Amsterdam er fin. Amsterdam er spennende. Amsterdam er annerledes. Amsterdam er kjent for sine vakre kanaler og karakteristiske hus langs vannveiene. Når jeg går langs kanalene og over broene eller er på båttur, blir jeg mer og mer nysgjerrig. Hvorfor er husene skjeve? Hvorfor har de fleste husene en kraftig krok i øverste etasje? Hvor mange kilometer vannveier er det her? Spørsmålene blir stadig flere.
Kalles Nord-Europas Venezia
Det er ikke uten grunn at Amsterdam ofte kalles Nord-Europas Venezia. Her er mer enn 100 kilometer med kanaler, 90 øyer og nesten 1500 broer. I 2010 kom flere av kanalene på UNESCO´s flotte liste for verdens kulturarv, og langs de sentrale kanalene er det mer enn 1500 monumentale bygninger. Denne artikkelen skal stort sett dreie seg om de fantastiske kanalene.
Vil du lese om alt det andre Amsterdam har å by på, anbefaler jeg deg å lese disse artiklene våre fra Amsterdam:
Langweekend i Amsterdam
Tips til spisesteder i Amsterdam
Mye her er bygget av norsk tre
Amsterdams ikoniske kanaler, broer og bygninger ble opprinnelig bygger på trepåler. Først senere begynte man å bruke sement som fundament mot den myke sandjorda byen er bygget på. Trepålene, de fleste fra norske skoger, har holdt byen opp i hundrevis av år. Tenk det! Men de ble bygget for en annen tid og for en annen tyngde enn det de må tåle nå. Før var det hest og kjerre som kjørte over broene, når er det tunge lastebiler. Det skapes utfordringer av sånt.
En kjapp historietime om kanaler og hus
På 1600-tallet begynte kanalene å bygges som en del av byutviklingen. Amsterdams planleggere og ingeniører ville forbedre infrastrukturen og transportmulighetene, og kanalene ble lagt i et ringmønster rundt den opprinnelige, lille bykjernen.
Amsterdam vokser raskt, og blir en viktig handelsby i gullalderen på 1600-tallet. Kanalene er helt avgjørende for byens økonomiske vekst, de blir brukt til transport av varer, folk og fe. Det var i denne perioden med mye velstand at de mange elegante husene langs kanalene ble bygget.
Smale, høye og skjeve – og flotte detaljer
Langs kanalene lener de karakteristiske husene seg mot hverandre. De er smale, høye og skjeve med flotte detaljer. De smale tomtene og eiendomslovene er hovedgrunnen til denne type bygg, smale hus med liten fasade, men desto høyere og dypere.
Husene har hatt forskjellige funksjoner gjennom historien. Noen ble bygget som boliger for velstående handelsmenn og handelsfamilier, mens andre ble brukt som lagerlokaler og forretningslokaler. Dette er grunnen til at mange av husene har talende navn, som «Huset med de syv hoder» eller «Huset med de tre geistlige» o.s.v.
Kroken på toppen av husene, som jeg lurte på innledningsvis, brukes selvfølgelig til å løfte inn materialer og møbler, fordi trappeoppgangene er for smale til å bære noe opp den veien.
Gjennom byens sterke vekst og utvikling ble enda flere hus bygget langs kanalene, og arkitekturen ble videreført. Mange av husene er restaurert, noen fungerer som boliger, andre som kontorer og museer.
Amsterdams mest kjente kanaler
Singel var en gang den ytterste kanalen i Amsterdam, og fungerte som en vollgrav rundt byen frem til 1585. Den går fra IJ-bukta ved jernbanestasjonen og til Muntsplein hvor den møter elven Amstel. Langs denne kanalen finner du Amsterdams mest berømte blomstermarked. Markedsplassen består rett og slett av båter som flyter på kanalen, og her bugner det av tulipaner og tulipan-løker. Det er også langs Singel-kanalen at Red-light district befinner seg.
Langs kanalen ligger mange flotte kanalhus, og noen av de mest interessante adressene er:
- Singel 7: Visstnok det smaleste huset i verden, kun en meter bredt! Dette er riktignok baksiden av huset, fronten er litt bredere.
- Singel 140-142: De Dilphijn, bygget i ca år 1600, en gang eid av Frans Banning Cocq, den sentrale figuren i maleren Rembrandts maleri Nattevakten.
- Singel 441: Oude Lutherse Kerk («den gamle lutherske kirken»), bygget i 1632-1633,
- Tårnet Munttoren, opprinnelig en del av en port i middelalderens bymur på Muntplein plass, der Singel møter elven Amstel.
- Tårnet Haringpakkerstoren var en del av Amsterdams forsvarslinje i middelalderen. Tårnet stod ved begynnelsen av Singel, nær IJ-bukta, men ble ødelagt i 1829. Bystyret i Amsterdam vurderer nå å gjenoppbygge dette tårnet.
Herengracht (Patriotenes kanal) er den første av de tre store kanalene i sentrum av Amsterdam. Kanalens navn stammer fra regenten i byen i overgangen mellom 1500 og 1600-tallet. Langs kanalen ligger mange doble kanal-hus med store hager, og den mest fasjonable delen heter Golden Bend.
Keizersgracht (Keiserkanalen) er den andre og den bredeste av de tre hovedkanalene i sentrum av Amsterdam, og ligger mellom Herengracht and Prinsengracht. Her finner du den eneste gjenværende trebroen i Amsterdam, Magere Brug.
Prinsengracht (Prinsens kanal) er den tredje og lengste av hovedkanalene i Amsterdam. De fleste av husene langs denne kanalen ble bygget i den nederlandske gullalderen. Langs denne kanalen finner vi blant annet kirken Noorderkerk, markedet Noordermarkt (det nordlige marked), huset hvor Anne Frank bodde og kirken Westerkerk.
SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!
På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
Kanalene er Amsterdams nettverk
De fire ovennevnte kanalene er merket i kartet under. Som du ser er det kanalene mange, og de går på kryss og tvers i hele den sentrale delen av Amsterdam. Vi anbefaler virkelig å spandere tid på kanalene hvis du skal til Amsterdam, de er rett og slett byens nettverk, og binder sammen denne flotte byen på en effektiv og elegant måte.
Tips: Les flere av våre artikler om europeiske storbyer
Stockholm – guide og reisetips
Langweekend i sjarmerende København!
Londontips – 15 ting å gjøre!
Høydepunkter i Paris: severdigheter, spisesteder og kafeer
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland
Weekendtur til Roma i desember
Berlin – våre beste tips
Vakre, klassiske, historiske Wien
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om kanalene i Amsterdam. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Og deler du artikkelen setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no