Dette er en todagers, innholdsrik rundtur. Vi tok tog fra Oslo til Moss, men det finnes mange måter å komme til Moss på, enten du velger tog, buss eller bil. Vi overnattet på beste vis i Åsgårdsstrand. Vi gikk 2 kyststier: Horten-Åsgårdstrand og Åsgårdstrand-Tønsberg.

Kartet viser turen fra Moss til Tønsberg, og inkluderer Bastøferga og en kort busstrekning fra Løveid til Tønsberg togstasjon.

Togturen fra Oslo S til Moss tar en snau time, og fra togstasjonen går vi 10 minutter til ferjekaia, der Bastøferja til Horten går i skytteltrafikk.

Moss togstasjon
Vi går av toget på Moss stasjon, Bastøferja neste!

Inneholder sponsede lenker

Mossekanalen
Kanalen med Bastøferga til kai ytterst. Jernbanestasjonen i Moss til venstre her.

Reiser du uten bil, er det gratis å være med. Turen over tar 30 minutter, og dersom du ikke ønsker å sitte ute på dekk slik vi gjorde, kan du sitte i kafeen.

Bastøyferga
Turen med Bastøyferja er gratis for deg uten bil

Fra Horten til Åsgårdstrand:

Vi går av ferja, står midt i Horten havn, og er klokkeklare for en vakker kyststi til Åsgårdstrand, der vi overnatter på unike Grand Hotel! Grand hotel Åsgårdstrand, Kyststi Horten, Kyststi Åsgårdstrand, Midgar vikingsenter

Midt i blinken for alle!

Kyststien er merket «Sykkelsti 1», som innebærer at du kan trille denne turen med rullestol, sykkel og barnevogn. Den er rett og slett en 8 kilometers vakker opplevelse, en miks av det sunne, grønne helt nær deg og det vakre, blå så langt øyet kan se. Vi går sørover, først gjennom Strandskogen, vakker bebyggelse hele veien, og så Steinsnes Båthavn.

Vi er i gang på Sykkelsti 1 – bilder fra første del rett under her

Liv og røre i Rørestrand

Rørestrand er en liten perle, et friluftsområde med badeplasser, strandkafé, seilbåter og litt camping. Åpent og fint her, og mange ungdommer som driver med forskjellige aktiviteter. Snart kommer vi til Redningsselskapets splitter nye hovedkontor, RS Noatun. Stilige bygg her, som rommer kurs- og konferansesenter og en flott restaurant, og selvsagt er Elias på plass! 

Rørestrand
Kyststien går nær fjorden nesten hele tiden
Redningsselskapet
Elias er selvsagt på plass på Noatun

Tenk hva vi har i vente!

Vi har med oss matpakke, og finner en benk langs fjorden, bare velstand, kaffe på termos til og med. Å sitte her og myse utover fjorden og vite hva vi har i vente er verdt alle de skrittene vi kasserer inn i løpet av turen. Og underveis skal vi tilbake til vikingtida, vandre i den vakreste edelløvsskogen, stikke innom Edvard Munch og overnatte i paradis! Grand hotel Åsgårdstrand, Kyststi Horten, Kyststi Åsgårdstrand, Midgar vikingsenter

Mange benker å ta en liten rast på underveis

Tilbake til vikingtiden!

Landskapet innover åpner seg plutselig, og vi nærmer oss Borre. Hørt om Borrehaugene? Nordens største samling av gravhauger fra Vikingtiden ligger her, du kan se dem når du går litt innover fra kyststien for å sjekke ut gravhaugene. Her holdt de på verre mellom år 600 og 900 e.kr.!

Er det ikke fint å vandre her?
Borrehaugene
Vi tar en liten svipptur innom Borrehaugene og Vikingtiden

Midgard og Gildehallen

Det går opp for oss at Vestfold har en rik vikingtidsarv når vi står midt i Midgard vikingsenter, fullt av gjenstander og fortellinger fra den tida. Hyggelig kafé med flott utsikt, og bortenfor ligger Gildehallen, en storslått rekonstruksjon av vikingtidens festsaler. Lett å se at vikingene var eksperter når det gjaldt treskjæring. Dette besøket er gøy for både store og små! 
Klikk for mer info om Midgard vikingsenter.

Midgard vikingsenter
Midgard vikingsenter i Borre

Pilegrimsled motsatt vei

Vi tar veien ned til kyststien igjen etter å ha vært satt 12-1500 år tilbake i tid. Det er så mye historie her, vi går egentlig på en pilegrimsled, Tunsbergleden gjennom Vestfold er 110 kilometer lang. Her går den motsatt vei, innover i landet og nordover til Holmestrand. Men vi fortsetter sørover på en fin, smal vei/sti og nærmer oss Åsgårdstrand.

Minibad på Steinbrygga

Dette er en variert fottur, godt merket med turskilt, og mange historiske steder langs stien. I fjorden utenfor går deler av Norges første sammenhengende padleled, fra Larvik i sør til Svelvik i nord. Vi stopper og dypper tærne i fjorden ved Steinbrygga badeplass rett ved Borre familiecamping. Gra

Borre Camping
Borre familiecamping ligger fint og fredelig til like ved Steinbrygga

nd hotel Åsgårdstrand, Kyststi Horten, Kyststi Åsgårdstrand, Midgar vikingsenter

Rik askeskog i Fjugstad

Før vi når bebyggelsen i Åsgårdstrand er vi plutselig i et naturreservat fullt av nydelige edelløvtrær. Skiltene forteller at det er først og fremst ask. Vi googler og finner at asketrærne er truet i Norge, vi må ta vare på dem, og her i Fjugstad står de på geledd langs stien fortsatt. Sola glitrer gjennom de vakre bladene, fjorden ligger blank og fin, kan det bli bedre?

Fjugstad
Nydelige løvtrær i Fjugstad

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

Åsgårdstrand – en idyll

Småbyidyll, tenker jeg når jeg plutselig forlater stien og går rett inn i Edvard Munchs gate. Hvitmalte, trehus med fargerike hager i skråningen som strekker seg bortover mot sentrum, og rett nedenfor er fjorden. Åsgårdstrand har en beliggenhet som minner om det gode liv, og vi er snart ved kyststiens ende, men først skal vi sjekke ut Mister Munch. 

Her søkte Munch egen ro

Denne turen har vært en vandring full av gode følelser, og nå står vi plutselig i hagen der han som er verdenskjent for å male ulike følelser og stemninger på lerretet, søkte sin egen ro. I huset hans er alt bevart, og du kan også være med på timelange vandringer rundt i vakre Åsgårdstrand. Lett å forstå at Munch ble inspirert av omgivelsene, vi kjenner igjen natur og bakgrunn fra flere av motivene hans.

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Idyll med panoramautsikt

Vi forlater Munch, går ned langs sjøen, og her er både småbåthavn og badeplass, og en liten bro med omgivelser som minner om Pikene på broen. Blikket fanges av en vakker, hvit trebygning med idyllisk beliggenhet og panoramautsikt over Oslofjorden. Vi snakker Grand Hotel Åsgårdstrand, en del av Unike Hoteller. HER skal vi bo i natt!

Åsgårdstrand
Piken på broen – halve ReiseKick

Overnatting på Grand Hotel Åsgårdstrand

Grand hotel Åsgårdstrand
Grand Hotel Åsgårdstrand – med suveren utsikt utover Oslofjorden
Grand hotell Åsgårdstrand, Unike hoteller
Rommet vårt – med topp utsikt – og nedenfor ser du detaljer fra hotellet

Klar for ny dag – og kyststien fra Åsgårdstrand til Tønsberg

Neste morgen – etter å ha spist en nydelig frokost ute på terrassen med hele Oslofjorden forut – pakker vi sekken for å gå kyststien fra Åsgårdstrand til Tønsberg.

Vi går sørover langs stranden, på Riksvei 331.

Vi er på vei ut fra Åsgårdstrand
Åsgårdstrand strand5
Flere fine badeplasser her

Badeplasser og fotosession

Her er det bademuligheter hele veien, fine strender, og været er sånn passe på lag, sløret sol og bunkring av tunge skyer i horisonten. Vi passerer badeplassen på Feskjær, og kommer til Saltkopp, der vi fortsetter på gang- og sykkelsti rett ved siden av riksveien. Helt ok å gå her, og vi setter av tid til en liten fotosession med Torill og kaffe på en benk i vakre omgivelser!

Torill Kyststi, Tønsberg
Fotosession på en benk ved havet
Feskjær
Feskjær – helt nydelig her
Vi går langs riksveien

Raffineriet på Slagentangen

Vi kommer til det som kalles Essoskogen, og ved Bliksekilen er det skiltet til Essoraffineriet og Slagentangen. Krysser jordet ved høyspentmastene, forbi en hyggelig liten husklynge, vi drøyer raffineriet, og følger Tverrvedveien gjennom skogen til vi først kommer til kanten av Karlsvika, og så Skallevoldbukta (eller -stranda). Vi er nå i Tønsberg kommune.

Karlsvika til venstre – vi er snart på Skallevold

En skarv med vinger til tørk

Ytterst på odden på Karlsvika ligger det en bronsealderrøys, som er fredet og ikke skal røres. Her er det også naturskole og flott friareal, som går over i Essoskogen turområde lenger nord. Vi droppet det, og gikk sørover langs Skallevold badestrand og Skallevoldbukta. Der dukker en skarv opp, lett gjenkjennelig med sin typiske måte å sitte med vingene til tørk på.

Skallevollstranda
Nærmer oss Skallevoll

Staten og kommunen bidrar

Siden 1950-tallet har Staten bidratt til å sikre friluftsområder, Skallevoldstranda er ett av mer enn 2000 slike områder. Fra slutten av 1980-åra har Staten sammen med kommunen kjøpt 9 bebygde eiendommer på Skallevoldstranda for å gjøre stranda enda mer tilgjengelig.

Skallevoll
Skallevollbukta er en bra en …

REISEKICKS ANBEFALTE BOSTEDER

Godt tilrettelagt hele veien

På Skallevold er det camping, lekeapparater, sandvolleyball, bord/benker og griller. Når vi går videre, kommer vi til Ringshusstranda, tilrettelagt med trimaktiviteter, grill, hellelagt sti og sandvolleyball. I horisonten langt der ute i fjorden ser vi øygruppen Bolærne i Færder Nasjonalpark, og jeg går ut på en lang molo for å ta bilder innover mot stranda.

Ringshustranda – rett etter Skallevold
Ringssusstranda
Ringshusstranda – med blant annet toalett
Mange fine steder å raste underveis

Saltverk, kirke og bombing

Turen fortsetter sjønært til Vallø, der det er tilrettelagt for bading og rasting. På veien har vi passert Furustrand Camping, og Vallø har en lang, spennende historie med saltverk, egen kirke og bombing under 2. verdenskrig.

Buss den siste biten til Tønsberg

Vi tar buss 116A fra Løveid til Tønsberg sentrum. Vi løser billett på bussen, kr 46 for voksne. Tusen tar 18 minutter inn til rutebilstasjonen, og herfra er det 5 minutter å gå til togstasjonen hvor vi tar turen tilbake til Oslo S.

Riksveien er ikke en kyststi

En liten refleksjon midt i all gåingen: Det er ikke så stas å gå langs en riksvei når vi skal gå en kyststi, det ble det litt mye av på strekningen Åsgårdstrand-Tønsberg. Finalen inn til Tønsberg var derimot suveren, da var vi sjønær på en strekning full av spennende attraksjoner. Må også nevnes at strekningen Åsgårdstrand-Tønsberg går i flatt, enkelt terreng, som passer for alle. 

Ikke så kult å gå langs en riksvei når vi skal gå en kyststi

Hva koster en slik rundtur:

Tog Oslo – Moss: Voksen kr 187, turen tar mellom 46 min og 1 time avhengig av avgang
Bastøferga Moss – Horten: Gratis, turen tar 30 minutter
Overnatting på Grand Hotell Åsgårdstrand: Kr 847,50 per person ii dobbeltrom inkl frokost
Inngang Midgard Vikingsenter: Voksen kr 100
Buss 116A fra Løveid til Tønsberg rutebilstasjon: Voksen kr 46, turen tar 18 minutter
Tog Tønsberg-Oslo: Voksen kr 306, turen tar 1 time og 13 minutter

Vi synes vi får svært mye for pengene på en innholdsrik 2-dagers miniferie.

Tips: Les flere av våre artikler fra Ytre Oslofjord


En praktfull kyststi på Jeløya
Drømmedøgn på Engø Gård – en oase på Tjøme
Herlige sommerdager i vakre Vestfold
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
På dagstur til Sommerbyen Drøbak
Finfine våropplevelser i idylliske Holmsbu
Kunstnerbyen Åsgårdstrand

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om rundturen med tog, ferge og til fots rundt Oslofjorden. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon