Åh … du salige for en tur! Her møter du hele gjengen av nasjonalromantikkens kunstnere fra første skritt! Astrup og Tidemand og Gude og Werenskiold og gudene vet hvem. Dette er en heilnorsk vandring på sitt aller beste, her er elv og foss, vann og skog, sti og bru, setervei og støl, og hvis du har lyst kan du fylle dagen med hele 21 kilometer av denne herligheten som inkluderer 14 større fosser og 7 vann! Vi velger 13 av disse kilometerne fra Gaularfjellet til Viksdalen i Sunnfjord, alle som én stappfulle av mektige naturinntrykk.
Røde F-er er vår trofaste følgesvenn
Du velger selv om du vil starte vandringen nederst eller øverst. Fosser og elver renner gjerne nedover, og vi valgte å starte … øverst. Vi bodde på hyggelige Flatheim, og eieren selv kjørte oss opp til Torsnesstølen. Du kan også bo på Hov hyttegrend, også der er transport en del av servicen. Begge steder får du kart, som gjør at det er lett å følge Fossestien. Vi brukte nesten ikke kartet, Fossestien er selvsagt merket med røde F-er. De ble vår faste trofaste følgesvenn fra start til mål.
Vi tar en for laget og pumper litt vann
Vi forstår umiddelbart at denne naturen kommer til å ta oss med på en av årets opplevelser. Men før naturen griper fatt i oss kommer vi til et skilt som forteller at kunstneren Marianne Heiers kunstverk «Mirage» er plassert nettopp her. En brønn som sammen med 9 brønner i Malawi symboliserer fordelingen av ressurser i verden. Vann er livsnødvendig, og vi har et stort overskudd av vann. Tilgangen på rent vann er avgjørende for at et samfunn skal kunne fungere og utvikle seg. I Malawi mangler store deler av befolkningen rent drikkevann. Her, oppe på Gaularfjellet, tar vi en for laget og pumper rent vann for Malawi. For en kreativ idé!
Stier tråkket opp av dyr og mennesker
Allerede fra start følger Fossestien gamle stier tråkket opp av dyr og mennesker. Du går langs den ene hovedgreina av Gaularvassdraget, som ble varig verna i 1993 etter mange års strid og diskusjon. Først litt oppover mot det mektige fjellet før vi plutselig bøyer av ned mot elva, og den følger vi store deler av vandringen. Røde F-er, retningspiler, navneskilt og avstander gjør det lett å finne fram, og vi går på stier, trebruer og alle typer klopper langs den brusende elva og i ulikt skogsterreng.
Naturens megamangfoldige register
Sjelden har skuldrene vært så lave samtidig som de visuelle inntrykkene overfaller meg hele tiden. Fotofunksjonen på mobilen går varm, fiskestanga burde også vært med, og en bru her og der er preget av vinterens herjinger, men det gjør ingenting. På denne vandringen går jeg ikke bare i naturen, jeg er midt i den, fullt og helt, inntrykkene skifter hele tiden, og det gjør noe med opplevelsen, alt som ligger der og bare byr på seg selv, det gjør noe så inni helvetes godt å være i naturen når den viser fram sitt mangfoldige register.
Et liggende rektangel bruser imot oss
Fossestien er ikke en vandring som lar seg beskrive skritt for skritt, du finner fram, men den første fossen må bare nevnes, Kviteforkle, som den kalles, for et beskrivende navn på alt det hvite i den mektige, liggende rektangelen som bruser imot oss på vei ned mot Holmevatnet! Standarden for mektige inntrykk er dermed satt, og det skal bli mange flere. Akkurat som de fleste elver er også Gaula kupert, og Fossestien går gjennom ulikt landskap, så godt fottøy er en viktig ingrediens for opplevelsen. En annen ingrediens er de små, gode kaffestoppene. La termosen gå varm, unn deg det lille ekstra i ytterlomma på sekken mens du sitter der og nyter natur i særklasse!
Vanskelighetsgrad Lett … for det fysiske
Det er noe med alle disse ulike grindene vi må åpne og lukke – let att grinda – det er noe med null søppel langs stien – ikkje sleng frå deg søppel – og det er noe med å balansere på klopper av alle typer. For en skarve Oslo-gutt er det mye ukjent terreng, og ekspertene påstår at det er vanskelighetsgrad Lett, men det gjelder først og fremst det fysiske. Vi legger uansett bak oss Langestølen og Byttevatnet og Mjellsvatnet og Myravatnet med Hovstølen i sør. Her unner vi oss niste med ost fra Gudbrandsdalen og spekeskinke fra vest, vi koser oss, vi nærmer oss, vi avslutter turen når vi kommer til Flatheim rett før magiske Likholefossen (for et herlig navn!).
Ta gjerne med deg en aldri så liten canyon
Hadde vi tatt med oss nederste delen, ville vi fått oppleve et trangt juv med bratte sider, en hel liten canyon. Vi kaster inn håndkledet, og går glipp av halvparten av fossene. Vi er uansett SÅ fornøyd, resten får vi ta en annen gang. Fossestien kan du ta i porsjoner, du starter på 4 steder, det er parkering på alle 4: Torsnesstølen-Langestølen er 6 km, Langestølen-Likholefossen er 7 km, fra Likholefossen til Oppedal er det 6 km, og videre til Eldal er stien 3 km lang.
Mange har bidratt til denne attraksjonen …
Alle skjønner at en attraksjon som Fossestien ikke blir til av seg selv, så vi bøyer oss i fossen for Ottar Hov og alle hans flinke medarbeidere i arbeidet med denne stien. Den passer for alle, nesten alle. Den egner seg ikke for sykling, ridning eller rullestoler. Er det noe vi da har glemt å nevne? Ja, det skal være ørret i alle vann langs elva, og været var selvfølgelig vår beste venn underveis. Vi rundet metallporten på Flatheim utpå ettermiddagen med en ny deilig vandring i banken, og avslutter som vi startet denne fortellingen: Åh … du salige, for en herlig vandring!
Tips til overnatting
Vi bodde på Flatheim som ligger like ved Fossestien og Nasjonal turistvei over Gaularfjellet.
For mer info og booking – klikk her.
Hvor finner du Fossestien?
Husk å følge oss på Facebook!
Tips: Les flere av våre artikler fra Vestland
Balestrand – den vakre kunstnerbygda
Bergen – en by full av opplevelser
Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Topptur til Molden i Luster
Aktiv gårdsferie langs Turistveien på Gaularfjellet
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Fossestien på Gaularfjellet. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre turglade.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no
Dette såg kjekt ut, håpar på å få gå her i sommar. Den lette vegen i frå toppen og ned er nok best for meg 🫠🌺
Det er en flott tur😊