Oslo er kjent for alle sine vakre, grønne lunger, de er som små oaser i bybildet. Men har du tenkt på hvor du kan få med deg både det grønne, det vakre og det stille? Oasen er nærmere deg enn du tror, jeg tenker på gravlunder, disse stillhetens hager vi ofte bare går forbi. Og – ingen i Oslo kan måle seg med Vår Frelsers Gravlund, midt i byen.
Vandringen har mye å by på
En vandring på en gravlund har mye å by på for dem som er observant og tar seg tid. For eksempel gravminnene, fra små, hvite trekors til prangende søyler av kostbare steinsorter.
Gravsteinenes ulike historier
Teksten på gravsteinen, yrkestitler fra en fjern tid, språket, alt dette sier mye om historie og kultur, om synet på menneskets plass i livet og dødens budskap. Og rundt meg står alt stille her jeg rusler rundt midt i det grønne.
Æreslunden for de berømte
Så til sak: Vår Frelsers Gravlund ligger litt inneklemt mellom Ullevålsveien og Akersveien. Her finner du gravsteder til flere berømte, norske kvinner og menn, absolutt flest menn. Da ideen til Æreslunden så lyset i 1903, ble dette gravstedet for norske, berømte kulturpersonligheter.
Menger meg med kjendiser
Det er rart å vandre her, kjente kunst- og kulturnavn i fleng: Henrik Ibsen, Christian Krogh, Erik Werenskiold, Bjørnstjerne Bjørnson, Hans Gude og Arnulf Øverland er i Æreslunden, mens Henrik Wergeland, Camilla Collett, Edvard Munch, P.Chr. Asbjørnsen og Ivar Aasen ligger rett nedenfor. Og det er mange flere her, blant annet politikere og samfunnstopper.
Lå før bak Oslo Domkirke
Da Oslo Domkirke, eller Vår Frelsers Kirke, sto ferdig i 1697, ble det laget en gravplass bak kirken. Den var omgitt av en teglsteinsmur med porter, som hadde ferister for at dyr ikke skulle komme inn på kirkegården. I 1808 ble Vår Frelsers Gravlund flyttet dit vi er her og nå, mens området rundt Domkirken ble bygd om til alternativ bruk, vi snakker selvsagt om Kirkeristen.
Lev deg inn i en annen tid
Mitt beste tips: Glem klokken. Gå rundt på måfå. Lev deg inn i en annen tid. Kjenn stillheten, midt i byen. Sett deg ned på en av koselige benkene du finner her. Se opp på de svære trærnes kroner, på alle de vakre blomstene, på gravsteiner på geledd, her er til og med en liten kirke …
Gravkapell sto ferdig i 1864
Det tidligere gravkapellet på Vår Frelsers Gravlund sto ferdig i 1864. Nå fungerer kirkebygget som menighetskirke for den russiske ortodokse kirkes St. Olga menighet i Oslo. Ifølge skiltet.
Har vokst og vokst i 150 år
Vår Frelsers Gravlund har innganger på alle sider, og har vokst og utformet sin profil og plass hele tiden langs Ullevålsveien, som forresten selv utvidet seg litt på 1950-tallet, og stjal da en del av gravlundens eget område. Men fortsatt er det store, åpne områder innenfor gjerdene.
Bort til Gamle Aker kirke
Jeg går ut porten i Akersveien ved den lille kirken, tar til venstre og går opp til Gamle Aker kirke med sin kirkegård, som er liten, bare 13 mål stor. Østre del av kirkegården ble anlagt i 1837 for koleraepidemiens ofre, og den eldste delen rundt kirken ble anlagt i middelalderen!
LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?
På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
Nyt både kirken og utsikten
Gå rundt på denne kirkegården også, nyt utsikten, som er vid og stor og bred. Gå inn i kirken, som er nyrestaurert, etterpå kan du gå ned den vakre Telthusbakken som starter her oppe, og så krysser du Maridalsveien og går ned til Vulkan og Akerselva og tar deg en fortjent, liten rast.
Det finnes flere gravlunder
Mens du sitter der, tenker du kanskje på andre, kjente kirkegårder i Oslo, som svære Vestre Gravlund, Oslos største kirkegård. Eller Nordre Gravlund, der du blant annet finner grava til Rudolf Nilsen og et minnesmerke som ærer 20 kommunister. Eller aller største kirkegård på østkanten, Østre Gravlund på Helsfyr, innviet i 1895.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
Vi i ReiseKick har gått alle turene selv.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.
Godt for både kropp og sjel
Vi har kanskje godt av stillheten som råder på kirkegårder, blir kanskje litt mer ydmyke over å ha livet i behold, tenker kanskje til og med større tanker enn vi vanligvis har tid til. Så altså – en vandring i stillhetens hager gjør godt for både kropp og sjel. Prøv det – og nyt det!
Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om vandring i Oslos oaser. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no