Sovana, Maremma, Toscana, Italia

Hvis du har lyst til å oppleve ekte italiensk historie, langt fra de store turiststrømmene, anbefaler jeg deg en tur innom Sovana. Denne lille landsbyen ligger i hjertet av den toscanske provinsen Grosseto i Maremma.

Klassisk Sovana – smale smug midt i naturen

Sovana – en historisk gigant

Ja, Sovana er en liten by, men du kjenner kanskje følelsen av å oppdage at stedet du besøker vokser etter hvert som du får utforsket det. Sovana er et slikt sted. Det som tilsynelatende er en søvning landsby med en hovedgate kantet med små steinhus, viser seg å være så mye mer. Historie! Når du rusler her, kjenne du den tidløse atmosfæren. Det er ingen, eller svært få, moderne forstyrrelser her, kun tidløse minner i form av vakre steinhus og en kirke.

Fødestedet til pave Gregor VII

Ja, hvem skulle trodd det? At pave Gregor VII (født Ildebrando Aldobrandeschi), var født i denne lille landsbyen? Gregor VII var pave 1073-1085 og var en sterk politisk fyr som kjempet mot keiseren for kirkens uavhengighet. Vi passerer til og med huset hvor han ble født, det er litt kult. Og enda kulere, huset er til salgs. Hm … hva med å bo i et pavehus?

Huset til paven er jammen til salgs

Piazza del Pretorio – byens hjerte

Vi har parkert rett utenfor landsbyen, og kommer rett inn på Piazza del Pretorio, hjertet i Sovana. Vi kommer tidlig om morgenen, det er helt stille, kun en liten kafe er åpen. Vi slår oss ned, blir ønsket varmt velkommen, nyter den doble espressoen og skuer mot kirken Santa Maria Maggiore, med sin enkle fasade, og Palazzo dell’Archivio.

Sovana
Piazza del Pretorio med Palazzo Comunale/Palazzo dell’Archivio til venstre

Palazzo Comunale fra 1100-tallet

Palazzo Comunale, også kjent som Palazzo dell’Archivio, ligger på Piazza del Pretorio. Palasset ble bygget på 1100-tallet, og gjennomgikk store endringer etter skader i 1433. På 1600-tallet ble det jazzet opp med et klokketårn og Sovanas arkiver ble flyttet hit. Palasset forfalt på 1800- og tidlig 1900-tallet, men er heldigvis ganske nylig blitt restaurert til sin opprinnelige prakt.

Palazzo Pretorio – fengsel og museum

Palasset ble bygget på slutten av 1100-tallet og starten av 1200-tallet med dokumentert eksistens fra 1208. Bygningen beholdt sin opprinnelige stil med buede vinduer frem til tidlig 1400-tall, da det ble ødelagt under beleiringen av landsbyen. Da Sovana ble en del av Toscana i 1555, ble palasset brukt som fengsel, nå er det museum.

På fasaden er det ni steinvåpenskjold som vitner om to århundrer med intens offentlig aktivitet fra slutten av 1400-tallet til 1600-tallet.

Sovana
Palazzo Pretorio til høyre på bildet. Vi parkerte på parkeringsplassen som ligger opp stikkveien

Chiesa Santa Maria Maggiore

Denne anonyme kirken (så anonym at vi så vidt la merke til den…) er fra 1100-tallet, og er restaurert flere ganger. Inne er den rikt dekorert med fresker, info vi har lest oss til i ettertid. Kirken ble plyndret av innbyggere fra Siena i 1410 og av folk fra Pitigliano i 1434, og ble betydelig endret på 1500-tallet da Cosimo I de’ Medici fikk bygget palasset Bourbon Del Monte som ligger vegg i vegg.

Sovana, Toscana, Italia
Chiesa Santa Maria Maggiore ligger i bygget rett frem

Spørsmål til deg: Hvor ofte finner du spennende info om et sted du har vært først når du kommer hjem? Det kan kalles dårlig planlegging, og jeg misliker det like mye hver gang jeg utsetter meg selv for det.

Rocca Aldobrandesca – landsbyens stolthet

Du kan ikke besøke Sovana uten å ta turen innom Rocca Aldobrandesca, en imponerende borg som troner over landsbyen. Vi følger veien fra hovedtorget, og kommer snart til Rocca. Den ble bygget av Aldobrandeschi-familien på 1200-tallet og er en påminnelse om Sovanas viktige rolle som en militær og politisk maktfaktor i regionen. I dag er det ikke så mye igjen av Rocca, men du kan vandre blant de gamle murene og nyte panoramautsikten over det toskanske landskapet.

Sovana, Toscana, Italia
På vei til Rocca – den ligger helt i enden. Sjekk gategulvet …
Sovana
Rocca Aldobrandesca – Sovanas stolthet

Via del Duomo og Duomo di Sovana

Via del Duomo fører oss ikke overraskende til Duomo di Sovana. På veien passerer vi små kafeer, noen butikker, en skole og et par overnattingssteder. Vi stikker inn i en bitteliten butikk, kjøper med oss lokal honning og olivenolje. Sjekk forresten fiskebeinsmønsteret på veiens gulv.

Sovana, Toscana, Italia
Vi hadde en katt som kaffevenn …

Helt i enden av gaten kommer vi til Duomo di Sovana. Katedralen er en av de aller viktigste kirkene i Maremma-området, og ble bygget på 11-1200-tallet. Den er en blanding av stilarter, hovedsakelig romansk, med noen gotiske og lombardiske trekk. Den var lenge bispesete, og levningene av biskopen av Palermo kan du se i den lille krypten.

Her er vi inne i Duomo …

Gamle hovedgater er blitt grønne lunger

På veien tilbake til Piazza del Pretorio velger vi en gammel parallellgate til Via del Duomo. Den heter Via Rudolfo Siviero og var tidligere en av landsbyens hovedgater. Nå er det hager og oliventrær her, samt slitne, gamle hus.

Sovana, Toscana, Italia
Ja, dette er en gate i Sovana
Sovana, Toscana, Italia
Og en gate til – er det ikke idyllisk her?

Avslutter besøket med lunsj

Tilbake på Piazza del Pretorio er flere serveringssteder åpne, og vi spiser en tidlig lunsj på en liten bar. Utvalget er ikke så stort, men kaffen og croissantene er gode.

Sovana, Toscana, Italia
Lunsj til venstre her, takk

Vi besøkte Sovana tidlig i april, og turistsesongen hadde ikke startet ordentlig ennå. Men antall spise- og overnattingssteder vitner om at det nok er litt mer liv her senere.

Du trenger ikke lang tid til å utforske sjarmerende Sovana, på en halv dag får du sett alt. Landsbyen er et flott utgangspunkt for utflukter i Maremma-området, og perfekt for deg som ønsker å bo utenfor de store turiststrømmene.

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Sovanas Nekropolis – fra etruskernes tid

Like utenfor landsbyen ligger Sovanas Nekropolis, et etruskisk gravsted som er en av regionens mest fascinerende arkeologiske områder. De utskårne gravene, inkludert den berømte Tomba Ildebranda, gir deg et sjeldent innblikk i den rike etruskiske kulturen som blomstret her for over 2000 år siden.

Tips til utflukter fra Sovana

Bare noen få kilometer unna finner du den større byen Pitigliano, kjent som «den lille Jerusalem» for sin historiske jødiske befolkning, og besøk også Sorano, en annen perle fylt med historie og sjarm.

Du leser artiklene våre om Pitigliano og Sorano her.

REISEKICKS ANBEFALTE BOSTEDER

Hvor ligger Sovana?

Den nærmeste internasjonale flyplassen er Roma Fiumcino lufthavn, ca 160 km sørøst for Sovana.

Tips: Les flere av våre artikler om Toscana her:


Vakre Montalcino i Toscana
Luftige Montepulciano i Toscana
Vakre Massa Marittima i Toscana
Urbane favoritter i Toscana
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Roadtrip i Chianti i Toscana
Badeferie i Toscana?
Pitigliano i Maremma, Toscana

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Sovana i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon