Mine herskaper, gjør klar for en deilig fottur mellom to vakre gårder. Mye grønt og en svært så variert bebyggelse. På hver sin side av Hellerud T-banestasjon ligger de to flotte gårdene Nordre Skøyen Hovedgård og Tveten Gård. Vi tar deg med på en runde på fine turveier, der vi er innom drabantbyene Godlia, Skøyenåsen og Oppsal. Vil du ta med deg Østensjøvannet, så ligger det maks til rette for det, også, vi er bare femti meter unna nordenden av vannet på et bestemt sted på turen. Men først og fremst handler dette om to av byens flotteste gårder. Turtips i Oslo
Vi startet turen på Nordre Skøyen Hovedgård, der vi parkerte på parkeringsplassen. Ønsker du å reise kollektivt, tar du T-banen til Hellerud, og starter turen derfra. Turen er cirka 6 km, og går på grus, asfalt og sti. Gangveien fra Østensjøveien og opp til Oppsal er ganske bratt.
Nordre Skøyen Hovedgård – en gårdsperle
Vi starter rett og slett på Nordre Skøyen Hovedgård. Du kan ta T-banen til Hellerud, derfra er det tre minutter å gå opp Thygesons vei før du ser opp på det som var et staselig klostergods i middelalderen, og så et krongods etter reformasjonen og i privat eie de siste 3-400 årene. Her kan du parkere bilen, denne runden starter og ender her. Grunnmuren til hovedhuset er fra 1250, og det meste av bygningene fra 1700-tallet. Det praktfulle parkanlegget inkluderer en unik lindeallé med trær importert fra Nederland. Utsikten er formidabel, Oslofjorden blinker imot oss langt der nede. For en perle av en gård, den fortjener en aldri så liten historietime før vi langer ut!
Et episenter for Christiania-elitens fester
På 1600-tallet førte de dansk-norske kongene dyre kriger, så de måtte pantsette store gårder, og det førte til at sagbrukseier Jess Carlsen fikk kloa i denne gården. Carlsen skapte gården slik den er i dag, dragen i tårnspiret bærer hans flotte diagram. Da Nicolai de Thygeson, en privat eier tidlig på 1800-tallet, solgte gården på auksjon, hadde den i flere år vært åsted for festene til Christiania-eliten med Henrik Wergeland og søster Camilla i sentrum. Gården ble da delt i Nordre og Søndre Gård, fra nå av startet utparselleringen av tomter. Aker kommune fortsatte med tomtesalg da den tok over i 1910, det var også diverse planer om å gjøre gården om til museum, bibliotek eller samfunnshus, før det ble vedtatt at den skulle bli Munch-museum rett før 2. verdenskrig. Slik gikk det ikke, og i dag er gården en miks av selskapslokaler og samfunnshus i Oslo kommunes eie. Turtips i Oslo
Ned til Østensjøvannet – og opp til Oppsal
Vi går sørover i forlengelsen av lindealleen, passerer Søndre Skøyen Gård på venstre side og litt senere gigantiske Østensjø skole på høyre hånd, ned til høyre i bunnen av Håkon Tveters vei, og så til venstre bortover Østensjøveien.
Hundre meter unna blinker Østensjøvannet mot oss, her kan du starte og ende en par-tre timers ekstra runde rundt vannet, men vi tar turveien ved Østensjøveien 126 opp til Skøyenåsen skole, og går videre på Skøyenåsveien. Når vi går over Håkon Tveters vei, ligger splitter nye Oppsal senter til høyre. Her lå kafé Den røde hatt, som gikk konkurs i 2015, og her ba Titov Treholt om hemmelig informasjon. Vi lar senter være senter, fortsetter rett fram, og der veien vår treffer Løypeveien, går vi rett inn på en skiltet tursti som vi skal følge lenge midt i drabantbyen Oppsal!
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
For deg som vil ta med deg Østensjøvannet:
Litt info for deg som legger til runden rundt vakre Østensjøvannet: Vi er 107 meter over havet, og er omringet av Lambertseter, Bogerud, Abildsø, Manglerud, Rognerud, Oppsal, Ulsrud og Bøler! Vannet her er i snitt 2 meter dypt, og er et naturreservat og miljøpark. Ikke nok med det, dette er et fugleeldorado med 223 fuglearter, her hekkes det som bare det. Det er en gangsti rundt hele vannet. I sør går stien bratt opp til Manglerud og ned igjen. Det får være nok info, la oss gå tilbake til turstien oppe på Oppsal.
Vakker tursti – vakker kirke – og full action!
Det er pur idyll på turstien midt i en av Norges største drabantbyer. Oppsal Gård ble kjøpt av Oslo kommune (Oppsal = gården som ligger høyt), OBOS kjørte i gang her i 1952, og først i 1964 kom kjøpesenteret, som fikk stå i cirka 50 år før det ble revet. Vi passerer Oppsal kirke, en langkirke med 586 seter av betong og stein og vakre glassmalerier av Victor Sparre, stien møter Solbergliveien, og nå sikksakker du Former-, Filer- og Kranveien og går inn på turveien igjen. Du passerer en kunstgressbane, rett ved siden av ligger idrettshallen Oppsal Arena og en barneskole, men du fortsetter på turstien til du går ut på Stordamveien. Den følger du nedover til du kommer til Damfaret. Gå nedover, kryss Tvetenveien og gå opp til høyre mot Tveten Gård! Turtips i Oslo
Nydelig gårdstun omringet av blokkbebyggelse Turtips i Oslo
Tveten Gård skal visstnok være det best bevarte gårdstun innen Oslos grenser, omsluttet av blokkbebyggelsen på Tveita. Og det er vakkert her! Brenneribygningen i utmurt bindingsverk er kanskje den du først legger merke til, men her finnes også et av de aller best bevarte stabbur på Østlandet. På det meste var det 18 bygninger på tunet, men så ble mye av jorda utparsellert til boliger. I 1960-åra ble det bygd 2600 boliger her, og nå er det 8 bygninger igjen: Hovedhus, stall, låve, vognskip, drengestue, brenneri, veslestue og stabbur.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.
En nyrestaurert juvel – datert år 1408 på Tveita
Juvelen på Tveita blir Tveten Gård kalt, og det er fullt fortjent. Den er nyrestaurert, den har utsikt til Oslofjorden, hageanlegget er vakkert og bygningene fotogene. Den nevnes første gang i 1408, og var kloster- og krongods før Stenersen-familien kjøpte den i 1810. Underveis la tyskerne beslag på den under krigen, og de gjorde gården til sin radiostasjon med underjordiske bunkere og brakker i fleng. Oslo kommune kjøpte Tveten Gård i 2006, og nå er det aktivitetshus, seniorsenter og fritidsklubb her. Og mange hester. Kafé og konserter er det også her, og veien er kort når du skal tilbake til bilen din eller Hellerud T-banestasjon. To gårder og Østensjøvannet er virkelig et kinderegg utenom det vanlige og en herskapelig fottur du ikke glemmer så lett.
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tips: Les relaterte artikler
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
En flott fottur på Bjølsen – Sagene – Torshov
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om denne herskapelige fotturen på østkanten av Oslo. Vi setter stor pris på om du deler!
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips i Oslo
Kontakt oss på torill@reisekick.no