Visste du at det finnes en vill og vakker ravinedal, rett ved flyplassen på Gardermoen? Nei, kanskje ikke, for hvem skulle tro at et av Norges mest særpregede ravinelandskap ligger her?
Jeg tok turen tidlig i april. Tog fra Lillestrøm til Gardermoen og startet turen på flyplassen. Du kan ta shuttlebuss derfra til Scandic eller Best Western Plus Oslo Airport Hotel eller parkere på den lille parkeringsplassen like ved, så slipper du 3 kilometer på asfalt før du kommer der hvor den blåmerkede stien starter. Selve turen i Ravinedalen er kun 1,5 km hver vei. Totalt 3 km.
Jeg starter som sagt på flyplassen, går gjennom den lille flyplassparken som på en nydelig vårdag som i dag, er full av reisende som heller venter på flyet her ute enn inne i avgangshallen.

Etter snaue tre kilometer kommer jeg frem til en grind i et gjerde og her starter selve ravineturen. Her er forøvrig det perfekte sted for plane-spotting. Flyene som lander og tar av på vestre rullebane tordner rett over hodet ditt. Jeg snakker med en guttunge på 10-12 år, bevæpnet med et digert kamera, med enda større linse. Han samler på fly.
Vel gjenom gjerdet følger du blåmerket sti, som tar til høyre inn i skogen etter få meter.


Det er flatt på Gardermoen. Skikkelig flatt. Og derfor er det veldig rart å bevege seg på tien hvor det er tidvis stupbratt ned på hver side. Rett og slett en frodig ravine formet under siste istid. Her har vannet gravd seg dypt ned i leire og jord i tusenvis av år og skapt et grønt, lunt og nesten eventyrlig landskap.


Det er mer enn 230 plantearter, fra gråor og hegg i bunnen, til granskog, lind og alm i skråningene. Noen steder er det så tett med busker og kratt at det nesten er umulig å komme gjennom.

Stien er fin og bred, og den er lettgått, selv om vi skal ned totalt 70 høydemetere. Noen steder ligger små trær over stien, vinteren og snøen har tatt knekken på dem.
Underveis passerer vi en liten rasteplass, perfekt sted for en liten pause dersom du ønsker deg det. Dessverre viser ikke bildet hvor bratt det er ned skråningen.

I tillegg til et rikt planteliv er det også mange sjeldne fugler som hekker i området, blant andre dvergspett, kjernebiter og rosenfink. Og elgen bruker dette området som vinterbeite.
Grense mellom Nennestad og Ullensaker
Helt i bunnen av ravinene krysser vi en liten trebro over Sogna, elva som danner grensen mellom Nannestad og Ullensaker kommune.

I ravinene her nede pipler grunnvann frem fra bakken og gir næring til den frodige vegetasjonen. Jeg er tidlig ute, for det er ikke så mange planter og blader som har kommet frem fra vinterdvalen enda. Men jeg kan forestille meg at her nede må det være nesten jungelaktig når alt står i fullt flor. Elven Sogna har en lang reise bak seg gjennom jordbrukslandskap, og vannet er både grått og gjørmete.


Et fly som aldri kom frem
Bare 300 meter fra rasteplassen nede ved elven finner du minnesteinen over 20 britiske soldater som døde her en tåkete, våt vårdag i 1945, kun to dager etter at krigen hadde tatt slutt. De skulle til Norge for å eskortere tyske soldater hjem. Et siste oppdrag før de selv kunne dra hjem til familiene sine. De var drevne piloter og soldater. De hadde overlevd en lang, grusom krig. Tidlig om morgenen dro de fra Suffolk sammen med andre fly i samme ærend. Så kom kontrabeskjeden. Snu! Snu! Været er altfor dårlig. Men mannskapet på Short Stirling LK 147 hørte ikke.
Flyet var en del av Operasjon Doomsday, en alliert operasjon som skulle sikre freden i Norge ved å avvæpne de tyske styrkene etter kapitulasjonen. Tre av flyene styrtet den dagen, ett ved Gardermoen, ett i Sørkedalen og ett ved innsjøen Røgden på grensen til Sverige.

I dag ligger det noen forvridde rester av flyet igjen. Soldatene lå bare begravet her et halvt år, før de i november 1945 fikk et permanent gravsted på minnelunden på Vestre Aker gravlund.

Det er rart å stå her i stillheten, og tenke på hva som skjedde den gangen. Fuglene kvitrer, vinden suser. Himmelen er blå.
Og så, når jeg returnerer og følger den samme stien tilbake, går opp de 70 høydemeterne, er jeg plutselig tilbake i larmen og livet ved vestre rullebane.

Slik finner du fram:
Kjør E16 forbi Gardermoen mot Nannestad. Etter å ha passert enden av vestre rullebane, svinger man inn mot Scandic Oslo Airport hotell. Inn til venstre før hotellet ligger en parkeringsplass for turområdet. Dersom du tar gangveien bort fra hotellet, kommer du snart til hullet i gjerdet
Hvor ligger Ravinedalen?
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tips: Les flere av våre artikler fra nærområdet
Bjønnåsen – en herlig topptur på Romerike!
Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!
Lørenskog – både urban og landlig
Et helt fantastisk døgn i glasshus!
Tur på Kongeveien i Fetsund
Fetsund lenser – Norges eneste gjenværende fløtningsanlegg
En kortreist, lettgått fottur i Romeriksåsene
Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennlig
Fin «kulturell» fottur – elvelangs i Lillestrøm!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om fotturen i Ravinedalen. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no