Når du først er i Värmland, har vi to kulturelle godbiter å anbefale. Begge ligger i nærheten av Sunne, nord for Karlstad og Vänern. Vi snakker om Selma Lagerlöfs hjem Mårbacka og vakre Rottneros Park, full av vakre blomster og sensuelle skulpturer. Dette er virkelig en kulturopplevelse besøket verdt!
Mårbacka – Selma Lagerlöfs hjem
Selmas hjem, Mårbacka, er mer enn bare et hus, det er et levende stykke svensk kulturhistorie og en destinasjon for alle som ønsker å oppleve en bit av Sveriges kulturelle arv. Lagerlöfs historier om det mystiske og vakre i Värmland får en ekstra dimensjon når du står på gården og ser utover landskapet som inspirerte henne. Vi gleder oss til å få bedre innblikk i Selmas fascinerende liv. Hennes litterære mesterverk har gjort henne til en av Skandinavias største forfattere.
Først litt om Mårbackas historie
Selma ble født på Mårbacka i 1858 og tilbrakte mye av barndommen på gården, som var en typisk svensk gård på den tiden. Den skulle oppleve både glansdager og økonomiske nedgangstider. Faren måtte dessverre selge gården på grunn av økonomiske vanskeligheter, og Selma slet med dette tapet gjennom store deler av livet. Etter at hun vant Nobelprisen i litteratur i 1909 som første kvinne, kjøpte hun tilbake gården, og satte i gang en omfattende renovering. Resultatet er en vakker herregård med inspirasjon fra både svensk og internasjonal arkitektur.
Museum over Selmas liv og virke
I dag er Mårbacka både et museum og et minnesmerke over Selmas liv og virke, og det er tydelig at hun la mye av sin sjel her. Vi blir med på en guidet tur i huset, og vi trer rett inn i forfatterens verden. Vi besøker blant annet biblioteket hvor hun skrev flere av sine mest kjente verk og flere brev som gir et unikt innblikk i hennes tanker og ideer. Guiden forteller engasjert om skrivingen hennes, hvor kjedelig matlaging var og om Selmas store hjerte.
Mårbacka var, i en vanskelig økonomisk periode i Sverige, en av de største arbeidsplassene i Sunne. Selma hadde ikke hjerte til å se barnefamilier lide, så hun ansatte altfor mange på gården, og betalte dem av egen lomme. Overskudd førte gårdsdriften ikke til, heller tvert imot.
Vi fikk høre om alle de personlige kampene hun kjempet og de litterære suksessene hun oppnådde.
Mårbacka Havrekraft
Selma var et nysgjerrig, nyskapende menneske, og i huset under her ble Selmas berømte Mårbacka Havrekraft pakket. Havrekraft er et spesielt havremel, og er spesielt sunt, noe doktor Per Clarholm, overlege på Karlstad Lasarett, går god for på pakningene.
Produksjonen av Havrekraft begynte på 1920-tallet, og ble solgt i Stockholm, og til og med eksportert til USA.
Vakker hage, kafe og butikk
Vi rusler en tur i den vakre hagen, og stikker innom den lille butikken. Utvalget byr på bøker, linduker, søtsaker, hjemmelaget saft, honning og syltetøy. For å nevne noe. Vi avslutter besøket vårt med en kanelbulle og kaffe i den koselige kafeen. Her er små, koselige kafébord med blondeduker, hvite blondegardiner i vinduene og «bestemor-blomster» i vinduskarmene.
Tips til overnatting i nærheten
Ulvsby Herrgård – du leser mer om den her.
LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?
På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
Vi drar videre til juvelen Rottneros Park
Vi fortsetter til vakre Rottneros park, bare noen kilometer fra Mårbacka. Parken er en av de vakreste skulpturparkene i Sverige, og vi ser frem til å vandre i en kombinasjon av kunst og landskapsdesign. Skal tro om den er like fin som vår egen Vigelandspark?
Historien bak Rottneros Park
Rottneros Herregård (på bildet) ble bygget så tidlig som på 1600-tallet, og det er her parken ligger. Likevel var det først på 1930-tallet at parken virkelig begynte å ta form, etter visjonene til arkitekt og landskapsdesigner Svante Påhlson. Han flyttet sammen med sin Greta inn på herregården i 1918. På Lucianatten i 1929 brant herregården ned, og en enda mer pampete herregård ble bygget opp og sto ferdig i 1932. Nå satte han i gang arbeidet med parken for fullt. Han ble inspirert av Selma Lagerlöfs beskrivelse av Ekeby herregård i romanen Gösta Berlings saga. I dag er parken en hyllest til både Selmas litterære univers og klassisk hagekunst.
En innholdsrik og vakker park
Parken er stor, nesten 40 mål. Til sammenligning er Vigelandsparken 32 mål Parken er delt opp i ulike seksjoner, og du finner alt fra klassiske barokkhager til vakre, engelskinspirerte landskap og moderne skulpturinstallasjoner her. Her er også haugevis av ulike fruktrær og blomster, imponerende fontener og dammer med vannliljer. Du finner til og med en egen del i parken som er dedikert Gustav Vigeland.
Praktisk informasjon
Rottneros Park holder vanligvis åpent fra slutten av mai til september, og vi anbefaler deg å sette av minst 2 timer for å få med deg det viktigste. Du kan kose deg i kafeen og handle lokale produkter og kunsthåndverk i butikken.
REISEKICKS ANBEFALTE BOSTEDER
REISEKICKs ANBEFALTE BOSTEDER!
Vi besøker mange bosteder i løpet av ett år, de aller fleste er håndplukket av oss.
SJEKK UT NOEN AV VÅRE FAVORITTER!
Tips: Les flere av våre artikler fra Sverige
Det gode liv på Ulvsby Herregård i Värmland
Et storartet døgn på Dömle Herregård
Ölme Prästgård – en historisk og kulinarisk opplevelse
Stockholm – guide og reisetips
Tips til spisesteder i Stockholm
Gøteborg – så mye mer enn Liseberg
Tips til gode spisesteder i Gøteborg
En reise via en roman – til Gøteborg, Paris, Berlin og Provence
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Mårbacka og Rottneros Park i Värmland i Sverige. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no