Langt der nede stikker en vill, forreven fjellkjede opp av Golfstrømmen, og danner en egen verden av skrei, rorbuer, kunst, kultur og naturopplevelser. Jeg er født her, og bodde her fram til skolen startet. Så forlot vi Svolvær. Nå skal alle til Lofoten, disse overjordiske vakre øyene nord for Polarsirkelen. Alle snakker om dette øyriket med mektige, mørke tinder, herlige strender, fargerike, livlige fiskevær, særegent kunstliv og verdens beste torsk. Vi gjør klar for stedet som Lonely Planet beskriver som «overveldende vakkert.» Ferie i Lofoten
Vakre, genuine Kabelvåg
Jeg har startet uka i slutten av august med et par dager i Svolvær hos tjukke slekta, men akkurat Svolvær skal du få høre om litt senere. For først skal vi til middelalderbyen Kabelvåg med Lofotkatedralen, som rommer hele 1300 fiskere, og faktisk ble bygd for fiskerne under nettopp Lofotfisket. Kabelvåg er tettstedet som har bevart mye av sin arkitektur, og her holdt alle de store markedene til i gammel tid. Ferie i Lofoten
Føler friheten på moloen
Vi har vært så heldige å få låne hus av gode venner, huset ligger helt perfekt til i Kabelvåg sentrum, og jeg får et par dager for meg selv, før Torill dukker opp etter å ha arrangert konferanse i Tromsø. Jeg lar det bli late dager med stille vandring, er bare akkurat den jeg er og tar i bruk hele sanseapparatet.Hører lyden av skvaldrende småmåker, lundefugl og alke. Tar inn lukten av ferske råvarer fra havet, kjenner det kalde regnet i nakken og føler friheten når vinden står rett på ytterst ute på moloen i Kabelvåg.
I gangavstand fra huset vårt ligger kreative Lofoten Glass, her lages nydelig glasskunst, og dette er absolutt verdt et besøk. Det samme er Storvågan, der Lofotens historie og kultur fortelles gjennom våre besøk på Lofotmuseet og Galleri Espolin. Og vi skjønner at Kabelvåg en gang var det viktigste stedet når vi ser på restene av arkitektur og besøker den mektige Lofotkatedralen.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Kong Øistein i ekte høljeregn
På en rusletur i Kabelvåg treffer vi på kong Øystein Magnussen. Statuen ble reist på bergknausen Breidablikk i 1935. Turen opp i høljende regnvær er en fin liten tur, og vi ser faktisk store deler av Kabelvåg når vi er kommet opp til kongen. Miksen av regnvær og solskinn hører med, Lofoten kan jo ikke være avhengig av været, for det skifter så fort at du ikke har mulighet til å skifte plan selv, og dessuten er det bare å vente på at regnbygene glir over og stikke innom et av de mange gallerier og museer som finnes her.
Ulike spisesteder i Kabelvåg
De vi lånte huset av, anbefalte Arbeideren på torget i Kabelvåg, og det var et hyggelig sted. Verten var særdeles hyggelig og imøtekommende, og pizzaen fortreffelig. Vi spiste på Prestengbrygga neste kveld, sjarmerende lokaler og fantastisk utsikt og alt det der, men tviler på at Michelin drysser ut stjerner akkurat her. På Bakeri Unseld selger de derimot nydelig, tysk bakverk, men nå drar vi til 4 flotte fiskevær på innersia av Lofoten. Vi har valgt, i tilfeldig rekkefølge: Nusfjord, Henningsvær, Reine og … selvsagt Svolvær 😉
REINE ord for penga …
Mange har hørt om Reine, og litteraturfestivalen Reine Ord arrangeres også her. Vi var ikke alene om å besøke Reine denne dagen, kanskje ikke så rart siden dette er det mest kjente og besøkte fiskeværet i Lofoten. Det bor cirka 500 fastboende her, så turistene er i flertall. Vi bestilte løksuppe på Lanternen, og fikk en halvliter buljong med noen få løkbiter i. Hun som serverte var hyggelig, og berget på sett og vis besøket der.
Naturlig skjønnhet på vei til Reine
Jo da, vi forstår at det er her du kan fange ekte lofottorsk og speide etter en havørn som svever over himmelen, og faller også for Hamnøy og Sakrisøy, som er forbundet med Reine med elegante bruspenn, og vi ser at livsstilen her er både tradisjonell og moderne, men retter likevel en liten pekefinger til Reine: Lofotværingene har alltid levd med internasjonale impulser, men bevar nå for guds skyld det genuine, enkle, den helt naturlige skjønnheten som Reine er så kjent for.
Kule, internasjonale Svolvær
Svolvær er hovedstaden i Lofoten, og har et mangfold av overnattingssteder og restauranter. Byen har også mange turister, det er trangt om plassen på alle de kule spisestedene langs brygga. Vi drakk kaffe på Kringla og slentret langs brygga etterpå. Senere spiste vi lunsj på Du Verden, og ble imponert over stedet, et elegant og uformelt sted med god mat. På menyen står både sushi og italiensk pizza. De frister med Lofotens største uteservering med utsikt både til Vestfjorden, Svolværgeita og folkelivet på torget.
Mimring under Svolværgeita
Jeg måtte selvsagt vise min partner i ReiseKick hvor jeg bodde fra jeg ble født til jeg begynte på skolen. Nå ligger kommunens eget administrasjonsbygg på tomta, den gang lå Festiviteten der. Jeg fant også det gamle skolebygget, og nå er det asylsøkere som undervises, tidene forandrer seg. Og hele tiden sto Svolværgeita langt der oppe og så ned på oss. Naturen rundt Svolvær er bare helt vidunderlig og en del av en perfekt kombo med en kopp fancy kaffe på kaffebar eller et glass prosecco eller et besøk på et av de mange galleriene. Rart å tenke på at det var her, hvor alle disse internasjonale impulsene er kommet til de siste tiårene, livet mitt startet. Ferie i Lofoten
Henningsvær – og lave skuldre
Vi kan bare innrømme det med en gang, Henningsvær er uten tvil vår fiskeværfavoritt! Sjarmerende sted med lav puls og den velkjente havna under Vågåkallen. Dette været ligger på flere øyer, og har blant annet en egen øy for fotballbanen. Det var enkelt å parkere, og kort vei å gå inn til sentrum med koselige kafeer, butikker og gallerier. Dette var stedet hvor skuldrene virkelig senket seg, og vi bare kunne nyte livet. Det er selvsagt også et stort pluss at Henningsvær kan by på gode hoteller og spisesteder.
Trevarefabrikken – skjult perle
Vi spiste lunsj på Trevarefabrikken i Henningsvær, et sted vi virkelig kan anbefale. 4 unge menn fra Bergen kjøpte i 2014 en 2000m2 betongbygning, og jobber med å renovere denne. I tillegg til servering og konserter, tilbyr de også overnatting, og mens vi var der holdt gutta på å lage en utendørs pizzaovn. Fabrikken ligger rett ved sjøen, maten var nydelig og utsikten er formidabel. Ferie i Lofoten
Nusfjords gullalder i sølv
Nusfjord er et av de eldste og aller best bevarte fiskevær i Lofoten, her har de funnet spor av mennesker som bodde her 425 år f.kr. Men den virkelig store gullalderen hadde dette vesle været på begynnelsen av 1900-tallet, da det blinket fra over 600.000 (!) fisk på hjellene her. Da bodde det hele 1500 fiskere her, og mange av de flotte gamle driftsbyggene som smia, røkeriet, båthusene og trandamperiet er tatt vare på. Sola skinner, vi er heldig med fotoværet, og skjønner godt at dette er en favoritt blant fotografer, kanskje fordi det ikke er blitt reist noen moderne hus rundt havna her på over 100 år. Nusfjord har vært skjermet fra omverden i lang tid, først på 1960-tallet ble veien ut hit bygd. Ferie i Lofoten
Unikt og autentisk fiskevær
Etter hvert som den verste fototørsten gir seg finner vi fram til kafeene, det er i hvert fall tre av dem her i Nusfjord: Karoline Restaurant, Oriana Kro og Landhandleriet Café, men vi lander på et lite bord utenfor døra til Hansines bakeri, der vi koser oss med verdens beste kanelsnurr og kaffe og er skjønt enige om at Nusfjord er en unik og autentisk destinasjon. Ute på fjorden ser vi folk som padler med kajakk, og høyt oppe i fjellene har noen begitt seg ut på de bratte fjellstiene med panoramautsikt over idylliske Nusfjord. Ferie i Lofoten
Lagre Pin for å lese artikkelen om ferie i Lofoten senere.
TIPS: Les våre andre artikler om Nord-Norge
Sommarøy – kortreist magi
Tromsø – når været ikke er på lag
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
Se nordlyset i Tromsø – den arktiske hovedstaden
Husk å følge ReiseKick på Facebook!
Hvor ligger Lofoten?
Hvordan kom vi oss dit:
Bernt tok fly fra Gardermoen til Svolvær, via Bodø
Torill fløy fra Tromsø til Svolvær, via Bodø
Leiebil fra Svolvær lufthavn til Kabelvåg Ferie i Lofoten
Websider å sjekke ut:
www.visithenningsvar.no
www.trevarefabrikken.no
www.lofoten.info
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om besøket i Lofoten. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no
Ferie i Lofoten
Så scrollet jeg nedover og fant «Blanda drops på 1960-tallet» som jeg ikke har lest før. Der kom det jo opp flere linker, så det er bare å lese! Ekstra hyggelig å lese om steder jeg har vært enten i Norge eller utlandet og selvfølgelig tips til nye steder. Oppvokst på Grorud, men bor på Langhus og får stadig tips fra dere om flotte turer i Oslo-området jeg aldri har gått! Vi har leilighet i Albir (vært i Villajoyosa ) så det blir mest å reise dit nå. Derfor takker jeg for turtips i det området også!
Tusen takk for gode reportasjer👏🏼👏🏼👏🏼
Mvh Marit Helene Andresen
Takk skal du ha😊
Sitter her og forundrer meg over at en større del av Lofotøyene ikke er nevnt. Den største kommunen, både i utstrekning og befolkning er ikke nevnt. For ikke å glemme, en av di største landbruks- og fiskerikommunene i Nordland, Er det en bevist unnlatelse? I så fall er dette sterkt misvisende informasjon om Lofoten. Hvem har ansvar for å legge ut slik?
Hei
Dette er en privat reiseblogg hvor vi skriver om våre opplevelser på vårt opphold i Lofoten. Vi har skrevet om de stedene vi besøkte da vi var der. Det er alltid noen steder vi ikke får besøkt.
Og det er vi i ReiseKick som bestemmer hva som legges ut på vår blogg.