Telthusbakken

Her er et forslag til en fin, lettgått fottur, som starter på Oslos tak mellom Carl Berners plass og Økern, der Vinmonopolet hadde sitt produksjonsanlegg en gang i tiden. Fotturen går gjennom nære strøk med mye historie, og vi ender på St. Hanshaugen. Speilvend teksten hvis du vil gå motsatt vei, men vi tar T-banen til Løren stasjon, og går turen mot sentrum, og svinger over Grünerløkka og mot St. Hanshaugen. Turen tar et par timer i hyggelig tempo, og vi er innom et par kafeer underveis. Bli med på en fin fottur i Oslo!

Oslo Vinslottet Hasle
Vinslottet – i oppusset variant

Produksjon, tapperi og lager for Polet

Når vi går av T-banen på Løren (du kan gå av på Hasle også), er vi like ved det som nå kalles Vinslottet, og som var Nordens største bygning da den sto ferdig i 1932. Vinmonopolet hadde behov for produksjonsanlegg, tapperi og lager, og bygget var større enn en fotballbane, lukket og industriell. Tanken var dobbel; skulle brennevin bli forbudt, så skulle bygget kunne brukes som fengsel. Nå utvikles en helt ny bydel her, Vinslottet er blitt handlesenter og leiligheter, og her starter vi en ny fin fottur i Oslo med kaffe og kanelsnurr på Samson Bakeri.

Oslo Porten Vinslottet
Café Porten er inngangen til dette området sørfra

Keyserløkka – drabantbyen midt i byen

Etter å ha latt oss imponere av transformasjonen her siden tusenårsskiftet, tar vi bena fatt langs Haslevangen, krysser Grenseveien og går inn i Finns vei på Keyserløkka, en drabantby midt i byen, bygget på 1950-tallet. Tanken bak Keyserløkka var å skape en sunn bydel, og det ser ut til at de fikk det til.

Keyserløkka i Oslo
Keyserløkka – en åpen, fin liten by i byen

Denne perlen ligger for seg selv, luftig og fin. Vi går både Finns og Einars vei nedover, og kommer til en akebakke full av barnlige hyl og hvin.

Akebakke
Perfekt akebakke på Keyserløkka

Lille Tøyen Hageby – urbant og idyllisk

Fra toppen av akebakken går vi ned og krysser Økernveien, og inn i Lille Tøyen Hageby. Hele 305 leiligheter skjuler seg i denne idylliske hagebyen, som i likhet med Ullevål Hageby hentet inspirasjon fra hagebyer i England før den ble bygget i 1917-22. Akkurat som med fetteren på den andre siden av byen var ideen å bygge kommunale leiligheter for å dempe boligmangel på den tiden. Lille Tøyen Hageby er en praktfull liten by i byen, her er mye grønt, og det romantiske uttrykket med smårutete vinduer og hyggelige møteplasser er absolutt ikke til å ta feil av.

Fottur på Tøyen Hageby
Store grøntområder på Lille Tøyen Hageby

Vi besøker Lille Tøyen Hageby Kolonial!

Her er det koselig å rusle rundt å se på arkitektur, og en naturlig møteplass er Lille Tøyen Hageby Kolonial. Dette er en perle av en butikkafé, velkjent på denne siden av byen for sin surdeigsbaserte pizza og Tøyencola. Den har vært her i fire år, full av sjel og varme, og hit kommer naboene i tøfler for å ta en kaffe eller kjøpe økologiske nisjeprodukter. Vi går gjennom hagebyen og ut på Hovinveien, og passerer Dronning Ingrids hage, som snart skal bli en demenslandsby. Ytterst på kanten, med fabelaktig utsikt utover byen, går vi forbi det 3960 m2 store Tøyen sykehjem, som av uforståelige grunner har stått tomt de 10 siste årene!

Lille Tøyen Kolonial
Lille Tøyen Hageby Kolonial – en perle av en butikkafé

Ola Narr – grønn lunge med rart navn

Vi står på hjørnet av Hovinveien og Økernveien og ser utover byen. Nede til venstre ser vi Kampen Park. Vi går litt oppover Økernveien, og ned mot et enormt krater på Ola Narr.

Kater Tøyenbadet
Her kommer det nye Tøyenbadet!

Tøyenbadet er historie, her skal et nytt bad ta imot badegjester om tre år. Lenger opp lå en gang hoppbakken, som ble hoppet i frem til 1970. Området er oppkalt etter gårdbruker og jålebukk Ole Arnesen, som forpaktet jorda her på 1800-tallet. Han spradet ofte rundt i silkebukser og lakksko, derav det rare navnet på denne flotte, grønne lungen. Utsikten er formidabel på toppen, og i vinter har kommunen laget skiløype på sletta, til glede for store og små.

Skiløyper på Ola Narr
Strøkne skiløyper midt på Ola Narr!

Historisk trehusbebyggelse på Rodeløkka

Vi finner Helgesens gate rett ved skiløypa, og den skal vi følge til Akerselva. Vi krysser Finnmarksgate, Sars gate og Trondheimsveien på vår vei mot Grünerløkka. Etter hvert ser vi Sofienberg kirke og parken. Der tar vi en sving opp til høyre på idylliske Rodeløkka, med gammel trebebyggelse i blant annet Fjellgata, Langgata og Snippen. Se etter en svær fabrikkpipe, restene av Freia Sjokoladefabrikk, som ble grunnlagt i 1889.

Trehusbebyggelse Rodeløkka Oslo
Koselig trehusbebyggelse i Snippen på Rodeløkka

Vi svinger innom Freia Sjokoladefabrikk

Familien Throne Holst kjøpte Freia i 1892, og senere grunnla de Marabou i Stockholm i 1916. Den første sjokoladen som ble laget på fabrikken i Oslo var Mandelstang i 1897, og den neste var Kong Haakon konfekt, det året da kronprins Haakon kom til Norge i 1905. Året etter kom melkesjokoladen, og i 1911 Lohengrin. Vi har vel alle et slags forhold til Freia, alt etter som hvor glad vi er i og hvor godt vi har av sjokolade. Litt trist at Freia ikke er norsk lenger, fabrikken ble solgt til Mondelez International i 2012.

Freia Sjokoladefabrikk
Lukten av Freia – noen som har kjent den?

Christiania Seildugsfabrik på Grünerløkka

Rett borti gata ved Freia (oppkalt etter hovedstaden i Danmark) finner vi kafeen Vespa & Humla, der det er så fullt at vi bare tar en kjapp kopp kaffe.

Vespa & humla
Vespa Humla er en koselig lokal kafé

Så går vi ned til Helgesens gate igjen, og følger den rett over Grünerløkka ned mot Akerselva. Vi unner oss en svipp opp i Seilduksgata, fordi vi vil få med oss bygningen som huset Christiania Seildugsfabrik i 1856-1960. Bygningen var en gang Oslos nest største bygning, og er et av de best bevarte industrianlegg langs Akerselva. I 1908 var det 900 ansatte her, flest kvinner. I dag huser bygningen Kunsthøgskolen i Oslo.

Seilduksfabrikken i Oslo
Seilduksfabrikken var en gang byens nest største bygning

Meksikansk lunsj i en liten oase på Vulkan

Vi nærmer oss slutten på dagens fottur, sulten gnager ivrig et sted i magen, og det er bare tre minutter ned til Vulkan, en liten by i byen, et sanselig univers og en levende møteplass for mat, kultur og opplevelser.

Vulkan
Midt inne på Vulkan – og den gamle siloen på Kuba

Vi går inn i Mathallen, der det kryr av folk selv om det er midt i pandemien. Her finner vi et rikt utvalg av sesongens lekreste ingredienser, ingen tvil om at matglede er i sentrum. Men for oss blir det too much, så vi velger en liten meksikansk oase utenfor Mathallen, og unner oss en enkel og god lunsj der.

Mathallen i Oslo
Mathallen på Vulkan er et sanselig univers

Opp Telthusbakken – og så St. Hanshaugen …

Siste etappe er enkel. Vi er mette og uthvilte når vi forlater Vulkan, og tar den stupbratte Telthusbakken i full fart.

Telthusbakken
Telthusbakken – skulle gjerne hatt et av trehusene her …

En idyll i byen, og her var området en gang i tiden benyttet av fattigfolk på jakt etter herreløse tomter. Den bratte bakken har navnet etter en militær magasinbygning, et telthus som lå her på 1700-tallet, og de små trehusene er fra starten av 1800-tallet. Kirken på toppen er Gamle Aker, og derfra er veien kort til St.Hanshaugen, der denne fotturen i Oslo er ved veis ende.

Gamle Aker Kirke
Gamle, historiske, flotte Aker kirke
Fottur St Hanshaugen
St. Hanshaugen – der oppe er jo tårnet på haugen, jo!

Sjekk ruten her:

Kart  fin fottur i Oslo

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips: Les flere artikler om fine fotturer i Oslo

En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Vinteraktivitet for alle – på Voldsløkka i Oslo
Tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon