Lille, idylliske Husøy er en ekte sommerøy, og ligger i Tønsberg kommune. Den har bruforbindelse med Føynland, og er knyttet til Nøtterøy. Bli med på kyststien rundt øya, her er det mye å se. Fra Tønsberg sentrum tar det et kvarters tid å kjøre til Husøy. Du kan selvsagt også ta buss fra Tønsberg til Husøy Brygge. Se vestfold kollektivtrafikk for rutetider.

Sandodden
Flere fine strender på Husøy

4 kilometers rundtur på Husøy

Vi starter turen ved Husøy Brygge, og går rundt øya mot vest. Turen slik vi går den, er over 4 kilometer, og vi går forbi idrettsbaner og kirke, langs asfaltert vei og tett på fjæra langs stier over svaberg, brygger, stein og strender.

Vi følger Strandveien, og kommer snart til de nye, flotte boligene i Husøy Havn. Her ligger den lille badeplassen Sandodden, og her ser vi også de første blå kyststi-merkene. Fra Husøy Havn starter Norges korteste fergerute.

Husøy
Olle III ligger ute i Husøy Havn – den lille gule
Blåmerket kystati
De hvite og blå, velkjente kyststimerkene

Norges korteste fergerute på 2 minutter!

Ole III går hver dag mellom Husøy og Husvik (Ferjeveien – Strandveien) i sommerhalvåret. Overfarten tar 2 minutter! Båten tar 11 personer, og vi kan ta med sykkel. Ved dårlig vær kan fergeavgangen innstilles. Ferga er gratis, men man kan gjerne vippse et bidrag til fergedriften på 594358.

Stien tar oss bort fra vannet etter hvert, og vi går gjennom bebyggelse og følger Husøystrandveien til vi kommer til Husøyveien. Til høyre er brua over til Føynland og fastlandet.

Her er vi like ved vakre Husøystrand

Husøy Småbåthavn – fint utgangspunkt

Her krysser vi veien og kommer igjen ut på sti, og snart kommer vi til Husøy Småbåthavn. Herfra er det kort avstand med båten til alle perlene i Færder Nasjonalpark.

Husøy Småbåthavn
Vi er kommet til Husøy småbåthavn
Husøy Småbåthavn
Ingen tvil – bor du på Husøy, trenger du båt!

Idrettsparken og Nylene badeplass

De blå merkene tar oss forbi det røde allaktivitetshuset og inn i idrettsparken Husøy Arena. Her ligger fotballbanene helt nede ved vannet, her er aktivitetshuset og Husøy maritime barnehage, og før vi vet ordet av det ligger den langgrunne badeplassen Nylene foran oss.

Husøy kirke i syenitt, oppført i 1933

Vi kommer til Husøy kirke, bygget i stein og oppført i 1933. Fasaden er spesiell, da materialet er dyp rød syenitt som er brutt på stedet. Kirken har skip, kor og sakristi samlet under ett tak. I vest har kirken et høyt tårn med et bratt saltak. Vinduene og hovedportalen er rundbuet.

Husøy kirke
Husøy kirke – oppført i 1933

Føynlandsundet vider seg ut ved siden av deg mens vi går. I blant tar de blå merkene oss med på en liten svingom rundt små hytter og hus som har lagt seg godt til rette i vannkanten. Vi veksler mellom strand, sti og balansegang fra stein til stein i fjæra.

Flott her nede, i ferd med å bli åpent hav

Variert på sørsiden av Husøy

Føynlandsundet åpner seg opp, og er i ferd med å bli åpent hav, og vi nærmer oss badeplassen Nebba. Sund er i ferd med å bli åpent hav. Vi nærmer oss Nebba, badeplassen med eget stupebrett. Vi runder den sørlige delen av Husøy, og her er det store eneboliger med digre naturtomter. Vi krysser ut og inn av skog, følger både sti og vei og kommer snart til Borge Hotell.

Flott på sørsiden av Husøy

Tradisjonsrike Borge Hotell

Borge Hotell er et tradisjonsrikt hotell med fantastisk beliggenhet. Hotellet ligger helt nede ved vannet, og har egen brygge og strand. I den deilige hagen er det et oppvarmet saltvannsbasseng, og her er det tennisbane og en 9-hull pitch and put, samt stor, gratis parkering for hotellets gjester og golfspillere.

Borge hotell
Inngangen til koselige Borge Hotell
Veien fra Borge Hotell og ned til fjorden

Hotellrommene er spredt over flere bygninger og det er også kurslokaler her. Det gamle badehotellet er i dag et populært kurshotell. Og her ender også denne koselige turen på kyststien rundt Husøy!

Borge hotell, Brygga
På brygga nedenfor Borge Hotell
Borge hotell
Jeg og et par kollegaer koser oss på Borge Hotell

Mangfoldige Færder Nasjonalpark

Vi legger til litt om Færder Nasjonalpark, som ligger rett utenfor Husøy.

Naturen i Færder nasjonalpark er ganske unik med sine blankskurte svaberg, holmer og skjær. Området har en svært mangfoldig flora og fauna. Her lever planter og insekter som knapt finnes andre steder i landet vårt.

Besøkssenteret til Færder Nasjonalpark på Verdens Ende.

Det er naturen selv som har skapt dette paradiset av en nasjonalpark, og det er formet av menneskelig aktivitet gjennom flere tusen år. Overalt kan vi finne spor etter fastboende, fiskere, et enkelt jordbruk, skipsfart og forlis, krig og fraflytting. Nasjonalparken har sitt besøkssenter på Verdens Ende på Tjøme.

Tips: Les flere av våre artikler fra Ytre Oslofjord

Drømmedøgn på Engø Gård – en oase på Tjøme
Herlige sommerdager i vakre Vestfold
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
På dagstur til Sommerbyen Drøbak
Finfine våropplevelser i idylliske Holmsbu
Kunstnerbyen Åsgårdstrand

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om kyststien på Husøy. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon