historie.

Sponset opphold

Hovedbygningen, og røde Nya Kronohäktet til høyre

Fengsel og lensmannsgård

Lensmannsgården har den blitt kalt i årtier, og på mange måter heter den fremdeles det. For ifølge historien har herregården faktisk vært lensmannsgård, men historien går lenger tilbake. På 1500-tallet utnevnte dronning Kristina denne herregården til «säteri», og senere tok hun over gården selv.

Nya Kronohäktet – herregårdsrom med sjøutsikt og suiter med privat balkong

Helt suveren beliggenhet

Beliggenheten er perfekt. På en høyde med nydelig utsikt utover innsjøen Fryken. Derfor har Ulvsby Herregård en egen badebrygge, intet mindre. Da vi var der, ble det ikke noe bading, men vi var vitne til kuenes fellesbad i Fryken rett ved. Hva er det egentlig med svenske kuer, dere?

Ulvsby Herregård, Sverige, Värmland
Utsikt fra hovedbygningen. Enden av Fryken-sjøen der nede.
På vei ut på badebrygga, og der oppe er herregården!
Kollektivt kubad, intet mindre …

Et enestående spa-anlegg

Men du trenger ikke bade ute. Ulvsby Herregård har en strålende badstue med tradisjonell, finsk badstue og urtebadstue, samt 4 gedigne kobberbadekar for maksimal avslapping. Den nydelige badstuen ligger i Nya Kronohäktet, som sto ferdig i 2018 etter at den opprinnelige bygningen her brant ned til grunnen i 2016. Store panoramabilder åpner opp mot naturen rundt Fryken.

Ulvsby Herregård, Sverige, Värmland
Badstue med kobberbadekar, ja takk!

Bor i Selma Lagelöfs suite

Vi bor i Selma Lagerlöfs suite i denne bygningen, og kunne ikke bodd bedre. Et stort, nydelig rom, og en diger terrasse med utsikt utover Fryken. Alle detaljer på plass. Ja det er nytt, men i stil med alt det gamle, ærverdige som finnes i den store, hvite hovedbygningen.

Suiten er langt bredere og større enn bildet viser. Dobbeltseng til venstre.

Sang, musikk og herregård

Lensmanns- og fengselstiden varte forresten til langt utpå 1800-tallet, og så var gården i flere tiår et sted for sang, musikk og dansefester, helt til bondefamilien Danielsson kjøpte stedet i 1915 og skapte et overnattingssted. Nåværende eier kjøpte denne herregården i 2011, og driver nå en herregård som både er et sted å bare kose seg og et flott konferansehotell. 110 personer kan bo her når fasilitetene utnyttes maksimalt.

Store, grønne arealer rundt hovedbygningen

Selskapeligheter en masse

Hovedbygningen er et kapittel for seg. Det er her selskapelighetene finner sted, og det er her vi spiser den nydelige frokosten, og Anne Stinas matsal er perfekt for å samle venner, selskaper, eller kanskje til og med en todagers med bedriften din? En pub som ser ut som et bibliotek og små, lune stuer der du kan slappe av med en god bok og kanskje noe godt i glasset?

Ulvsby Herregård, Sverige, Värmland
Mange hyggelige kroker å sette seg ned her. Lenger ned baren med alle sine bøker.

Deilige, kulinariske eventyr

Vi spiste nydelig mat, blant annet et helt fantastisk ostebrett den ene kvelden. Råvarer fra lokale produsenter, som verner om både dyr og miljø. Og en kjøkkensjef som sørget for en kulinarisk opplevelse av de helt sjeldne med råvarer som trylles med på sin ferd fra jord til bord.

Julen er en tid for Ulvsby

Vi har ikke vært her i julen, men ryktene sier at julebordene som arrangeres her er makeløse. Historien sier at julen har vært magisk her i hundrede av år – det dekoreres og det er full julestas og julemiddag med 7 serveringer i løpet av en kveld. Hvorfor ikke dra hit i førjulen?

På sykkeltur i nærmiljøet

Herregården tilbyr sykler, og det bør du prøve. Vi koste oss på sykkeltur til en restaurant beliggende rett ved Frykensjøen og et lite måltid, og var også innom Sunne, ikke langt unna. Mer om den senere. Selma Lagerløf og Göran Tunström (Juleoratoriet) har beskrevet idyllen i Sunne på mesterlig vis.

Torill i ReiseKick på vei ut på sykkel fra herregården
Og der er hun jammen på vei tilbake, i kjole …

Den uformelle atmosfæren

Selv om vi bor staselig, så er følelsen av å bo hjemme der, og det er jo et godt tegn! Atmosfæren er uformell, personellet veldig hyggelig, eieren nedpå og ingen stiv etikett. Stor parkeringsplass, kort vei til nærmeste golfbane, og svært mye kunst å hvile blikket på i nabolaget: Selmas Mårbacka, Alma Löv Museum og Lars Lerins kunsthall. 

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Sommerstillheten i Sunne

Vi sykler til Sunne, koser oss med et deilig måltid langs elva, den flotte brua, kirkespiret på kirken, vandrer langs flere bygninger i jugendstil, det er sommerstille og fredelig, og vi unner oss en tur til Rottneros Park, en enestående grønn skulptur- og blomsterpark, som vi skal lage en annen artikkel om senere, kombinert med et besøk på Selma Lagerløfs egen gård, Mårbacka.

Sunne
Elven, broen og kirken i Sunne
Rottneros park
Plante- og skulpturparken Rottneros – det kommer en artikkel om den og Mårbacka

Ja, vi kommer fort tilbake

Ja da, Ulvsby herregård er en opplevelse, balsam for sjel og kropp, et sted å bare nyte, være i det gode livet et døgn eller tre. Stillheten, dette vide utsynet og naturens skjønnhet, kombinert med herregårdens interiør, stemning og kulinariske standard gjør at vi kommer snart tilbake!

Tips: Les flere av våre artikler fra Sverige

Gøteborg – så mye mer enn Liseberg Tips til spisesteder i Stockholm
Stockholm – guide og reisetips
Stockholm – guide og reisetips
På reise med JULEORATORIET – en litterær klassiker
En reise via en roman – til Gøteborg, Paris, Berlin og Provence
Tips til gode spisesteder i Gøteborg

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Ulvsby Herregård. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre reiseglade. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon