Vi er heldige som har en hovedstad som ligger ved fjorden. Det gir mange muligheter for flotte turer. Du kan ta ferge fra Aker Brygge til flere av øyene i Oslofjorden, til Nesodden, Lysaker, Vollen, Slemmestad og Drøbak. Du kan også velge å gå av fergen ett sted, gå kyststien et stykke, og så fortsette videre med neste ferge. Det gjorde vi.

Her er en av flere muligheter til å dele opp turen fra Aker Brygge til Drøbak og tilbake igjen.

Ferge fra Aker Brygge til Vollen

Vi tar ferge B22 fra Aker Brygge til Vollen. Billett kan du kjøpe på Ruter-appen. Selv om vi er på dagstur i egen by, får vi feriefølelse når vi står ved rekka og skuer utover fjorden. Det er fullt av folk på toppdekket denne fine sommerdagen, og vi hører begeistret prat på en rekke språk.

Båttur Oslofjorden
Fullt på båten fra Oslo til Vollen
Astrup-fernley museet, Oslo
Vi passerer Astrup-Fearnley-museet i starten

Fergeturen fra Aker Brygge tar cirka tre kvarter, og vi går av i Vollen. Vi skal gå kyststien herfra til Slemmestad, og ta neste ferge derfra til Drøbak. Turen langs kyststien er 7 kilometer lang, og er for det meste flat. Det er seks timer til neste båt ankommer Slemmestad, så vi stikker opp til Elea, en kombinert butikk og kafé med gresk mat på menyen, og nyter en deilig lunsj før vi begynner turen. Ingen grunn til å stresse, vi har hele dagen foran oss.

Havne i Vollen
Fint og marint i Vollen i Asker
Kafe, Vollen
Tok oss en liten lunsj her, bra sted!
Bernt ser fornøyd ut, klar for kyststien

Kyststien fra Vollen til Slemmestad

Stien er godt merket fra fergekaien. Med en gang du kommer av fergen går det en sti inn til venstre. Du tar denne og følger Kyststiskiltene helt til Slemmestad.

Men før du starter turen, kan du ta deg en tur innom Oslofjordmuseet. Og visste du at Roald Amundsens polarskute Maud ble bygd i Maudbukta hvor museet nå ligger?

Det er godt skiltet, se det lille kyststiskiltet her …

Sjøstrand badeplass – hyggelig sted

Vi går på sti, grus, sand og gressplener, og kommer snart til til Sjøstrand badeplass, stolt innehaver av Blått flagg. Sjøstrand bad består faktisk av to sandstrender. Midt på den ene er det en ny betongmolo med stupebrett. Blir det kjedelig å ligge på stranda eller gressbakken, kan du spille strandvolleyball, kjøpe is i kiosken eller stupe fra moloen eller badeflåten.

Sjøstrand er populært blant lokalbefolkningen

Vi fortsetter på merket løype og passerer flere badeplasser. Mange steder der det er fint å ta en rast og nyte utsikten over fjorden. Noen steder står det geologiskilter som forteller litt om naturen og geologien i området som er en særpreget del av Oslobeltet.

Konturer av kystbyen Slemmestad

Tja, hvem skulle trodd det? Kystbyen Slemmestad? Jeg er spent, jeg har alltid forbundet Slemmestad med sementproduksjon. Vi passerer de fire høye sementsiloene fra den gamle fabrikken Christiania Portland Cementfabrik. Sementproduksjonen i Slemmestad varte i over 100 år, fra 1888 til 1989. På toppen av den ene siloen er en av Kystverkets radarer plassert, den overvåker skipstrafikk i Oslofjorden.

Nå rives og bygges det over en lav sko. Og vi ser konturene av noe som kommer til å bli – ja, en kystby.

Siloene på Slemmestad
Sementsiloene er Slemmestads signatur

Vi følger kyststiskiltene forbi siloene, og kommer til Cafe Plenum. Vi fortsetter videre, går inn på Odden Marina og Slemmestad gjestehavn, hvor fergeleiet ligger ytterst.

Slemmestad snur opp ned på hele sentrum …
Vi heier på Slemmestad og den prosessen stedet går gjennom

Geologi mens vi venter på ferga

Det er fortsatt en stund til ferga kommer, og vi rusler litt videre. Kommer opp på en liten høyde, og har strålende utsikt til Geitungsholmen Naturreservat.

Holmen er fredet på grunn av et interessant geologi og verdifullt plante- og fugleliv. Den vestre delen har ferdselsforbud i hekkeperioden. Her hekker blant annet hettemåke, fiskemåke, makrellterne og gråmåker.

Slemmestad, utsikt til Oslofjorden
Bernt poserer på kanten av Slemmestad

Fantastisk fin dag for en tur i Oslofjorden

Ferge fra Slemmestad til Drøbak

Det er god plass på ferga, og vi setter oss ute på dekk. Fortsatt strålende sol, og turen til Drøbak blir fin. Ferga går inn til Håøya, men vi blir med videre, forbi Oscarsborg, og legger snart til kai i idylliske Drøbak.

Slemmestad fra sjøen
Vi tar farvel med «kystbyen» Slemmestad

Sommerbyen Drøbak – en ren idyll

Fergen legger til kai i Drøbak, og her yrer det av liv midt i juli. Vi får sommer-vibber, og rusler fra kaia og opp i sentrum. Her ligger små, koselige butikker og kafeer, og små trehus med nydelige hager på rad og rekke hele veien.

Tips: Les artikkelen vår om Sommerbyen Drøbak!

Drøbak fra sjøen
Drøbak neste – en sommeridyll

Etter å ha trålet oss gjennom de fleste av de små gatene, går vi ned til havna igjen, og får et bord på Skipperstua, hvor vi inntar kveldens middag. Valget faller på blåskjell og veggisburger. Vi nyter maten, folkelivet og utsikten, og en flott dag rundes av med buss nummer 500 tilbake til Oslo. Det er også mulig å ta båt for deg som ønsker det.

Blåskjell og veggisburger på Skipperstua funker fint

Fergeruter til øyene i Oslofjorden samt Nesodden, Lysaker, Vollen, Slemmestad og Drøbak

Du finner oppdaterte rutetider hos Ruter.

Takk for en super sommerdag til fots – og til vanns på fjorden

Linjekart for båt i Oslofjorden


Filen er lånt fra Ruter.no

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les om flere av våre kyststi-turer

Flott kyststi på vestsiden av Nesodden
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Kyststien fra Tofte til Sandbukta
Vakker kyststi fra Skøyen/Lysaker til Fornebu
Kyststien i Asker fra Vollen til Slemmestad
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Tur til fots – og til vanns i Oslofjorden. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser k

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon