Det har vært flott vintervær i Tromsø i flere uker. Jeg sjekker med ei venninne i byen om hun er hjemme i helgen. Det er hun, og flybilletter bestilles og hotellrom bookes. Jeg er klar for flotte vinterdager i Nordens Paris! Men så feil kan man altså ta. Etter å ha bodd mer enn 20 år i Tromsø tidligere, burde jeg vite at februar også kan varte opp med drittvær. Det var nettopp det jeg fikk. Møkkavær. Regn. Vind. Sludd. Sørpe. Så hva gjør jeg en langhelg i Tromsø når været ikke er på lag? Vi hadde planlagt topptur med og uten ski. Et glass vin i sola på balkongen. Ta Fjellheisen for å beundre utsikten over Tromsø by. Men det ble ikke sånn. Og du verden hvor mye Tromsø har å by på i dårlig vær!
Jeg vet ennå ikke hvor bra det skal bli
Taxisjåføren plaprer i vei, jeg skulle ha kommet noen dager før. DA var det flott vær! Nesten triumferende sier han at det er meldt drittvær frem til mandag. Da skal jeg hjem. Jeg ser ut av bilvinduet, på Sandnessundet. Vinden pisker sjøen hvit. Vindusviskerne jobber på høygir. I morgen skal vinden opp mot 20 sekundmeter, sier taxisjåføren og ser på meg i speilet.
Ja, jeg har skjønt at været ikke blir all verden. Men jeg skal gjøre det aller beste ut av det. Men vet ennå ikke hvor bra det kommer til å bli. Jeg sjekker inn på Clarion Collection Hotell Aurora. Jeg får et nyoppusset de luxe room med stor balkong og utsikt over havna. På senga ligger badekåpa og venter. Kanskje blir det en tur opp i boblebadet på taket?
PUST – byens egen, fargerike badstue
Fra balkongen ser jeg bort på en av byens mest populære aktivitet. Og dette er helt uavhengig av vær. Badstuen PUST er en fargerik attraksjon. Den ligger midt i Tromsø havn, ytterst på gjestebrygga, med bademuligheter rett utenfor døra og har en fantastisk utsikt. Her er det herre- og damegarderobe – med kalde og forfriskende dusjer! Aldri har jeg sett så mange folk med badetøy og flip-flops i Tromsø.
Lørdag morgen er det overraskende nok litt oppholdsvær, og skal jeg få tatt noen OK bilder, er det bare å komme seg ut først som sist. Langhelg i Tromsø
Middelalderborg midt i Tromsø sentrum
Jeg rusler først bort til Skansen. Dette er et festningsverk, og et av de mest verdifulle kulturhistoriske anleggene i kommunen. Skansen er et sirkelrundt borganlegg med en diameter på cirka 50 meter. Det ligger på et lite kunstig platå, omgitt av 3-4 meter høy voll. I dag er det festivalsenter og konferanselokaler her. Og Skansevollen brukes til kulturarrangementer.
En spennende og variert arkitektur
På vei tilbake til hotellet passerer jeg flere flotte bygninger, som oser av historie. Her representert ved et par av dem som ligger ved siden av hverandre i Storgata. Og så et litt mer moderne, nemlig det fantastisk flotte biblioteket.
I et vakkert, fredet patrisierhus fra 1838 finner du i dag Perspektivet museum. I 2004 åpnet museet i Storgata 95, et fredet patrisierhus fra 1838, som fra 1911 og i 90 år framover var Folkets Hus med et mangfold av aktiviteter og funksjoner. I 2005 ble Perspektivet Museum eier av den vakre trebygningen som ligger nord i Gågata.
Verdensteatret er Nord-Europas eldste kino i drift, og ble innviet 4. juni 1916. Innvendig er det murmalerier av Sverre Mack.
Bibliotek og byarkiv ble flyttet fra sine gamle lokaler i Storgatbakken til Fokuskvartalet 3. august 2005. Biblioteket er monumentalt og majestetisk der det ruver høyt over Tromsøs sentrumsgårder. Inne i bygget er samlingene fordelt over fire etasjer. Hvorfor ikke ta deg en tur hit hvis været streiker?
Til Lavvoen og Gutta på skauen i Tromsdalen
Planen var jo å gå en skikkelig topptur, men været blir stadig gråere, våtere og mer vindfullt. Men er jeg i Tromsø, skal jeg på tur. Uansett vær. Jeg hyrer meg godt, går over brua til Tromsdalen og møter turfølget mitt der.
Drøye 2 kilometer opp i Tromsdalen friluftsområde på nordsida av Tromsdalselva ligger den nevnte Lavvoen. Her er både flotte skiløyper, turløyper og akebakker.
Hver søndag mellom klokka 12 og 14 (fra september og så lenge det er skiføre) serverer Gutta på skauen god, brennheit bålkaffe, kald og varm saft, lavvoboller og annet å bite i til alle turfolk som kommer innom Lavvoen. Dette er gratis, men det er fritt frem å Vippse et bidrag.
Vi er her på en lørdag, og lavvoen er følgelig ikke åpen. Men vi har med kaffe og noe å bite i, og setter oss på en av de mange benkene som er her.
Les mer om Gutta på skauen og alt de driver med!
På veien opp til Lavvoen nærmer vi oss Tromsøs geografiske midtpunkt.
Tromsdalen kirke – eller «Ishavskatedralen»
På vei tilbake til hotellet, stikker jeg innom Ishavskatedralen. Arkitekturen på bygget og glasskunsten inne i kirken trekker mange besøkende hvert år. Er du heldig, kan du i vintermånedene se kirken opplyst i blått. Til Arctic Pride-festivalen i november er kirken opplyst i regnbuens farger.
Og når vi først snakker om flotte kirker …
Vakre Tromsø domkirke ble bygget i 1861, og er Norges eneste protestantiske domkirke som er bygget i tre. Arkitekt var Christian Heinrich Grosch. Kirken er bygget i nygotisk stil, og ligger med kirketårnet og hovedinngangen vendt mot vest. Den ligger midt i Tromsø sentrum, omkranset av Kirkeparken der det var gravplass fra middelalderen fram til første halvdel av 1800-tallet. På nordøstsiden av kirken kan noen eldre graver fortsatt sees.
Vår Frue domkirke er den katolske domkirken i Tromsø, og selve setet for Tromsø katolske stift, verdens nordligste katolske bispedømme. Dette er en liten kirke med rundt 150 sitteplasser og ble oppført i 1861 i nygotisk stil. Kirken står på Erling Bangsunds plass, den øvre delen av torget, og er godt synlig også fra Stortorget. Vår Frue domkirke speiler seg i glassvinduene på Kulturhuset i Tromsø som ligger tvers overfor.
Tromsø er jo stappfull av fargerik gatekunst!
Tromsø er fargerik selv på en grå dag. Du finner spennende gatekunst gjennom hele byen. Du kan begynne ved Polaria og se havnebygget dekket av kunst av Chris Reddy. På hjørnet av Kafé Globus finner du et annet verk, og i gaten på motsatt side har Argus pyntet opp en ellers så grå vegg. I smuget ved Presis Tapas har Wane COD og flere dekorert veggene. Martin Whatson’s gatekunst pryder veggen ved parkeringsplassen rett nedenfor Krane Galleri og Risø, og ved siden av Glasshytta Blåst kan du ta en selfie fra 69 grader nord. Om du går inn i smuget ved Wabi Sabi bak Mack Ølbryggeri finner du gatekunst av @kinekunst. Ved parkeringsplassen bak Polarmuseet har @theshallowtree vært og @wowtromso pryder veggen på en bygning nær Skansen med sitt verk av Wanny Woldstad. Og dette er ikke alt, dere. Bare å gå på oppdagelsesferd! (Kilde: Visittromso.no)
Poncho og iskald hvitvin i Magic Ice Bar
Tromsø er ikke like korona-stengt som Oslo, og på Magic Ice Bar ligger alt til rette for en iskald hvitvin med krekling. Servert i isglass, selvfølgelig. Ved ankomst får vi utdelt en varmeponcho og vanter, og lysshowet i baren begynner.
Glasshytta Blåst – verdens nordligste i sitt slag
Glasshytta Blåst i Tromsø ligger i det gamle ølutsalget til Macks Ølbryggeri, og er verdens nordligste glasshytte. Blåst eies og drives av Silja Skoglund. Da jeg var innom, var hun i full gang med å blåse glass. Hun forteller at Blåst ble etablert i 2002, og at de blåser glass stort sett hver dag. Ta turen innom og se glødende og flytende glassmasse forvandle seg til de vakreste gjenstander.
Wabi Sabi – og skjønnheten i det uperfekte
Da jeg spurte folk hva jeg burde se, var det flere som anbefalte Wabi Sabi. Og Wabi Sabi er et flott smykkegalleri og verksted. Her designes og produseres de lekreste smykker av gull og sølv, perler, edelstener og diamanter, og de er opptatt av skjønnheten i det uperfekte. De lager gjerne smykker på oppdrag, og har stor glede av å skape det smykket du alltid har drømt om. Ta deg en tur innom, her er mye flott! Da jeg var innom, var Dagmar på jobb i verkstedet.
Museer og gallerier i fleng i Tromsø
Det er mange museer og gallerier i Tromsø, så det er ingen grunn til å fortvile hvis været ikke innbyr til strandbesøk eller fjellturer. Stikk innom Polarmuseet eller velg ett eller gjerne flere av de andre.
Her er en oversikt over museer og gallerier hentet fra Visit Tromsø.
Norges minste bar – Raketten Bar og Pølse
Raketten er Norges minste bar, og Tromsøs møteplass helt siden 1911! Løkkekiosken, som den en gang het, kalles i dag «Raketten»på grunn av sitt rakettliknende utseende. Raketten har overlevd to verdenskriger og en bybrann, og er nå fredet. Selskapssjuk? Book Raketten til deg selv og 9 venner. Eller stikk innom for byens desidert beste pølse.
3 tips til spisesteder i Tromsø
Tromsø har et godt utvalg av spisesteder. Her er noen av de stedene jeg besøkte i løpet av dette korte besøket.
Helmersen delikatesser og vinbar
Når du går inn dørene hos Helmersen, glemmer du fort at du faktisk er på 69 grader nord. Her får du fort følelsen av å være i Spana. Eller Frankrike. Eller rett og slett Italia. Vi finner et bord med utsikt over gågata, og bestiller en flaske Prosecco og en nydelig tallerken med ulike skinker, ost og oliven. I delikatesseavdelingen bugner det av ost, skinke og andre lekkerbiskener. Og i vinbaren og gastroenoteka nyter du moderne kvalitetsvin og en sesongbasert meny inspirert av middelhavsmat med nordnorske råvarer. Absolutt et sted å stikke innom 2 kvelder på rad …
T – Tapas Tromsø – tilbereder på kull
På Stortorget ligger T – Tapas Tromsø. Dette er et hyggelig og uformelt sted med nydelig mat. Alle varmrettene tilberedes på kull, noe som gir deg en helt unik smaksopplevelse!
Casa Inferno – og byens beste pizza?
Lager Casa Inferno byens beste pizza? Ja, det tror jeg! Vi bestilte pizza Inferno, og den smakte i hvert fall helt fortreffelig.
Du finner flere spisesteder på Visit Tromsø.
Tips til overnatting i Tromsø
Det er mange flotte hotell i Tromsø, og vi vender alltid tilbake til Clarion Collection Hotell Aurora, et hyggelig hotell på bryggekanten. Her har vi strålende utsikt til Ishavskatedralen og Tromsøs mektige natur. Flybussen stopper rett i nærheten av hotellet, og butikker og restauranter er også i umiddelbar nærhet.
Hotellet har en innbydende lobby, hvor du ser rett ned på kaia. Det er alltid koselig å sitte her med en kopp kaffe eller et glass vin. I resepsjonen får du kjøpt det meste av drikkevarer og snacks.
Rommene er både lekre og romslige, og her kan du velge mellom vanlige dobbeltrom, superiorrom og suiter. Det er ingenting å si på prisene, og frokost og kveldsmat er inkludert i prisen.
Bobler i glasset, og … bobler på taket
Det er bare å innrømme det med en gang, vi har sansen for bobler. Og på Clarion Collection Hotell Aurora får vi dobbelt opp. Her er boblebadet på taket! Byens eneste utendørs jacuzzi, hvis vi ikke tar helt feil …
Husk å følge Reisekick på Facebook!
Tusen takk for at du besøker ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen vår med tips til ting å gjøre i Tromsø når været ikke er på lag. Vi setter pris på om du deler artikkelen.
Tips: Les flere artikler om Tromsø og omegn
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
Se nordlyset i Tromsø – den arktiske hovedstaden
Sommerhelg i nord – en magisk opplevelse!
Sommarøy – kortreist magi
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon, reiserelatert tjeneste eller et turtips du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no